houritmetegencorona samenwerken met MAX

Omroep MAX werkt samen met topwetenschappers om problemen bij ouderen in tijden van corona in kaart te brengen

Omroep MAX gaat samenwerken met Prof. Eric van Gorp, Prof. Erik Scherder, Prof. Andrea Maier en Prof. Leonard Hofstra om de problemen bij ouderen in tijden van het coronavirus en sociale afstand in kaart te brengen. Met de resultaten van het onderzoek zullen diverse MAX-programma’s content maken om senioren weerbaarder te maken tegen het virus en de effecten ervan.

Onderzoek

De betrokken wetenschappers en onderzoekers van Erasmus MC, VU Amsterdam, Amsterdam UMC en Duke University hebben gezamenlijk en elk vanuit hun eigen wetenschappelijke achtergrond een vragenlijst samengesteld. Iedereen die mee wil werken aan het onderzoek, kan dat tot en met dinsdag 7 april 2020 doen. De vragenlijst wordt verspreid via diverse MAX-kanalen, maar is ook te vinden op www.houritmetegencorona.nl en hier op MAX Vandaag.

Klik hier en beantwoord de vragenlijst van Hou Ritme Tegen Corona.

Ambassadeur André Rieu

Na een week worden de resultaten omgezet in conclusies. De conclusies worden de komende periode regelmatig gebruikt door een aantal MAX-redacties (o.a. MAX Ouderenjournaal, Tijd voor MAX, radioprogramma’s, MAX Vandaag, en op de sociale mediakanalen van MAX) om hun programma’s samen te stellen of om content mee te maken. In het MAX Ouderenjournaal en Tijd voor MAX wordt woensdagmiddag 1 april het spits afgebeten. In Tijd voor MAX is ambassadeur van HouRitmeTegenCorona André Rieu te zien, die alvast een voorzet doet.

Uitzonderlijke tijd

Prof. Leonard Hofstra (cardioloog): “We leven in een uitzonderlijke tijd door de coronacrisis. Dit is niet alleen een gezondheidscrisis, maar ook een sociale en economische crisis, die iedereen raakt. Toch zijn het vooral senioren die hard worden geraakt. Bij oudere mensen is de kans op overlijden door het virus aanzienlijk groter. Het gevolg zijn terechte  maatregelen zoals sociale afstand, die vooral voor ouderen raken. Verzorgingshuizen worden gesloten en het advies luidt ouderen niet meer te bezoeken. Dit maakt senioren nog kwetsbaarder.”

Problemen in kaart brengen

MAX-directeur Jan Slagter: “We ontvangen berichten van ouderen die zich echt zorgen maken, angst hebben of zich heel erg alleen voelen. Dankzij deze vooraanstaande onderzoekers en wetenschappers kunnen we problemen in kaart brengen en gelijk ook een bijdrage leveren aan het weerbaarder maken van ouderen en vooral ook om er voor ze te zijn.”

De aftrap van HouRitmeTegenCorona is op woensdag 1 april 2020 te zien in het MAX Ouderenjournaal, 16.40 uur op NPO 1, en in Tijd voor MAX, om 17.10 uur op NPO 1. 

Geef een reactie

Reacties (26)

  Ria48 says:

  Geweldig initiatief, goed zo alle medewerkers van omroep Max en alle betrokkenen. Top!

  helenafw says:

  ik durf niet eens de huisarts te bellen omdat ik bang ben dat ze het gewoon te druk hebben en geen tijd voor de gewone mens die geen corona heeft.

   Folia says:

   Wel doen, sommige artsen hebben het niet druk, oMdat velen niet durven bellen!

  JanPaul says:

  Heb formulier ingevuld, maar ik weet niet of het bij u in de box is gekomen ?

   HouRitmeTegenCorona says:

   Beste JanPaul, excuses voor het ongemak. Zou u het email adres waarmee u de vragenlijst heeft ingevuld kunnen mailen naar h.yousuf@amsterdamumc.nl zodat wij ernaar kunnen kijken.

