50-plussers zijn grote alcoholgebruikers

Vlaamse 50-plussers blijken grote alcoholconsumenten te zijn, zo blijkt uit onderzoek van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs. Het aantal Vlaamse 55-plussers dat dagelijks drinkt is de afgelopen tien jaar verdubbeld van één op de acht naar één op de vier.

Impact van alcohol

De impact van alcohol op de gezondheid neemt toe. Hoewel steeds meer mensen streven naar een lang, actief en gezond leven, lijken ze nauwelijks stil te staan bij de negatieve impact van alcohol. Omdat veel klachten die veroorzaakt worden door het overmatig gebruik van alcohol ook typisch zijn voor het ouder worden, blijven alcoholproblemen op hogere leeftijd vaak onopgemerkt. Men doet de signalen dan af als ‘normaal voor de leeftijd’.

Alcoholgebruik in Nederland

Ook in Nederland drinken ouderen relatief veel. Volgens het Trimbos-Instituut drinken Nederlanders tussen de 65 en 75 jaar 1,7 glas alcohol per dag, tegen 1,1 glas voor dertigers en jongeren tussen de 16 en 20. Het aandeel van 60-plussers onder alcoholverslaafden steeg tussen 2005 en 2014 van 11 naar 15 procent.

De Druglijn in Vlaanderen start nu een campagne, waarmee ze ouderen bewust wil maken van de risico’s en gevolgen van overmatig alcoholgebruik.

Meer informatie:
Brochure Druglijn – Ouder worden en alcohol
Website Trimbos Instituut

Op welk moment van de dag drinkt u het liefst een glaasje?

Geef een reactie