coronacheck app

De CoronaCheck-app: wat is het en wat kunt u ermee?

De CoronaCheck-app stelt u in de gelegenheid om een coronatoegangsbewijs te maken. Om zo’n bewijs zal steeds vaker gevraagd worden in binnen- en buitenland. Hoe werkt deze app precies? En wat als u geen smartphone heeft om ‘m op te installeren? Deze, en andere vragen, beantwoorden wij in dit artikel. 

Wat is de CoronaCheck-app?

Zoals al gezegd kunt u de CoronaCheck-app gebruiken om een coronatoegangsbewijs mee te maken. De app is gratis en beschikbaar voor alle telefoons die minimaal op Android 6.0 of iOS 12 draaien. In de app kunt bijvoorbeeld op basis van 3 zaken een bewijs aanmaken:

 • Een voltooide vaccinatiereeks
 • Een coronaherstelbewijs
 • Een testbewijs

U kunt in de app kiezen op basis van welke gegevens u het bewijs wilt aanmaken. Vervolgens moet u inloggen met uw DigiD en kunt u verder met het maakproces. Het eindresultaat is een QR-code die u kunt laten scannen op locaties waarvoor een coronatestbewijs als toegangsbewijs geldt of in de toekomst gaat gelden. In Nederland geldt dit bijvoorbeeld voor horecagelegenheden, theaters en bioscopen. Musea vormen een uitzondering.

Kunt u de CoronaCheck-app gebruiken voor buitenlandse reizen?

In de CoronCheck-app kunt u 2 QR-codes maken: 1 voor Nederland en 1 voor internationaal gebruik. Een internationaal bewijs wordt ook wel het EU Digitaal Corona Certificaat genoemd en kunt u gebruiken om de grens mee over te gaan. In sommige landen is het nu al verplicht om de QR-code te laten zien als u bijvoorbeeld een restaurant wilt bezoeken. Hiervoor kunt u uw DCC doorgaans ook gebruiken, maar het is aan het land zelf of zij de Nederlandse QR-code accepteren. In Nederland is het na 25 september ook verplicht om het coronatoegangsbewijs te laten zien voordat u bepaalde plekken kunt bezoeken.

Wat als u geen smartphone heeft?

Als u geen smartphone heeft, of geen geschikt exemplaar, kunt u de CoronaCheck-app niet gebruiken. U kunt wel een papieren exemplaar uitprinten. De procedure werkt hetzelfde als bij de digitale QR-code: u maakt het papieren bewijs aan op basis van uw vaccinatie- of herstelbewijs of negatief testresultaat. Door in te loggen met uw DigiD komt u bij de juiste gegevens terecht en krijgt u een QR-code die u kunt uitprinten.

Geen printer en kunt u ook geen gebruik maken van de printer van iemand anders? Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat mensen in zo’n geval een papieren coronabewijs kunnen aanvragen door te bellen naar 0800-1421 U krijgt het bewijs dan thuisgestuurd, maar dit duurt wel een aantal dagen.

Kunt u gegevens van meerdere mensen opslaan in de CoronaCheck-app?

U kunt alleen QR-codes voor uzelf aanmaken in de CoronaCheck-app, dus niet voor anderen.

Wilt u meer lezen over de CoronaCheck-app? Kijk dan op de speciale CoronaCheck-website van de overheid.

(Bron: Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (21)

  FREDRIK44 says:

  wat een gedoe ,eerst kom je er niet in en dan moet je de digid activeren en als je het eindelijk gevonden heb duurt het te lang en kun je opnieuw beginnen ,erg omslachtig

  Harry B says:

  De “wappies” waarschuwden hier reeds voor! Maar het werd allemaal ontkent door de gevestigde politiek, maar nu is het een feit. Welkom in distopia. Het heeft niets met COVID-19 te maken maar alles met het controleren van mensen. Zo wordt de EU straks ook een soort China. Kortom, hoezo EU zonder grenzen?

   pk49 says:

   wat is het probleem eigenlijk? Aanhanger van Viruswaanzin? Natuurlijk heeft het met de covidbesmetting te maken en niet de waanbeelden die in jouw hoofd.

   driesdrop says:

   Dat je niet erg slim bent kun je niets aan doen, wel dat je denkt slim te zijn, doe je best.

   Estrella says:

   IQ weinig of geen??