   Veel dank, namens het team!

  Achterhoekie says:

  In het gebouw waar ik woon heeft 40% van de (gezonde ouderen!) bewoners geen laptop/p.c. en vaak ook geen smartphone. Ze willen het ook niet; zeggen dat ze het niet kunnen en ook niet willen.
  Zij kunnen dus zulke vragenformulieren niet invullen. Zij kunnen vaak hun bankzaken niet zelf regelen, niet online kopen, naar You Tube kijken, enz. enz. of een e-boek lenen bij de bieb.
  Zij zijn dus ook de groep die zich het meest eenzaam – en buitengesloten – voelt. Ook de groep die het meest op de informatie via de t .v. en krant is aangewezen.
  Fijn dat MAX zich vooral ook – op t.v. en radio, en via het Magazine – op die groep(en) richt.

  Bernadine says:

  2 x de vragenlijst ingevuld. Ruim anderhalf uur. Voor mij erg vermoeiend. Maar ik dacht er goed aan te doen.
  Echter op het eind tot 2e toe blijkt dat ik bij twee vragen een cijfer in dien te vullen. Op vragen waar een reactie gevraagd wordt. Oké dan zomaar een getal in vullen. Helpt ook niet. Dus helaas voor niks bezig geweest.
  Jammer.

   Akky says:

   Inderdaad heb ik hetzelfde probleem en heb ik ook dezelfde dingen geporbeerd
   Heel vervelend

   Holiday420 says:

   Ik heb dezelfde ervaring, die vragenlijst deugd niet.

   HouRitmeTegenCorona says:

   Beste allen, fantastisch dat u meehelpt aan het programma HouRitmeTegenCorona! Excuses voor het ongemak. De vragenlijst bevat wat onduidelijkheden, hieraan wordt gewerkt.

   Veel dank, namens het team!

   Folia says:

   Oei dat is inderdaad erg lang uren en minuten zet bij de minuten (wie weet dat nou!?) gewoon een 0,
   Let ook op de grijze schijfbalk onderaan bij sommige vragen

  Cronenberg says:

  Ik heb dezelfde ervaring als Bernadine, ik moest een getal invullen maar er was niet te zien waar, dus ik ben maar gestopt.

   HouRitmeTegenCorona says:

   Beste Cronenberg, veel dank voor het meehelpen aan het programma HouRitmeTegenCorona! De vragenlijst is hier en daar wat complex. Een vaker voorkomend probleem is dat er bij een aantal vragen naar rechts moet worden gescrold om alle antwoordopties te zien en de betreffende vraag te kunnen beantwoorden. Wij zijn hiermee aan de slag. Onze excuses voor het ongemak.

   Vriendelijke groeten namens het team.

   Folia says:

   Onderaan is een grijze schuifbalk te zien gebruik die, met de muis er op klikken en naar rechts schuiven.

  Embvr says:

  Graag zou ik weten of huisdieren besmet kunnen raken en doorgeven.
  Maar ook of koeien, varkens, kippen, schapen. Het virus kunnen krijgen en doorgeven. Maw zit het straks in ons vlees?

  Friesland says:

  Ik heb geprobeerd mee te doen met te doen aan het wetenschappelijk onder.
  Maar ben gestopt na zo’n uur krijg niet alle rondjes te zien om te antwoorden
  dan heeft het niet zo veel zin.
  O.Zijlstra

   HouRitmeTegenCorona says:

   Beste O. Zijlstra, veel dank voor het meehelpen aan het programma HouRitmeTegenCorona! De vragenlijst is hier en daar wat complex. Een vaker voorkomend probleem is dat er bij een aantal vragen naar rechts moet worden gescrold om alle antwoordopties te zien en de betreffende vraag te kunnen beantwoorden. Wij zijn hiermee aan de slag. Onze excuses voor het ongemak.

   Vriendelijke groeten van het team.

  J S Koolschijn says:

  Heb veel vertrouwen in Ted van Essen. Dus als hij wil: veel ruimte geven.

