Duur 08:24
Gepubliceerd op 7 januari 2021

Dokter Ted legt uit: zo werken de goedgekeurde vaccins waarmee Nederland tegen corona vaccineert

Ook Nederland vaccineert inmiddels tegen het coronavirus. Naast het Pfizer-BioNtech-vaccin is het Moderna-vaccin inmiddels ook goedgekeurd voor Europa. Dokter Ted geeft hieronder uitleg over de werking van beide vaccins. In de uitzending van Tijd voor MAX van 7 januari 2021 gaat hij daarnaast nog verder in over de coronasituatie in Nederland.

6 miljoen doses Moderna vaccin

Nu het Moderna-vaccin is goedgekeurd, wordt het naar verwachting in de week van maandag 11 januari ingezet in Nederland. In totaal zijn er voor ons land 6 miljoen doses besteld. Dokter Ted over de werking van dit vaccin: “Moderna is net als het vaccin van Pfizer gebaseerd op de relatief nieuwe mRNA-techniek. Het lijkt daarmee erg op het Pfizer-vaccin en kent een vergelijkbare hoge effectiviteit van 94,1 procent. In de VS wordt er al op grote schaal mee gevaccineerd. Net als bij het vaccin van Pfizer zijn 2 prikken nodig voor een optimale bescherming. Met tussen beide prikken een periode van 28 dagen. Anders dan het Pfizer-vaccin is Moderna wat gemakkelijker te bewaren, omdat het niet bij -70 graden, maar bij -20 graden hoeft te worden opgeslagen. Na ontdooien kan het ook een maand in de koelkast van een huisartsenpraktijk worden bewaard. De Gezondheidsraad komt op korte termijn met een advies over het Moderna-vaccin. Op basis daarvan wordt bepaald welke groep als 1e in aanmerking komt voor dit vaccin. In de vaccinatiestrategie is al aangekondigd dat het kabinet Moderna met name wil toedienen aan ouderen en aan bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap heeft het vaccin overigens nog niet goedgekeurd voor zwangere vrouwen en kinderen, omdat die niet voldoende vertegenwoordigd waren in de testgroepen.”

Zo werken het Moderna en Pfizer-vaccin (anders dan klassieke vaccins als de griepprik)

Dokter Ted: “De klassieke vaccins, en trouwens ook een aantal coronavaccins dat nog in de ontwikkelfase zit, maken gebruik van een beetje dood of verzwakt virus; zó dood of verzwakt dat het ons geen kwaad meer kan doen, maar door ons immuunsysteem wel herkend wordt en dat gaat dan afweerstoffen maken. Het Pfizer- en Moderna-vaccin pakken het anders aan. Ze zorgen ervoor dat ons lichaam zelf een onschadelijk stukje van het virus nabouwt, waardoor onze afweer in het geweer komt en ervoor zorgt dat soortgelijke virusstukjes in de toekomst herkend worden en bestreden. Er hoeft dus geen dood of verzwakt virus ingebracht te worden. Het werkt via een soort instructiebriefje dat op een ingenieuze manier in onze cellen wordt gebracht. Dat instructiebriefje heet officieel RNA, ribonucleic acid oftewel ribonucleïnezuur, en is een soort sliert van bio-organische verbindingen. Die sliert RNA bevat als het ware een code om een stukje van het coronavirus na te maken, en wel het eiwit dat in de uitstekeltjes op het virus zit. De afweer van het lichaam komt daarna in actie tegen dat eiwit en onthoudt dat het dat altijd moet doen als er weer zo’n eiwit opduikt. Natuurlijk moet die instructie op de juiste plek terechtkomen. Daarom wordt dat RNA-met-instructies in piepkleine vetbolletjes verpakt, die het beschermen en zorgen dat het niet in het bloed wordt afgebroken. Bij de prik met het vaccin wordt dus een vloeistof met deze vetbolletjes met daarin de instructies in een spier in onze arm gespoten. Die vetbolletjes versmelten met de cellen en daardoor wordt het RNA losgelaten in de cellen. Het corona-eiwit wordt geproduceerd en verlaat de cel. Eigenlijk is dat uitsteeksel een soort sleutel waardoor het virus binnen wil dringen, maar zover komt het niet want onze afweercellen, de B-cellen en T-cellen, gebruiken deze uitsteeksels als oefenmateriaal om te leren hoe het virus eruitziet en komen ertegen in actie. Het maakt dan antistoffen aan. Als er later een echte coronabesmetting plaatsvindt herkent het afweersysteem die uitsteeksels onmiddellijk en schakelt het virus uit. Op het moment dat het afweersysteem na de vaccinatie gaat werken kun je wel wat jeuk krijgen, en soms ook wat spierpijn of koorts.”

Waarom is er voor een nieuwe techniek gekozen?

Dokter Ted: “Voor klassieke vaccins kweken wetenschappers virussen, of stukjes daarvan, in levende cellen. Dat kunnen menselijke cellen of dierlijke cellen zijn, of zelfs bevruchte kippeneieren. Die methode is tijdsintensief en zulke biologische ‘fabriekjes’ hebben daarnaast ook last van biologische variatie: geen 2 cellen of 2 eieren zijn precies hetzelfde, waardoor de virusproductie niet altijd stabiel is. Ook moeten ze precies de juiste hoeveelheid voeding en zuurstof krijgen en in een steriele omgeving gehouden worden om bacterie- en schimmelinfecties te voorkomen. RNA-vaccins komen tot stand in een reageerbuisje, zonder dat er cellen, eieren of ander levend materiaal bij komt kijken. Daarmee omzeilen wetenschappers problemen met biologische variatie en infecties.”

Hoe veilig is zo’n nieuwe techniek?

Dokter Ted: “RNA-vaccins zijn niet zo nieuw als vaak wordt gedacht. Het idee is zelfs al zo’n 15 jaar oud. Sindsdien hebben wetenschappers de technologie verder ontwikkeld. Ze ontdekten bijvoorbeeld hoe ze het RNA het best konden verpakken, in die vetbolletjes dus. En van dat voorwerk plukken we nu de vruchten. En wetenschappers en farmaceuten waren natuurlijk al bekend met coronavirussen. Door eerder onderzoek naar coronavirussen, zoals SARS en MERS, weten onderzoekers hoe zo’n coronavirus in elkaar steekt. Ze leerden dat coronavirussen de uitsteekseltjes nodig hebben om cellen te infecteren, wat zulke eiwitten uitstekende kandidaten maakt voor een vaccin.”

Waarom wordt het Moderna-vaccin aan ouderen gegeven, terwijl eerder uit onderzoek is gebleken dat het bij deze groep zo’n 10 procent minder effectief is?

Dokter Ted: “Dat leek op papier zo te zijn, maar in de praktijk blijkt er geen reden om aan te nemen dat het bij ouderen echt minder effectief is. Waarschijnlijk is dat beeld ontstaan doordat in het vooronderzoek zo weinig gevaccineerde ouderen ziek werden, de onderzoeksgroep was gewoon te klein om het goed te kunnen inschatten.”

Werken de huidige vaccins nog wel goed, nu er gemuteerde coronavirussen opgedoken zijn, zoals in Engeland en Zuid-Afrika en die besmettelijker lijken te zijn?

Dokter Ted: “Virussen, dus ook het coronavirus, veranderen steeds, dat hoort er gewoon bij. Hoe belangrijk zo’n mutatie is hangt af van de plek in het virus waar die verandering plaatsvindt. Het zou kunnen dat een vaccin dan wat minder effectief is, maar daarover is op dit moment nog niet genoeg bekend. Het wordt natuurlijk wel onderzocht. In dat geval kunnen de vaccins trouwens meestal vrij simpel worden aangepast. Zolang het coronavirus nog gemakkelijk om zich heen kan grijpen zoals nu zal het waarschijnlijk niet ingrijpend muteren, daar heeft het geen belang bij. Pas als door de vaccinaties heel weinig mensen er nog ziek van worden zou je dat kunnen verwachten.”

Dokter Ted is donderdag 7 januari 2021 bij Tijd voor MAX om over dit onderwerp te praten, om 17.10 uur bij NPO 1. Tevens beantwoordt hij op de Facebookpagina van Tijd voor MAX vragen die binnengekomen zijn.

Geef een reactie

Reacties (19)

  Op leeftijd says:

  Beste dokter Ted. Uw uitleg hoe het Mrna vaccin zijn werk doet is juist weergegeven. Echter over de bijwerkingen bent u wel heel kort door de bocht gegaan. Er wordt een Mrna vaccin in ons lichaam gebracht met mogelijk een auto-immuun respons of rare dingen in ons lichaam kunnen gebeuren.
  Het CBG geeft aan dat het nog moet blijken of de effectiviteit van het vaccin wel zo hoog is. Dus onze minister Hugo de Jonge gaat mee in dit experiment!
  Dan muteert het virus, wat normaal is, dat zou betekenen dat we van lockdown naar lockdown gaan.
  Momenteel liggen er ongeveer 3000 Nederlanders in het ziekenhuis op 17 miljoen Nederlanders.
  Kijk wat die zieken onder de leden hebben en bescherm die groepen en ga niet een hele populatie vaccineren die een goed immuunsysteem hebben.
  Momenteel zijn er 800000 mensen positief (?) getest maar die zijn niet allemaal ziek geworden of hebben in het ziekenhuis gelegen.
  Dan nog het volgende. Het bedrijf claimt ook niet dat het vaccin beschermt tegen circulatie van het virus wat betekent dat ze het niet weten. Dan mag je zeggen dat het vaccineren ondeugdelijk is.
  Mijn mening/oproep is om terug te keren naar het normaal. De huisarts eerste lijn. Bij ziek zijn thuisblijven de huisarts zijn/haar werk laten doen!

