Vervellen

Vervellen na een zonverbranding, wat kunt u beter wel en niet doen?

Ietsje te lang in de zon gezeten, zonder vooraf goed in te smeren? Grote kans dat u na een paar dagen gaat vervellen. In de opperhuid zijn huidcellen doodgegaan en dus gaat het lichaam nieuwe huidcellen aanmaken. Daardoor gaat de verbrande huid loszitten en dus vervellen. Maar wat zijn de beste tips om de losse stukjes huid te verzorgen? Of nog beter: hoe is vervelling te voorkomen?

Wat niet te doen bij vervellen?

Het is belangrijk om de vervelling van uw huid z’n gang te laten gaan. Ga er dus vooral niet aan zitten pulken. Dat zegt dermatoloog Armanda Onderdijk van het Erasmus MC tegen Radar. “Je kunt grote vellen er voorzichtig afknippen, let dan wel op dat je dit met een steriele schaar doet.” Als u krabt of de velletjes lostrekt, kunnen irritatie, ontstekingen, korstjes of zelfs littekens ontstaan. De huid laat niet overal tegelijk los, waardoor weefsel van de huid meegetrokken wordt. Scrub de huid ook niet. Hierdoor kan de huid nog meer beschadigen en wordt de kans op een infectie ook groter.

Wat is wél goed om te doen?

Geef uw huid de tijd om te herstellen. Gemiddeld duurt het 2 tot 5 dagen voor de huid weer beter is. Het kan helpen om de verbrande stukken te koelen met natte doeken. Dit kan de pijn verminderen. Daarnaast is het belangrijk de huid te verzorgen en voeden. Door een vochtinbrengende crème te gebruiken kunt u de huid een handje helpen. Ook voldoende water drinken kan helpen, door hydratatie van binnenuit. Dep na het douchen uzelf droog in plaats van te wrijven. Als u te hardhandig de vervelde plek droogmaakt gaan de velletjes weer loszitten en kan de irritatie terugkomen. En natuurlijk: blijf een tijdje uit de zon. Aangeraden wordt om in elk geval 3 dagen de schaduw op te zoeken.

Voorkomen beter dan genezen

Uiteindelijk is het beter om vooraf al maatregelen te nemen tegen het verbranden en het vervellen. Als uw huid nog niet zoveel zon heeft gehad, is het beter de periode van blootstelling kort te houden. Denk aan zo’n 20 minuten. De zon is het sterkst tussen 11.00 en 15.00 uur. Blijf desnoods binnen als de zonkracht het sterkst is. Smeer u in met zonnebrandcrème, elke 2 uur.

Geef de vervelde huid rust

Het is dus beter om een verbranding, en dus vervelling, te voorkomen. Maar mocht het toch gebeuren geef de huid rust en zorg voor hydratatie. Zowel van binnen als van buiten. En laat vooral de velletjes met rust.

(Bronnen: Radar, KWF, Libelle, Thuisarts, Nivea. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Niet op randje afknippen maar iets ruimer en vooral nergens aan trekken….

    Een warm bad zal ook veel losweken en dan is voorzichtig poetsen vaak al voldoende voor puinhoop op je vloer!
    Deksen van putje eraf en doorspoelen maar onder de douche.