verbrand

Verbrand? Dit kunt u ertegen doen

Uiteraard is het beter om verbranding van de huid door de zon te voorkomen, maar wat als het leed al is geschied? U kunt dan een aantal dingen doen om het herstel te bevorderen. 

Ga uit de zon

Voelt u dat u verbrandt, maar blijft u gerust nog een paar uur in de volle zon zitten? Dat is niet zo’n goed idee. Het allerbelangrijkste bij een verbrande huid is dat deze niet meer wordt blootgesteld aan de ultaviolette (UV) straling van de zon. UV-straling beschadigt de huid, waardoor de verbranding alleen maar erger wordt.

Koelen

Nadat u uit de zo bent gegaan kunt u de huid het best koelen met een natte doek of een koelelement verpakt in een doek. Dat gaat de zwelling tegen. Ook kunt u de verbrandde plekken insmeren met vochtinbrengende zalf. Eentje op vaseline-basis geeft het meeste vocht af.

Prik blaren niet door

Als u echt erg verband bent kunnen er blaren ontstaan. Prik deze nooit door. De blaar geeft de beste bescherming voor de nieuwe huid die eronder groeit en als u de blaar doorprikt valt deze bescherming dus ook weg. Daardoor kunnen er makkelijker infectie ontstaan en dat wilt u natuurlijk niet.

blaren

Zo kunnen blaren door verbranding eruit zien.

Blijf uit de zon

Zolang uw huid verbrand is doet u er goed aan om uit de zon te blijven. Uw huid is aan het herstellen en kan zo weer verbranden als u opnieuw in de zon gaat zitten. Als u toch in de zon wilt zitten kunt u de verbrandde plekken bedekken. rek bijvoorbeeld een t-shirt aan

Verbrand op uw hoofd?

Een van de naarste plekken om te verbranden is op uw hoofd. Als dit onverhoopt gebeurt is het verstandig om een hoofddeksel te dragen zolang de huid zich herstelt. Ook is het belangrijk om geen al te agressieve shampoos te gebruiken, want die irriteren de huid dan alleen maar. Ook de föhn kunt u beter niet gebruiken in dit geval.

Lees ook:

Oogfonds: zonnebril net zo onmisbaar als zonnebrandcrème

Verbranden we sneller door de zon op warme dagen of niet?

1 op de 5 krijgt huidkanker, maar Nederlanders zijn dol op de zon en smeren (te) weinig

(Bron: Rode Kruis, Margriet, de Volkskrant)

Geef een reactie