trek

Snel trek na het ontbijt? Hier komt dat door en dit kunt u eraan doen

Na het ontbijten kan uw lichaam het als het goed is volhouden tot lunchtijd voordat de maag weer begint te knorren. Toch krijgt u soms eerder trek in een tussendoortje. Hoe kan dat en hoe voorkomt u dat?

Wat eet u?

De samenstelling van uw maaltijd heeft hier alles mee te maken. Eet u een ontbijt waar veel geraffineerde suiker in zit? Dan neemt de kans dat u sneller trek krijgt behoorlijk toe. Deze suikers worden namelijk erg snel opgenomen door het lichaam en komen vrijwel direct in het bloed terecht. Het gevolg daarvan is dat de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Om dit op te lossen maakt uw lichaam vervolgens het hormoon insuline aan, wat ervoor zorgt dat de suikers in uw bloed kunnen worden opgenomen in de cellen.

Suikerdip

Maar nu de bloedsuikerspiegel weer een snelle daling doormaakt door de insuline, krijgt uw lichaam te maken met het volgende probleem: een zogeheten suikerdip. Door deze suikerdip krijgt u een hongergevoel. Meestal gebeurt dit zo’n anderhalf tot 2 uur na de maaltijd. Veel mensen proberen het hongergevoel vervolgens weer te stillen met een tussendoortje. Wanneer dit ook producten zijn waar veel geraffineerde suiker in zit, gebeurt er weer exact hetzelfde. Wilt u toch een tussendoortje eten? Dan kunt u het best kiezen voor producten die rijk zijn aan eiwitten of vetten, deze zorgen namelijk juist voor een traag stijgende bloedsuikerspiegel.

Suikerdips voorkomen

U kunt suikerdips ook volledig proberen te voorkomen. Dit doet u door inplaats van voor producten vol met suiker te kiezen voor producten die vol, vet en vezelrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan volle yoghurt met noten en fruit als ontbijt inplaats van muesli met veel suiker. U hoeft niet eens direct alle suikerrijke producten te laten staan, ook het combineren van vezelrijk producten met suiker zorgt voor een vertraagde vertering van koolhydraten, wat weer zorgt voor een voller gevoel.

(Bron: 24Kitchen, Libelle, EnergizeMe)

Geef een reactie