   Adriaan K says:

   Waarom reageren jullie als een stelletje maf***** op zijn verhaal?
   Mag hij geen eigen mening hebben? Is jullie mening (alles wat Rutte en de Jonge zeggen, klakkeloos volgen) beter?
   Het beleid is toch niet te volgen? Dan weer wel, dan weer niet, dan weer zus, dan weer zo, in Zandvoort wel, ergens anders niet. En ga zo maar door. Denk zelf na. De waarheid ligt altijd in het midden! Niet bij Viruswaanzin en niet bij Rutte/de Jonge. En ga elkaar niet anoniem af lopen zeiken!
   Voor de volledigheid; ik ben 2 maal ingeënt, mn vriendin is 2 maal ingeënt. (zij kreeg toch Corona…)

  Justme58 says:

  Het komt erop neer dat je ziek bent totdat je aangetoond hebt dat je dat niet bent of zo.
  Wat een samenleving. Ik word hier niet blij van.
  Vaccineren is vrijwillig zeggen ze. Maar je wordt overal geweerd als je niet bent gevaccineerd.
  Ik laat me vaccineren, zij het met tegenzin maar je kan haast niet anders. En voor mensen gaan denken dat ik corona niet serieus neem, dat doe ik wel, maar eventuele gevaren van dit experiment met vaccineren neem ik ook serieus. Voor mij voelt het als kiezen tussen twee kwaden.

  pk49 says:

  het aciveren was geen enkel probleem en binnen 1 minuut gebeurd. Ik moet wel zeggen dat ik het om 1.30 u in de nacht heb geregistreerd, Overdag kwam ik er niet in. En ik heb de Digid app op mijn telefoon geinstalleerd,wat het activeren een stuk gemakkeijker maakte.

  Jeanna says:

  Heel gemakkelijk: in een vloek en een zucht klaar! Mijn telefoon heb ik altijd bij me, dus wel zo handig!

   Edouard 23-12 says:

   Dag Jeanna. Ik heb nu de QR-code op mijn i-phone, zojuist gedaan, maar kan jij mij vertellen hoe ik die dan kan tonen als ik ergens binnen wil gaan? Ik ben een man van 82 en ietje minder handig dan jij, denk ik. Ik zie uit naar je antwoord. Edouard

  Ron61 says:

  App werkt goed, echter mijn 2de prik van begin mei (via huisarts)is niet geregistreerd bij het RIVM :(. Dus ik kan geen Nederlandse QR aanmaken.

  Jo Hendriks says:

  We hebben beide de QR-code op Internationaal ingesteld.
  We willen naar Zwitserland (geen EU-land) geldt deze code daar?

   MAX Vandaag says:

   Beste Jo Hendriks, bedankt voor uw reactie. Wij zijn niet op de hoogte van alle coronaregels per land. Via de website wijsopreis.nl van de overheid kunt u actuele adviezen per land terugvinden: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/reizen-verkeer/ga-veilig-en-goed-voorbereid-op-reis/

  Jo Hendriks says:

  Reageert er ooit wel eens iemand??????

   brody says:

   Dit is de site van OmroepMax geen corona app experts.
   Het is wel opvallend dat er zo verschrikkelijk veel figuren vinden dat ze slim zijn als je tegen vaccinatie bent.
   Dat ik daar HEEL anders over denk is waarschijnlijk omdat ik wel meer dan 2 hersencellen heb.
   De angst die ontstaan is door een paar gevallen van complicaties is opvallend, en dan maar even voorbij te gaan aan de miljarden vaccinaties zonder problemen is dan ook echt knettergek te noemen.
   Zeker er kunnen vervelende bijwerkingen plaatsvinden afhankelijk welke je hebt gekregen, zoals smaak en reuk verlies en nog andere klachten.
   Natuurlijk is het vervelend als jij net die ene 0,001 procent figuur bent die er kwalijke gevolgen van ondervind.
   Maar blijkbaar is dat echt een reden om geen Corona vaccinatie te nemen, besef je dan ook dat je alle vaccinaties dan moete weigeren, want ja ALLE vaccinaties kennen dit risico.
   Of het nu de griep prik is of tegen de pokken, allemaal zijn deze vaccinaties onderhevig aan dit risico.
   Dat de kans voor jou zo verschrikkelijk klein is gaan de doemdenkers en fanatici dan maar even aan voorbij, want ja de kans is zo vreselijk groot he…. 0,001 procent vreselijk groot.
   Hele volks stammen vertrouwen blindelings op de waarheidsgoeroes zoals lange frans en dergelijke die zich kapot lachen, omdat ze dik geld verdienen aan het aantal forse bezoeken aan hun media producten. Wie is er nu slim jij of die figuren die heel veel geld binnen slurpen aan jouw goedgelovigheid in die figuren. Word wakker en ga goed nadenken als je daartoe nog in staat bent.

