Verbranden huid

Hoe zit het? Is 1 keer verbranden al gevaarlijk?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: is 1 keer verbranden al gevaarlijk?

Wat gebeurt er met uw huid als u verbrandt?

Dat u bij een hoge zonkracht het risico loopt om te verbranden, zeker als u zich onvoldoende insmeert, is bekend. Als de zonkracht 6, 7 of 8 bedraagt, kan een gevoelige huid al binnen een kwartier verbranden, zoals MAX Meldpunt in dit artikel uitlegt. Uw huid wordt rood, huidcellen sterven af en het kan ook nog gebeuren dat uw huid vervelt. Ook als u geen extreem lichte huidskleur heeft, kunt u evengoed verbranden. Hoe vaker dit gebeurt, hoe meer risico op huidkanker u loopt.

Kan 1 keer verbranden al schadelijk zijn?

Een te lange blootstelling aan UV-straling kan het DNA in uw huid aantasten, op de plek waar uw lichaam verbrand is. En dat kan jaren later grote gevolgen hebben. Uit dit aangetaste DNA kunnen kankercellen ontstaan, onder invloed van celdeling. “Als je verbrandt, ook al is het maar 1 keer, dan zit er dus schade in je DNA waardoor de kans op huidkanker groter is”, vertelt Annebel Schipper van KWF Kankerbestrijding aan Metro. Ook 1 keer verbranden kan dus al vervelende gevolgen hebben, al is de kans uiteraard groter als het u vaker is overkomen. Welke soorten huidkanker er zijn en hoe u ze kunt herkennen, kunt u in dit artikel lezen.

Zonnebrand verbranden schaduw
Lees ook: Waarom u ook in de schaduw kunt verbranden: kijk vooral uit op het strand

Waarom is een verbranding gevaarlijker bij kinderen?

Bij jonge kinderen kunnen de gevolgen van een eenmalige verbranding, op lange termijn, al helemaal ingrijpend zijn. Hun huid is namelijk nog in ontwikkeling en de celdeling gaat sneller dan bij volwassenen. Als er schade aan hun DNA ontstaat, als gevolg van een verbranding, is het risico op huidkanker dus groter. Hoe jonger uw (klein)kinderen zijn, hoe meer bescherming tegen de zon ze nodig hebben. Baby’s tot 1 jaar oud kunt u zelfs beter helemaal uit de zon houden.

Wat kunt u doen tegen een verbranding?

Voorkomen is beter dan genezen. Smeer uzelf dus goed in voordat u de zon in gaat, zeker tussen 12.00 en 15.00 uur. Bescherm vooral de lichaamsdelen waar u misschien niet meteen aan denkt, zoals uw oren en hoofdhuid. Daarnaast bent u bij het gebruik van sommige medicijnen gevoeliger voor zonlicht. Als u antibiotica en/of ontstekingsremmers gebruikt, vraag dan bij uw apotheker na of u in de zon mag komen. En mocht het alsnog misgaan (wat velen van ons is overkomen), dan vindt u in dit artikel een aantal tips om de pijn zo veel mogelijk te verzachten.

zonnen
Lees ook: Verbranden we sneller door de zon op warme dagen of niet?

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, NPO Kennis, Thuisarts, Huidarts.com, Trouw, Metro, Jouwhuidtherapeut.nl, Quest. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie