verwarming aan in de slaapkamer

De verwarming’s nachts aan in de slaapkamer. Goed of niet?

Met het dalen van de temperatuur draait de verwarming weer op volle toeren. Want niets zo behaaglijk als een verwarmd huis. Maar hoe zit dat met de slaapkamer? Want hoe goed, of niet, is het om de verwarming ’s nachts aan te houden als het buiten koud is? 

Een goede nachtrust is essentieel

Slaap is essentieel om ons lichaam en geest te herstellen. Om het lichaam een signaal te geven dat het tijd is om naar bed te gaan, wordt melatonine aangemaakt. Rond 20.00 uur ’s avonds begint het lichaam deze stof af te geven aan het bloed. Naarmate de tijd vordert wordt er steeds meer melatonine aangemaakt, waardoor wij ons moe gaan voelen. ’s Nachts is de melatoninespiegel op z’n hoogst en ’s ochtends daalt deze weer, waardoor we kunnen opstaan. In feite helpt melatonine dus met het reguleren van het dag- en nachtritme. Oudere mensen maken over het algemeen minder melatonine aan dan jongere mensen. Het slaapritme kan daardoor veranderen of verstoord raken. Gemiddeld hebben we 7 tot 8 uur slaap nodig. De slaapbehoefte wordt in principe pas na ons 70ste levensjaar minder. We zijn dan over het algemeen iets minder actief.

Maak de slaapkamer niet te warm

Maar niet alleen een verstoorde melatoninespiegel kan de nachtrust verstoren. Ook een te warme en niet goed geventileerde kamer kan voor problemen zorgen. Want is een kamer te warm, dan kan het lichaam de warmte niet kwijt. Dit heeft onder andere invloed op het wel of niet makkelijk in slaap vallen. Niet voor niets kunnen we tijdens een warme zomernacht vaak moeilijk slaap vatten. De verwarming zorgt over het algemeen ook voor droge lucht en dat kan, voor wie daar gevoelig voor is, benauwdheid veroorzaken. Volgens neuroloog en slaapgeneeskundige Hans Hamburger van het Boerhave Medisch Centrum is het niet verstandig om de verwarming ’s nachts aan te zetten. De ideale kamertemperatuur ligt rond de 18 graden. Bij die temperatuur kan het lichaam goed de warmte kwijt en kan het in een regelmatig slaapritme komen.

Verwarming uit, ventileer en zorg voor een ritme

Volgens Hamburger is niet alleen belangrijk om de verwarming niet aan te zetten, maar ook de kamer goed te ventileren en te verduisteren. En nog een goede tip: ga elke dag om dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. En zorg voor veel licht en beweging overdag. Meer tips? We hebben er nog 10 om u beter te laten slapen. Het zijn allemaal elementen die zorgen voor een goede nachtrust.

Lees ook: Honger voor het slapen? Een banaan eten is dan een goede keuzeSamen slapen of alleen, wat is beter voor een goede nachtrust?Wat is beter: slapen met het raam open of dichtSlaaptekort niet opgelost door bijslapen in het weekend en Tips om goed te slapen tijdens tropische nachten

(Bron: Gezondheidsnet/PlusOline/archief/Boerhave)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Gerard1949 says:

    Heb 65 jaar lang op een koude zolder geslapen.
    De IJsbloemen stonden dan op de ramen.
    Woon nu in een appartement cv verwarmd.
    Kranen cv staan dicht op de slaapkamer.
    Maar het is toch warm op de slaapkamer.
    Hoef weinig te stoken, zit op de bovenste verdieping.
    Tijdens de koude winters hadden we een kruik, en sliepen onder dikke dekens.
    We hadden een kolenkachel in de woonkeuken.
    Stond een ketel water op om de was te doen met de hand.
    Toen we verhuisd waren van de koude dijkwoning, naar een woning in de wijk hadden we in de woonkamer gasverwarming
    Het was toch behachelijk slapen

    Maxklantje says:

    Wat hebben we het toch goed ,dat we kunnen kiezen in dit land !
    Ik zou niet graag geruild hebben met jou Gerard, maar
    het klinkt wel heel knus en hoop dat dat voor veel mensen zo was die nog niet konden kiezen .

    lufa says:

    Verwarming aan of uit . Heb het geluk van vloer verwarming . Thermostaat staat op 19 en een halve graad – dag en nacht . Slaapkamers op bovenverdieping staan kranen van radiatoren op een kwart open – dag en nacht , dit verdrijft het gevoel van koude voldoende . Het systeem in de nacht lager zetten heeft totaal geen nut daar de opwarmtijd van de vloer in de ochtend teveel tijd vraagt en totaal geen besparing geeft . Vergeet niet de kranen van de radiatoren regelmatig geheel open en dicht te draaien daar deze na verloop bij geen gebruik gaan vast zitten . Ventilatie is er voldoende – badkamerraam staat open , dag en nacht met badkamerdeur geopend . Deze is zeker niet de vochtigste plaats in huis . Het advies van een isolatie firma was , na een onderzoek met camera . Buitenmuur is alleen te isoleren vanuit de binnenzijde daar de spouw teveel afvalmateriaal bevatte en als daze gevuld zou worden met polystyreen korrels vocht op de binnenmuur zou veroorzaken . de vloer zou alleen via de kruipruimte met warmte dekens te isoleren zijn maar niet met purschuim . Bij mijn dochter is er een ander bedrijf geweest in hetzelfde rijtje woningen en heeft daar wel voor isolatie met purschuim gekozen . Tot volle tevredenheid . Ben het geloof in isolatie een beetje kwijt ( volledig isoleren maar wel voldoende ventileren ) dan word er toch ook voor de buiten wereld gestookt !! Gaan we verplicht van het GAS af . PRIMA , scheelt een heleboel kosten van Netbeheer – vaste leveringskosten energiebelasting . Alles over op elektriciteit!! Onhaalbaar !! Iedereen een electrische auto ( leuk ) komt een ieder na arbeid thuis , plug in de auto , schakelaar om , vallen gelijk alle centrales om in Nederland , daar ons netwerk niet is berekend op zo een grote afname . Waarom niet gewoon op waterstof , eerst hadden we Hoogovengas , daarna met een andere brander over op aardgas , dus waarom niet met een andere brander over op waterstof , super milieu vriendelijk . met vriendelijke groeten van Ludwig . Een grote inslag van een meteoriet zou al veel oplossen .

      Denis Frost says:

      Gewèldige reactie, ‘heer Lufa’! 😉 Er zíjn dus gelukkig nog (vele?) ‘wel-denkende’ mensen in NL, haha! Hopelijk pakken wetenschappers èn producenten/dienstverleners uw zeer interessante visie en ‘Tips’ op…

      Groet, B.D.H., A’dam