dry january

Dry January: een maand lang geen alcohol drinken. Dit effect heeft het

Het is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk en krijgt in Nederland ook steeds meer bekendheid: Dry January. Een maand lang geen alcohol drinken. Maar welke effecten heeft het om 1 maand lang niet te drinken?

Meerdere maanden om te stoppen

IkPas is een Nederlandse organisatie die mensen helpt met een alcoholpauze in te lassen. Volgens de website zijn er zo’n 18.600 deelnemers aan Dry January. Maar niet alleen in januari kunt u stoppen met drinken. Voor degenen die een kortere maand willen, is februari ook nog een optie. En zelfs in maart kunt u meedoen aan een campagne om 40 dagen geen alcohol te drinken. Dit gaat traditiegetrouw in na carnaval.

januari-dip
Lees ook: Stemt het nieuwe jaar u somber? Bekijk tips om een januari-dip te voorkomen

Redenen waarom het goed is om mee te doen aan Dry January

Iedereen stopt om een eigen reden in januari met alcohol drinken. De voordelen op een rijtje: uw lichaam reinigt zichzelf en uw lever wordt gezonder. Wie wat kilo’s kwijt wil raken, zal merken dat dit ook gemakkelijker gaat als u de drank laat staan. In bier, wijn en andere alcoholische dranken zitten namelijk veel calorieën.

Kans op ziektes verkleind

Ook is de kans op ziektes een stuk kleiner, zegt  dr. Carmen Voogt, wetenschappelijk medewerker bij het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos instituut tegen het Algemeen Dagblad. “Je maakt minder kans op zo’n 200 ziektes die gerelateerd zijn aan alcohol, zoals hart- en vaatziektes, kanker en leverziektes.”

Dry January scheelt geld

Het levert ook geld op, als u een maand lang niet drinkt. Met alle stijgende prijzen door de energiecrisis, is ook alcohol duurder geworden. Grote bierfabrikanten uit Nederland, Heineken en Grolsch hebben de prijzen flink omhoog gegooid per 1 januari 2023. Dit geld kunt u opzij zetten en er iets anders leuks mee doen.

Beter slapen door minder alcohol

Wie de alcohol een maand lang links laat liggen, zal merken dat hij of zij ’s ochtends uitgeruster wakker wordt. Sommige mensen vallen sneller in slaap met een drankje op. Maar de kwaliteit van die slaap is niet altijd even best. Alcohol verstoort namelijk de remslaap.

Uw doorzettingsvermogen wordt beter

Nee zeggen is iets wat veel mensen lastig vinden. Door anderen te laten weten dat u stopt met drinken, kan dit u helpen. Als het u lukt om eerst 1 week niet te drinken, dan voelt het alsof u een mijlpaal behaalt heeft. Dit werkt motiverend. Hoe verder de maand gaat, hoe meer het gevoel komt dat u het einde ook wilt halen. Als dit gelukt is, zijn andere uitdagingen ineens ook haalbaar.

Alternatieven voor alcohol tijdens Dry January

Tegenwoordig zijn er steeds meer lekkere alternatieven voor alcohol. Er zijn steeds meer alcoholvrije wijnen en bieren verkrijgbaar. Al zit in bier soms toch nog wel iets alcohol, omdat er toch een klein percentage toegevoegd mag worden. Maar het is ook een trend om alcoholvrije cocktails te drinken. Deze worden ook wel mocktails genoemd. Eerder maakten we al een artikel met alternatieven voor alcohol. En Janny van der Heijden heeft 4 recepten voor lekkere drankjes op een rij gezet. Voor wie graag warme chocolademelk met alcohol erin drinkt, zijn er ook alternatieven. Heel Holland Bakt heeft ze op een rijtje gezet.

(Bron: Algemeen Dagblad, Trimbos, Women’s Health, BNR, IkPas. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  bijbloem says:

  Ooit gestopt met roken. Geld dat in rook opgaat …
  Voor het uitgespaarde geld kon ik een lot kopen waarmee de kans op prijs relatief groot was.
  Met drank (alcohol) is het ongeveer net zo.

  Alleen drink ik niet. Ik was vergeten om het jaarlijkse drankje te kopen.
  Ik sta dus al zeker 6 maanden droog.
  Wat betreft het slechter slapen.
  Een cursus op dat gebied is niet gek.
  Ik had een buur die een probleem had met gebruik van alcohol.
  Werd op gekke tijdstippen wakker en kon dan niet meer slapen.
  Geheugen weg op wat deze persoon onder invloed had gedaan.
  Verder laat ik het maar. Het gebruik van alcohol heeft ook tijdens de jaarwisseling laten zien hoe weinig verantwoord mensen dan met vuurwerk omgaan.

  Jammer dat daar geen verslag wordt gedaan.
  Hoeveel invloed heeft alcohol op vuurwerkslachtoffers?
  De vuurwerkdaders heb je ook.
  Maar het is en blijft lekker om op zijn tijd eens iets te drinken. Met mate geniet je het meest.
  De wet van de verminderende meeropbrengsten mag wel wat uitleg?