Hoge bloeddruk, nitraat houdende groente

Hoge bloeddruk? Zo kunt u hem verlagen

Een hoge bloeddruk vergroot het risico op hart- vaatziekten. Het is dus erg belangrijk om de bloeddruk op een gezond niveau te houden. Maar hoe is de bloeddruk goed te houden en wat kunnen we daar zelf aan doen? Hieronder een aantal tips.

Onder- en bovendruk

Als we het hebben over de bloeddruk, dan wordt de druk in uw bloedvaten bedoeld. Onze bloeddruk verandert steeds en is gevoelig voor in- en ontspanning. De druk in de vaten ontstaat als het hart samentrekt en het bloed door ons lichaam pompt. Om te weten wat de bloeddruk is, wordt de boven- en onderdruk gemeten. De bovendruk wordt gemeten als de druk in de vaten het hoogst is, de onderdruk als hart weer ontspant.

Klachten

Waarom de één een hoge bloeddruk heeft en de ander niet, is niet altijd te zeggen. Soms is het erfelijk. Wat wel bekend is, is dat ouderen vaker last hebben van een hoge bloeddruk. Dat komt omdat met het ouder worden de aderen verkalken waardoor de bloedvaten nauwer en stijver worden. Van een hoge bloeddruk hoeft u niets te merken. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kan men zich duizelig voelen, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.

Oorzaken

Er is een aantal dingen die een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Roken, te zout eten, overmatig alcohol gebruik, te vet eten het gebruik van bepaalde medicijnen. Maar ook een te hoog cholesterol, overgewicht en diabetes kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken. Ook stress kan invloed hebben op onze bloeddruk.

Kunnen we zelf iets doen?

Wie rookt doet er goed aan hier direct mee te stoppen. Lukt dat niet alleen, vraag dan uw huisarts om hulp. Zorg dat u voldoende beweegt, minimaal 2,5 uur per week redelijk intensief. Denk hierbij ook aan spierversterkende oefeningen. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Vind een manier om met eventuele druk om te gaan. Ook hier kunt u uw huisarts eventueel voor raadplegen.

Bieten, rucola en spinazie

Naast bovenstaande aanpassingen kunt u ook met voeding een hoop bereiken. Eet gevarieerd en eet voornamelijk volkoren producten. Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.

Nitraat

De reden is waarschijnlijk het stofje nitraat wat in deze groenten zit. Nitraat wordt via een aantal omwegen in ons lichaam omgezet in stikstofmonoxide. Hiervan wordt aangenomen dat het een positief effect heeft op de spieren en bloedvaten en dus ook op de bloeddruk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat vitamines, vezels en andere stoffen die in groenten zitten het positieve effect van nitraat bevorderen. Hoeveel u precies moet eten van de bieten, rucola en spinazie verschilt per persoon, maar aangeraden wordt om ongeveer 4 keer per week 100 tot 200 gram te eten. Andere nitraathoudende groenten zijn onder andere andijvie, alle soorten sla, venkel en Chinese kool.

Lees ook: Meet u uw bloeddruk regelmatig? De Hartstichting benadrukt met nieuwe campagne belang hiervanVerhoogde bloeddrukLage bloeddruk en Sepsis.

(Bron: Thuisarts/Margriet/Voedingscentrum)

Geef een reactie

Reacties (6)

    harryp says:

    mooi artikel om je bloeddruk te kunnen verlagen, maar hoe zit dat met vitamine K ? Ik gebruik bloedverdunners en met mij heel veel mensen en die moeten uitkijken met het gebruik van groenten waar veel vit.K inzit. Ben benieuwd hoe u dit gaat oplossen dokter margriet.

      Anneloes52 says:

      Ik zit met de zelfde vraag als harryp, ik gebruik ook bloedverdunners, dus ben ook benieuw naar het antwoord.

      Dokter Ted says:

      De invloed van groenten op de bloeddruk is meestal niet zo groot dat je een te hoge bloeddruk daarmee kunt bestrijden. Maar groeten eten is zeker gezond om allerlei redenen, dus zeker doen.
      Vitamine K is nodig voor de bloedstolling. Als je dat wegneemt met zogenaamde Vitamine K antagonisten (zoals die in de bloedverdunners als acenocoumarol en fenprocoumon zitten), dan stolt het bloed minder makkelijk. Omdat de inname van vitamine K in de voeding wisselt, is het nodig om bij de trombosedienst steeds opnieuw te meten hoe sterk de bloedstolling is. Van belang is om niet al te veel te variëren in je voeding. Maar het blijft nodig om het in de gaten te houden.

    Pollewops says:

    Wat een kul verhaal.
    Alle genoemde adviezen volg ik al meer dan twintig jaar en al twintig jaar slik ik twee middelen tegen hoge bloeddruk en dankzij deze middelen heb ik een gezonde bloeddruk.
    Daar kan geen spinazie en biet tegenop.

    Hyacinthe says:

    Ik heb teveel ijzer in mijn bloed en moet dan vaak een aderlating laten doen, groene groenten zijn voor mij niet goed. Vooral spinazie.

    Jeanette1977 says:

    Bloeddruk en voeding zijn nauw gerelateerd. Ik heb het reeds gehad over hoe een teveel aan foute voeding, met name over hoe een teveel aan verzadigde vetten bijvoorbeeld je bloeddruk negatief kan beinvloeden.

    Nu wil ik het hebben over het belang van voldoende vitamines en mineralen door middel van je voeding! Het is veel beter en gezonder aan toereikende hoeveelheden vitamines en mineralen te komen dank zij een evenwichtig voedingspatroon, dan wel te kiezen voor snelle kant-en-klaar maaltijden en dan voedingssupplementen te gaan slikken.

    Het is al vaak aangetoond dat een groot deel van de Westerse bevolking, en daarmee bedoel ik hoofdzakelijk de welvaartlanden, ondanks een overaanbod aan voedsel, toch grote tekorten vertoont aan bepaalde essentiele vitamines en mineralen. Op onlineapotheek.co kom je er alles over te weten.