alcohol

Voedingstip: alcohol

Zo in het nieuwe jaar heeft u misschien wel als goede voornemen om niet meer of minder te drinken. We weten namelijk allemaal dat te veel alcohol niet goed is, maar een klein beetje, kan dat wel? De Gezondheidsraad is duidelijk: drink niet. En als u dan toch drinkt, maximaal 1 glas per dag. Waarom geldt dit advies?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van alcohol. Voor bepaalde ziekten lijkt een klein glaasje bier, wijn of sterke drank per dag een positief effect te hebben. Maar een glas elke dag verhoogt weer het risico op andere ziekten. Daarom geldt het advies.

Toename kans van ziekten

Uit onderzoek is het volgende gebleken:

• Bij meer dan 15 gram alcohol per dag neemt het risico op een beroerte toe.
• Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag neemt de kans op bepaalde tumoren toe.
• Chronisch overmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op leveraandoeningen.
• Chronisch overmatig gebruik van bier bij mannen en van sterke drank bij vrouwen kan leiden tot diabetes type 2.

1 glaasje per dag?

Misschien heeft u wel eens gehoord dat een glaasje alcohol per dag juist goed is voor de gezondheid. Daar zijn inderdaad aanwijzingen voor. Goed onderbouwde bevindingen laten zien dat matig alcoholgebruik het risico op sommige chronische ziekten verlaagt, zoals hart- en vaatziekten, dementie en longkanker. Ook lijkt matig alcoholgebruik het risico op, en sterfterisico bij, diabetes type 2 te verkleinen. Maar gezien de nadelen die aan alcohol kleven is dat is geen reden om te gaan drinken als u dat nog niet deed.

Calorieën in alcohol

Alcoholische dranken bevatten veel calorieën. Zo kan te veel alcohol leiden tot overgewicht. Hieronder ziet u hoeveel:

Gemiddelde hoeveelheid calorieën per glas              kcal
Rode wijn (100 ml) 82
Droge witte wijn (100 ml) 67
Rosé (100 ml) 71
Bier, pils (250 ml) 110
Bier, alcoholarm en alcoholvrij (250 ml) 55
Likeur (35 ml) 85
Whisky (35 ml) 85
Jonge jenever (35 ml) 69

Minder drinken

Wilt u minder drinken? Probeer eerst inzicht te krijgen in uw drinkgewoontes. Drinkt u bijvoorbeeld vooral tijdens het eten, tijdens sociale gelegenheden of juist als u alleen thuis op de bank zit? Houd een paar weken bij hoeveel u drinkt en wanneer. Wilt u geleidelijk afbouwen? Bedenk van tevoren welke dagen uw alcoholvrije dagen zijn. Zorg dat u op die dagen genoeg te doen hebt ter afleiding. Spreek af met uzelf welke avonden en gelegenheden u wel mag drinken van u zelf en hoeveel. Bijvoorbeeld: als ik vanavond eet, drink ik een glaasje rode wijn, daarna stap ik over op thee of water. Op de website van Trimbos leest u meer informatie over het afbouwen.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een antwoord