  Basbas says:

  Inderdaad, alles voor niets ingevuld. Er staat: Voer een geldig getal in. ?????
  Verder kom ik niet.

   HouRitmeTegenCorona says:

   Beste Basbas, fantastisch dat u meehelpt aan het programma HouRitmeTegenCorona! Excuses voor het ongemak. De vragenlijst bevat wat onduidelijkheden, hieraan wordt gewerkt.

   Veel dank, namens het team!

  R J Held says:

  Heb meerdere malen geprobeerd de vragenlijst in te vullen maar die gaat steeds in storing. Wil geen verbinding met de server maken. Duurt me nu te lang, dan maar niet.

   MAX Vandaag says:

   Beste R J Helden en anderen, bedankt voor uw reacties en vervelend dat de vragenlijst niet helemaal naar behoren werkt. Wij hebben dit doorgegeven en hopen dat het snel opgelost wordt.

  Folia says:

  Je staat vaak in twijfel wat in te vullen bij sommige vragen, maar dat is altijd zo met enquêtes.
  Daarom zijn de uitslagen nooit op alle fronten juist.

  Brutus17 says:

  De vragen waren voor prima te beantwoorden ,alleen de minuten kan je beter weglaten ,dat is voor veel mensen lastig te beantwoorden , ik heb de meeste ook afgerond op hele uren.
  Ik ken twee soorten Corona , de ziekte ,daar houd ik mij aan de officiële regels en Corona een lieve vriendin wiens naam ineens wereldnieuws is geworden en de laatste is helemaal niet verkeerd om tegenaan te lopen.
  Verder komt er voor mij veel te veel info op radio ,tv en sociaal media ,(en veel fake nieuws)
  Daardoor doet het mij niet veel meer en heb mij wanneer ik daar zin in heb mij teruggetrokken tot YouTube waar ook de mooie concerten van André de Rieu zijn terug te vinden en grappige filmpjes .
  want humor zie ik altijd nog als de beste geneesheer.
  Ik heb ook het gevoel dat juist door de vele info en negatieve berichten juist veel mensen angstig worden gemaakt , terwijl er vorig jaar juist 9400 mensen zijn gestorven aan een gewone griep.
  en ik denk dat Covid-19 elk jaar net als griep in 1 of andere vorm terug komt ,vooral via mensen die het virus bij zich dragen en het zelf niet weten.
  Het is te hopen dat de wetenschap er een vaccin voor vind om net als griep vooral de mensen preventief kan inenten die in de risico groepen vallen.
  en omroep Max proberen jullie vooral eens positieve berichten te geven , dan loop je voor op alle andere nieuws gevers , misschien komt er dan wat rust in de tent,

  Bezorgde Nederlander says:

  Problemen zijn er nu genoeg. In deze onzekere tijd waarin onze burgers onnodig sterven of worstelen in stampvolle ziekenhuizen en onze economie hard onderuit is gegaan staan we nu samen voor de grootste bedreiging van de Volksgezondheid sinds 1918 .Daarom moeten we nu een weg inslaan voor onze kinderen en kleinkinderen zodat deze totale chaos en onnodig sterven nooit meer zal voorkomen. Daarom nooit meer bezuinigingen in de Zorg. Nederland had er beter voor gestaan in deze coronacrisis als er niet met miljarden tegelijk was bezuinigd op de Zorg door dit Kabinet Rutte 3 Ben u het hier mee eens teken dan de petitie bezuinignooitindezorg.petities.nl onderdeel van petities.nl Straks code zwart over 2 weken op de IC´s dit mag nooit meer voorkomen in NL dit is Nederland onwaardig.
  Teken aub de petitie verspreid dit nieuws via social media Twitter/Facebook/LinkedIn dit bericht naar collega´s
  Dank u wel en Keep Safe

  e.steenweg@skpnet.nl says:

  Lijst geeft een rare melding bij het ingeven van je jaar inkomen. Hij wil met een app openen terwijl dat niet nodig is. En kom er niet voorbij, dus kan niet verder met het onderzoek