  dragon says:

  De twee-deling in de maatschappij is nu een feit.
  Het wordt voor vele zo moeilijk gemaakt, of je nu WEL of NIET bent gevaccineerd.
  Het is dan geen lapje stof met een Jodenster, maar een digitaal exemplaar.
  Het feit, dat als men besmet is , terwijl je ge-ent bent, bewijst dat de QR-code niets te maken heeft met veiligheid.
  Want dan zou de code ongeldig verklaart moeten worden.
  Ik heb een seniorentelefoon, omdat ik met een smartfoon niet overweg kan, en dan gaat het niet over mijn verstandelijk vermogen , maar om het gepriegel op zo.n miniding,
  Ik kan natuurlijk mijn 10inch tablet meenemen,

  Buneetje says:

  Ik heb een Samsung S8, maar krijg met geen mogelijkheid de qr code op mijn telefoon. Hij schakelt niet door naar DigiD. Bij andere apps wel. Ik heb contact gehad met Samsung, met Digid, een email gestuurd naar de coronacheque, ik ben naar een telefoonwinkel geweest. Niemand weet een oplossing. Ook heb ik gewisseld van internet Explorer, maar dat hielp ook niet. Op mijn tablet kreeg ik hem wel, maar die neem ik niet mee.Mijn man heeft de Samsung S9 en daar was het geen probleem. Ik heb al ziin instellingen vergeleken met die van mij. Uiteindelijk heb ik de qr codes maar geprint.Is er iemand die een oplossing weet?

  Rob van Kampen says:

  De tegenstanders van vaccinatie zijn diegene die het beleid van den haag in stand houden.
  Twee prikjes halen, dan zijn we overal vanaf en wordt het weer als van ouds.

  pimvrij says:

  De corona app kan je alleen krijgen als je een volledige vaccinatie hebt of je moet voor ieder kopje koffie in en restaurant naar een teststraat aan de andere kant van de stad, of erger naar een dorp ver weg…
  Wanneer je geen tweede prik mag hebben, omdat je een ernstige allergische reactie hebt op de eerste prik val je gewoon tussen wal en schip.
  Je kan dan alleen nog voor ieder kopje koffie in de stad naar een teststraat…

  Bij 1,5 m afstand kan ieder restaurant overdag gewoon mensen bedienen en dat heeft voorzover bekend geen enkele besmetting tot gevolg gehad.
  Nu mag je met een goedgekeurde app naar een restaurant, ook als je besmet bent om daar dicht bij de buurtafel ander mensen te besmetten.???

  Waarom mag er niet gewoon getest worden of mensen genoeg antistoffen hebben?
  Is dat niet veel duidelijker dan een prikbewijs dat alleen bewijst dat de Farmaceutische industrie weer een tientje of meer aan haar aandeelhouders kan uitkeren voor de aan jou gegeven prik?

  Bezorgde Nederlander says:

  Op coronacheck.nl/nl/print/ kunt u gewoon de QR code eenvoudig uitprinten.
  Via 0800-1351 kunt u een QR code aanvragen zodat u hem thuiskrijgt gestuurd als u niet kan printen.
  Wel even je BSN nummer en postcode erbij houden.
  Succes

  Bezorgde en hulpvaardige Nederlander.

  dragon says:

  Er is nogal verwarring over dit artikel, merk ik .
  Het gaat hier voornamelijk om het tonen van de QR code.
  Of je nu WEL of NIET bent gevaccineerd , staat hier buiten beschouwing.
  Ik ben in principe geen tegenstander van vaccinatie, zolang het een vrije keuze is.
  Waar ik WEL tegen ben is het vernieuwde “AUSWEIS” dat nu QR-code heet.
  Daarom heb ik deze petitie getekend: petities.nl/petitions/schaf-het-coronatoegangsbewijs-af