Slaap in de zomer

Hebben we ’s zomers minder slaap nodig?

Zonder slaap kunnen we niet goed functioneren. Gemiddeld brengen we een derde van ons leven slapend door en dat is maar goed ook, want slapen is essentieel voor een goede gezondheid. Maar in de zomer verandert ons slaapritme met de langere avonden en kortere nachten. Dus rijst de vraag: kan dat kwaad? 

Herstellen

Slapen is belangrijk om ons lichaam en geest te herstellen en tot rust te laten komen. Hoeveel slaap iemand nodig heeft verschilt maar het beste is tussen de 7 en 8 uur. Jongeren hebben iets meer nodig, ouderen soms iets minder. Ouderen slapen vaak ook iets minder diep.

Melatonine en cortisol

Om ons lichaam een signaal te geven dat het tijd is om naar bed te gaan, is het (slaap)hormoon melatonine nodig. Dit maakt het lichaam aan zodra het donker wordt. In de winter wordt de aanmaak van dit hormoon tijdig in gang gezet. Maar in de zomer is het langer licht en duurt het dus een stuk langer voor de melatonineproductie op gang komt. Daarnaast maakt het lichaam onder invloed van licht meer cortisol, het waak- en stresshormoon, aan. Dit hormoon, dat aangemaakt wordt in de bijnieren, zorgt ervoor dat we alerter zijn en verhoogt onze hartslag. Dit heeft als gevolg dat zuurstof sneller door ons lichaam wordt rondgepompt en onze bloedsuikerspiegel stijgt. Hierdoor krijgen we meer energie. Dat is fijn gedurende de dag, maar het houdt ons dus ook uit onze slaap.

Slaapgebrek

Door die verstoring van de hormoonbalans slapen veel mensen in de zomer dus minder. En uitslapen zit er ook niet bij, want het is ’s ochtends vroeg licht waardoor we vaak eerder wakker worden. Ongemerkt loopt u op deze manier een slaaptekort op en dat is niet goed. Want een slaaptekort kunt u niet meer inhalen. Een goede nachtrust zorgt op korte termijn voor een beter geheugen en – concentratievermogen. Op lange termijn heeft goede slaap ook effect, want het kan het risico op een hoge bloeddruk, diabetes type 2, overgewicht, een hartaanval en hersenaandoeningen als depressie, beroerte en dementie verkleinen.

Slaapgebrek is ook terug te zien in de spiegel en kan lijden tot kringen onder de ogen en een doffe huid. De aanmaak van cortisol heeft ook negatieve effecten. Het vermindert de aanmaak van hyaluronzuur, waardoor de huid droger wordt en het beschadigd het collageen waardoor de huid stugger kan aanvoelen.

Voldoende slaap

Zorg dus ook in de zomer voor voldoende slaap. Hoeveel uur per nacht dat is verschilt per persoon. U kunt eenvoudig controleren of u voldoende geslapen heeft, want dan wordt u uit uzelf uitgerust wakker. Dus zonder wekker.

(Bron: Thuisarts/gezondheidsnet)

Geef een reactie