zonnen

Verbranden we sneller door de zon op warme dagen of niet?

Het wordt ’s zomers steeds warmer in Nederland, soms lijkt het qua temperatuur wel alsof wij Nederlanders ons in Zuid-Europa bevinden. Maar betekent dat ook dat u op een warmere dag sneller door de zon verbrandt dan op een dag met ouderwets Nederlands weer? 

Hoe hoger de zon, hoe schadelijker

De stand van de zon bepaalt hoe schadelijk deze voor de huid is. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe schadelijker deze kan zijn. Ondanks dat we hier in Nederland soms Zuid-Europese temperaturen bereiken, is de stand van de zon aanmerkelijk lager in ons land. Op de langste dagen van het jaar bereikt de zon in Nederland een hoek van 61,5 graden, terwijl dat in Zuid-Europa wel kan oplopen tot boven de 70 graden.

Nederlandse zon minder fel

In Zuid-Europese landen verbrandt u dus sneller dan in Nederland en andere meer noordelijk gelegen landen. Toch is de zon in Nederland niet minder gevaarlijk. “De ‘Nederlandse’ zon is net zo fel als de ‘Spaanse’ variant, zodra die even hoog aan de hemel staat. Als u hier half juni om 14 uur op het strand ligt, brandt de zon praktisch even sterk op je huid als wanneer u dat om 16 uur in Spanje zou doen”, legt klimaatonderzoeker Peter Siegmund van het KNMI uit aan wetenschappelijk tijdschrift Quest.

Let op de stand van de zon

Eigenlijk heeft de temperatuur niets te maken met de kracht van de zon. “De Nederlandse zomers worden warmer door klimaatverandering, maar dat beïnvloedt de zonkracht niet. Op een frisse zomerdag schijnt de zon net zo fel als tijdens een hittegolf, zolang het tenminste even (on)bewolkt is. Voor uw huid moet u niet naar de thermometer kijken, maar naar de hoogte van de zon.” U verbrandt dus niet sneller op warme dagen.

Wanneer zonnen?

Wetende dat u naar de stand van de zon moet kijken, is het goed om te weten dat u tussen 12 en 3 ’s middags het beste uit de zon kunt blijven. Na 3 uur is de stand van de zon weer lager, waardoor u dan veiliger kunt zonnen.

Lees ook: zonnebrandmiddel in strijd tegen huidkanker.
Hoe beschermt u zich het beste tegen de zon?
Zonnebril net zo onmisbaar als zonnebrandcrème.
De zon schijnt harder dan ooit en dat baart dermatologen zorgen.
Waar moet u op letten bij het uitkiezen van een zonnebril?

(Bron: KNMI, Quest. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord