corona virus

Naar de supermarkt in coronatijd? Volg deze stappen en verklein de kans op het virus

Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan wordt aangeraden om zo min mogelijk naar buiten te gaan. Toch lukt dat vaak niet helemaal, omdat u voor sommige zaken toch echt naar openbare plekken moet. Bijvoorbeeld voor het doen van uw boodschappen in de supermarkt. Door de stappen die hieronder staan beschreven te volgen, zorgt u ervoor dat de kans op het meenemen van het virus of andere ziektekiemen naar uw eigen huis zo klein mogelijk wordt. 

Stap 1: ontsmet uw handen voor u uw woning binnengaat

Wanneer u buitenshuis bent geweest is het aannemelijk dat u in aanraking bent gekomen met ziektekiemen van andere mensen. Nu dat tegenwoordig ook het coronavirus kan zijn, is het extra belangrijk om uw handen goed schoon te houden. Daarom is het aan te raden om altijd desinfecterende handgel bij u te dragen wanneer er geen water en zeep in de buurt zijn.

Met deze desinfecterende handgel kunt u uw handen iedere keer wanneer u een nieuwe ruimte in en uit gaat ontsmetten. Dat maakt de kans op verspreiding van ziektekiemen kleiner. Probeer daarnaast uw gezicht niet aan te raken tot u uw handen weer kunt wassen met water en zeep, op die manier komen eventuele virussen en bacteriën zo min mogelijk in de buurt van de kwetsbare openingen (neus, mond, ogen en oren) in uw gezicht.

Stap 2: boodschappentas op de grond en jas aan de kapstok

Het coronavirus, maar ook andere ziektekiemen kunnen meerdere uren overleven op bepaalde oppervlakten. Zet uw boodschappentas daarom niet op uw aanrecht of keukentafel, maar plaats hem op de grond. Hetzelfde geldt voor uw jas en sleutels. Leg deze niet op tafel of op een stoel, maar hang ze op. Op deze manier komen uw spullen die buitenshuis zijn geweest zo min mogelijk in aanraking met de plekken waar u bijvoorbeeld eten bereidt en opeet.

Stap 3: zet uw schoenen in ‘quarantaine’

Ook bestaat de kans dat uw schoenen ziektekiemen meedragen. Dokter Ted van Essen legt uit: “Als iedereen met klachten thuis zou blijven, komt er ook geen virus op de vloer buitenshuis en kunt u die niet meenemen naar binnen. Maar natuurlijk is dit nooit zeker, omdat we niet zeker weten of mensen zich aan het thuisblijf advies houden. Toch is het risico van besmetting door schoenzolen gering. Het virus is misschien wel is misschien wel aan te tonen op de schoenzool, maar waarschijnlijk is het daar nauwelijks besmettelijk. Bovendien gaat het om de hoeveelheid virus: bij hoesten of niezen komt er veel virus naar buiten terwijl op de schoenzool een minieme hoeveelheid zit.” Maar u weet het natuurlijk nooit helemaal zeker, daarom kunt u uw schoenen, ondanks dat zij misschien niet vies lijken, het best altijd op dezelfde plek uittrekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mat bij uw deur of aan de gang. Op deze manier komen uw schoenen die buiten zijn geweest en daar de straat en de vloer van de supermarkt hebben aangeraakt zo min mogelijk in aanraking met uw woning.

Stap 4: handen wassen en goed afdrogen

Nu u uw schoenen en jas hebt uitgedaan, heeft u deze natuurlijk weer aangeraakt met uw handen. Was uw handen daarom grondig met water en zeep voordat u uw boodschappen gaat uitpakken. Ook goed afdrogen is erg belangrijk om zoveel mogelijk eventuele ziektekiemen van uw handen te verwijderen.

Stap 5: de boodschappen uitpakken

Nu kunt u uw boodschappen gaan uitpakken. Laat de boodschappentas hierbij op de grond staan en leg de boodschappen waar mogelijk direct op de plaats waar zij thuishoren. Heeft u toch wat boodschappen op het aanrecht of op de keukentafel neergezet? Dan kunt u er voor de zekerheid voor kiezen om hier nog even met een doekje overheen te gaan.

Bedenk als laatst wat u bij binnenkomst, nog voor het handen wassen, allemaal heeft aangeraakt. Deze plekken, zoals bijvoorbeeld deurklinken en lades, kunt u vervolgens ook nog desinfecteren om het zekere voor het onzekere te nemen. Hetzelfde geldt voor uw boodschappentas. En vergeet uw handen niet nog een keer te wassen nadat u klaar bent met schoonmaken.

Lees ook:

Is het nodig om uw boodschappen schoon te maken? 

Alles over desinfecterende handgel

Alle overheidsmaatregelen omtrent het coronavirus op een rij

(Bron: Margriet.nl, Archief)

Geef een reactie

Reacties (6)

  myriam says:

  Allemaal goede en nuttige tips. Een kleine aanvulling wellicht. Wanneer ik thuiskom met boodschappen en er zitten geen diepvriesproducten in dan zet ik de tas in een hoek in de gang en laat die 24 uur onaangeroerd staan. Pas na 24 uur pak ik heb uit omdat ik gelezen heb dat een virus nog een aantal uren op verpakking e.d. kan leven. Misschien is het overdreven maar dan geeft het mij wel een goed gevoel. Ook draag ik handschoenen in de supermarkt en doe die uit voor ik op de fiets of in de auto stap. Het zijn mijn ‘boodschappenhandschoenen’.

   maxwout says:

   Hmm, doe je iedere keer dezelfde handschoenen aan en waar laat je die handschoenen? of zijn het weggooiers?

   carlasvo says:

   helemaal goed om de boodschappen nog een tijdlang te laten staan voordat je ze opruimt.. Het heeft toch allemaal geen haast. Ik zet ze zelfs in de kelder en niet in de keuken. Safety first.

  Kruispuntweg says:

  Beste Max, is dit niet een beetje paniek zaaien omtrent boodschappen doen. In de aanbevelingen spreek je jezelf soms tegen. Steeds schrijf je dat je heel weinig kans heb om besmet te worden, maar zeg je ook om alles goed schoon te maken, etc. etc.. Mijn grootouders zeiden vroeger al “vieze varkens worden niet vet” . Met andere woorden bouwt eens wat weerstand op. Corona is verschrikkelijk en ik hoop het niet te krijgen, maar zegt het RIVM ook niet dat ze een weerstand groep willen krijgen van mensen die al corona in zeer lichte maten hebben gehad. Jullie verhaal en dat van het RIVM in gedachten nemen kan een enkele virus je een boost geven om weerstand op te bouwen tegen een grote aanval van virussen van andere onvoorzichtigen, zie alle weekendtoeristen etc., en zo een beetje immuun te worden. Ik ben het wel eens met de gedachte dat we ZEER VOORZICHTIG moeten blijven en het niet moeten opzoeken, het blijft een gevaarlijk virus.

  Gr.
  Bert

  Henny1948 says:

  Geachte redactie
  Ik wil even reageren om geen stuk zeep te gebruiken omdat daarop virussen blijven zitten.
  Gebruik bv. vloeibaar afwasmiddel of desinfecterende gel, merk maakt echt niet uit.

  Donna7 says:

  Niet aan je gezicht komen, maar wat doe je als je hooikoorts hebt en daardoor in deze tijd vrijwel altijd een loopneus? Dat vroeg ik me vanochtend af toen ik (met wegwerphandschoenen aan) in de supermarkt liep. Ik kon er een paar keer echt niet onderuit mijn zakdoek te gebruiken.