Hoed

Een hoed of pet dragen? Dat heeft deze voordelen

Misschien draagt u ze al, maar hoeden en petten zijn niet alleen modieus. Ze kunnen namelijk ook uw gezondheid bevorderen. Welke voordelen hoofddeksels allemaal hebben, zetten wij op een rij.

Hoed of pet als zonbescherming

Op warme zomerdagen is het dragen van een hoed of pet een fijn hulpmiddel tegen de zon. Ze bedekken uw hoofdhuid, (een deel van) uw gezicht en nek. Dit zorgt ervoor dat u minder snel zult verbranden op deze plekken. Vergeet u echter niet alsnog in te smeren met zonnebrandcrème. Uw huid wordt namelijk nog steeds indirect blootgesteld aan ultraviolette (UV)-straling. Dit is schadelijk en kan huidkanker en huidveroudering veroorzaken.

hitte
Lees ook: Eerste hulp bij hitte in het MAX Vandaag-hittedossier

Knijpen

Zoals we hierboven al aangeven kan een hoed of pet uw gezicht bedekken. Daardoor hebben ook uw ogen profijt van de schaduw. U zult minder last hebben van felle zonnestralen die in uw ogen schijnen. Hierdoor hoeft u niet te knijpen met uw ogen tegen het zonlicht, wat hoofdpijn kan voorkomen.

Zomerhoofdpijn
Lees ook: Zomerhoofdpijn: dit zijn de triggers en zo kunt u zomerse hoofdpijn voorkomen

Lichaamstemperatuur

Zit u in de volle zon, dan is het niet gek dat u het snel warm krijgt. Uw lichaamstemperatuur kan namelijk sneller stijgen wanneer de zon op uw lichaam brandt. De kans op een zonnesteek wordt daardoor groter. Door een hoofddeksel te dragen kunt u een snellere stijging van uw lichaamstemperatuur voorkomen en daarmee ook een zonnesteek.

(Bronnen: GGD, NRC, Archief, Margriet, huidkankerdag.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (4)

 1. Hans Helmerhorst says:

  Ik draag altijd een pet.

 2. MauHe says:

  Ik draag in de zomer altijd een pet of hoed en in de winter een muts. En het valt me altijd op hoeveel mensen dat niet doen. Mannen met een kaal hoofd zonder pet in de brandende zon of mensen zonder muts in de vrieskou. Blijkbaar hebben veel mensen om een of andere reden een hekel aan een hoofddeksel. Terwijl het zoveel voordelen oplevert.

 3. Old Shatterhand says:

  Ik draag altijd een hoed, een zgn. Australische. Dat doe ik ook om mijn hoortoestel bij regen droog te houden en de bril wat bescherming te geven. Met een harde wind dan werkt het niet volledig. Dus bij harde wind., bril en hoortoestel af/uit

 4. vandaag anders says:

  Bij de reeds gegeven reacties wil ik mij aansluiten: ik draag bij zon of regen altijd een pet of een hoed. Echter, zodra ik in de schaduw loop -en dit geldt uiteraard alleen bij zomerse temperaturen- moet ik mijn pet of hoed afzetten; anders wordt mijn (kale) hoofd en vervolgens ook mijn lichaam veel te warm.

  Ik ben benieuwd om te vernemen, of anderen dezelfde ervaring hebben.