coronacheck app

De CoronaCheck-app: wat is het en wat kunt u ermee?

Het bezoeken van een groot evenement en reizen binnen de Europese Unie wordt makkelijker met de CoronaCheck-app. Hoe werkt deze app precies? En wat als u geen smartphone heeft om ‘m op te installeren? Deze, en andere vragen, beantwoorden wij in dit artikel. 

Wat is de CoronaCheck-app?

Zoals we in de intro al zeggen kunt u de CoronaCheck-app straks gebruiken om buiten Nederland te reizen of om een evenement te bezoeken. De app is gratis en beschikbaar voor alle telefoons die minimaal op Android 6.0 of iOS 12 draaien. In de app kunt op het moment van schrijven een afspraak maken voor een coronatest of een negatief testresultaat omzetten in een QR-code. Om het laatstgenoemde te kunnen doen heeft u de code nodig die u heeft gekregen bij de testlocatie. Vervolgens wordt de QR-code opgeslagen in de app en kunt u deze gebruiken om toegang te krijgen tot een evenement in Nederland.

In de loop van 24 juni 2021 is het ook mogelijk om een vaccinatiebewijs om te zetten in een QR-code. Ook met die code kunt u dan toegang krijgen tot een georganiseerde bijeenkomst binnen de landsgrenzen.

Vanaf begin juli 2021 kunnen mensen die corona hebben gehad en hersteld zijn van de ziekte ook middels de app aantonen dat dit daadwerkelijk zo is. U heeft hiervoor een door de GGD afgenomen PCR-test nodig die niet ouder is dan 180 en niet jonger dan 12 dagen. Sneltesten afgenomen door de GGD tellen niet.

Wanneer kunt u de CoronaCheck-app gebruiken voor buitenlandse reizen?

De QR-codes die u kunt gebruiken voor evenementen in Nederland, zijn niet geldig in het buitenland. U moet in de app een apart coronatoegangsbewijs maken dat geldig is als u de grens over wilt. Zo’n internationaal testbewijs – ook wel het EU Digitaal Corona Certificaat genoemd- kunt u vanaf 1 juli 2021 in de CoronaCheck-app aanvragen.

Alleen voor reizen binnen de Europese Unie

Dit is geen letterlijk certificaat, maar wederom een QR-code. Net als bij de Nederlandse toegangsbewijzen kunt u ook in dit geval een negatieve test, een herstelbewijs of vaccinatiebewijs gebruiken. Deze code moet u hebben als u op vakantie wilt binnen de Europese Unie. Dit bewijs is ook geldig als u wilt reizen naar Noorwegen, Lichtenstein of IJsland. Deze landen behoren niet tot de EU, maar accepteren de QR-code wel. In andere Europese landen die niet bij de EU horen geldt dit reisbewijs niet.

Mag u altijd de grens over met een corona-certificaat?

Hoewel u met het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) internationaal uit de voeten kunt, is het mogelijk dat deze QR-code niet altijd garantie biedt op toegang tot een land. Op 25 juni 2021 zal het ministerie van Buitenlandse Zaken alle reisadviezen voorzien van specifieke informatie omtrent het DCC, waardoor het dus duidelijk wordt welke eisen de individuele landen stellen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u een internationaal toegangsbewijs heeft laten maken op basis van een negatieve test, terwijl het land van uw keuze alleen mensen toelaat die een DCC hebben aangemaakt met hun vaccinatiegegevens. Lees u dus goed in voordat u op reis gaat en maak niet zomaar een DCC aan zonder dat u weet wat de eisen zijn van het land.

Wat als u geen smartphone heeft?

Als u geen smartphone heeft, of geen geschikt exemplaar, kunt u de CoronaCheck-app niet gebruiken. Gelukkig kunt u in dat geval een papieren bewijs toegestuurd krijgen. Die kunt u maken op de CoronaCheck-webiste. Hiervoor heeft u een negatief testbewijs of vaccinatiegegevens nodig.

Mensen die geen toegang hebben tot het internet kunnen bij de instantie waar zij geprikt zijn een papieren testbewijs aanvragen.

Kunt u gegevens van meerdere mensen opslaan in de CoronaCheck-app?

U kunt alleen QR-codes voor uzelf aanmaken in de CoronaCheck-app, dus niet voor anderen.

Wilt u meer lezen over de CoronaCheck-app? Kijk dan op de speciale CoronaCheck-website van de overheid.

(Bron: Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (12)

 1. FREDRIK44 says:

  wat een gedoe ,eerst kom je er niet in en dan moet je de digid activeren en als je het eindelijk gevonden heb duurt het te lang en kun je opnieuw beginnen ,erg omslachtig

 2. Harry B says:

  De “wappies” waarschuwden hier reeds voor! Maar het werd allemaal ontkent door de gevestigde politiek, maar nu is het een feit. Welkom in distopia. Het heeft niets met COVID-19 te maken maar alles met het controleren van mensen. Zo wordt de EU straks ook een soort China. Kortom, hoezo EU zonder grenzen?

  1. pk49 says:

   wat is het probleem eigenlijk? Aanhanger van Viruswaanzin? Natuurlijk heeft het met de covidbesmetting te maken en niet de waanbeelden die in jouw hoofd.

  2. driesdrop says:

   Dat je niet erg slim bent kun je niets aan doen, wel dat je denkt slim te zijn, doe je best.

  3. Estrella says:

   IQ weinig of geen??

 3. Justme58 says:

  Het komt erop neer dat je ziek bent totdat je aangetoond hebt dat je dat niet bent of zo.
  Wat een samenleving. Ik word hier niet blij van.
  Vaccineren is vrijwillig zeggen ze. Maar je wordt overal geweerd als je niet bent gevaccineerd.
  Ik laat me vaccineren, zij het met tegenzin maar je kan haast niet anders. En voor mensen gaan denken dat ik corona niet serieus neem, dat doe ik wel, maar eventuele gevaren van dit experiment met vaccineren neem ik ook serieus. Voor mij voelt het als kiezen tussen twee kwaden.

 4. pk49 says:

  het aciveren was geen enkel probleem en binnen 1 minuut gebeurd. Ik moet wel zeggen dat ik het om 1.30 u in de nacht heb geregistreerd, Overdag kwam ik er niet in. En ik heb de Digid app op mijn telefoon geinstalleerd,wat het activeren een stuk gemakkeijker maakte.

 5. Jeanna says:

  Heel gemakkelijk: in een vloek en een zucht klaar! Mijn telefoon heb ik altijd bij me, dus wel zo handig!

 6. Ron61 says:

  App werkt goed, echter mijn 2de prik van begin mei (via huisarts)is niet geregistreerd bij het RIVM :(. Dus ik kan geen Nederlandse QR aanmaken.

 7. Jo Hendriks says:

  We hebben beide de QR-code op Internationaal ingesteld.
  We willen naar Zwitserland (geen EU-land) geldt deze code daar?

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Jo Hendriks, bedankt voor uw reactie. Wij zijn niet op de hoogte van alle coronaregels per land. Via de website wijsopreis.nl van de overheid kunt u actuele adviezen per land terugvinden: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/reizen-verkeer/ga-veilig-en-goed-voorbereid-op-reis/

 8. Jo Hendriks says:

  Reageert er ooit wel eens iemand??????