  Machiel Fondse

   Zelfnadenken says:

   Goed gezegd, Machiel. Bedankt. Wat deze wereldwijde “pandemie” en de daaropberustende en opgedrongen wereldwijde “vaccinatie” moet voorstellen is niet duidelijk. Wel is het duidelijk dat er iets aan de hand is dat tot een gruwelijke dood leidt: mensen komen in een soort van coma terecht nadat de longen zijn vernield. Sterfte is in de meeste gevallen de uitkomst. Deze vreemde vorm van levensbeeindiging treft niet iedereen, maar het wordt wel onder de noemer van “griep” geplaatst. De meeste gevallen van deze “griep” blijven slechts bij griep of verkoudheid, en men komt er wel weer overheen. Het lijkt er echter op dat de zgn “cornona” iets heel anders is. Nu is er dus een “vaccin” in alle haast in elkaar gehamerd (tenminste, het lijkt in alle haast, maar misschien waren onze medemensen al jaren bezig met dit produktje) dat een op zichzelf-staande compositie van een zelf-reproducerende entiteit introduceert in het menselijk lichaam. Wat gaat dit ding doen? En waar houdt het op? Elke keer als de zgn “corona virus” muteert, moet er dan weer een nieuwe vetbol met potentiele levenskracht ingespoten worden? En moet iedereen dan weer in “lockdown” compleet met anonimisering des persoons via mondkapjes om die inspuiting af te dwingen? Alles bij elkaar opgeteld, komt de vraag naar boven wat er precies aan de hand is; zit er een wereldwijd programma achter dat per ongeluk vroegtijdig uit het laboratorium was ontsnapt? Is het een bio-oorlog als rookgordijn voor iets heel anders (zie wat Trump voor elkaar heeft gekregen in het conflict Midden-Oosten tbv Israel)? Is het een bewust-geplande destructie van de wereldwijde economie? Helaas, dergelijke vragen betitelen de steller meteen als “complot-denker” en de gangbare kanalen zijn slechts spreekbuizen voor de “norm” die vanuit heersende partijen wordt geindoctrineerd. Zo komen we niet verder. Wat extra beangstigend is hierin, is het feit dat men als kritisch denkend mens hiervoor gestraft wordt, en nog erger, geisoleerd.

   en.wikipedia.org/wiki/Solid_lipid_nanoparticle

  Hanni Luteijn says:

  Helemaal mee eens Machiel Fondsen. Kijk op blckbx.tv Video met Prof. Dr Theo Schetters Immuunoloog en vaccin-expert.

   Koentje412 says:

   Hi Hanni,
   Kijk dan ook even op klopthetwel.nl.
   Daar kan je een weerlegging vinden over de zin en onzin die de heer Schettens verkondigd.
   Je kan het vinden onder de noemer: “Professor Schetters zaait ongefundeerde twijfel over coronavaccins”

  Hanni Luteijn says:

  Een virus er helemaal onder krijgen, uitspraak van minister de Jonge, lukt nooit. Een land en zijn bewoners kapot krijgen begint al vorm te krijgen.

   Amar says:

   Dat ben ik helemaal met je eens.

  Foxterrier says:

  Het verhaal van professor dokter Theo Schettens is zeer verontrustend.
  Hij heeft grote deskundigheid op dit gebied en een helder begrijpelijke uitleg van zijn zorgen omtrent de toediening van dit vaccin.
  Dat zou betekenen dat we middels de vaccinatie het risico op Corona inruilen voor een risico op een dodelijke auto immuunziekte waarbij het spierweefsel afbreekt.
  Hoewel ik mijn leven lang tegen ‘van alles en nog’ wat ben ingeënt en ik vastberaden was dit nu ook te doen, is mijn twijfel gerezen dit besluit.
  Vooralsnog heb ik geen artikel van een wetenschapper gezien waarin de visie van professor Schettens wordt weerlegd.
  Ik zou heel graag van dokter Ted weten welke aantekeningen hij bij deze visie plaatst.

   Op leeftijd says:

   Mij valt op dat alleen personen die met dezelfde mond praten zoals de NPO is opgelegd een podium krijgen zowel de deskundigen als de media. Als je een andere visie hebt jammer dan mag je niet komen. En op een reactie van een wetenschapper die ook andere opties heeft wordt verwijderd.

   kristien12 says:

   Mij valt ook op dat op TV eenrichting gesproken wordt als een soort propaganda. Wat er werkelijk aan de hand is krijg je nergens te zien en dat is vreemd. Vaccineren werd mij afgeraden en was het trouwens ook niet van plan. Al sinds vorig jaar leef ik zoals altijd met mijn familie, kinderen en kleinkinderen, gewoon normaal. geen hysterisch gedoe. Bange mensen gaan heel raar doen heb ik gemerkt. De hele bevolking wordt in de maling genomen en de farmacie draait als een tierelier. Dat filmpje over the great reset vond ik ook erg verontrustend. Een soort agenda wordt uitgerold. Waarom zien we dat niet op TV?

   Koentje412 says:

   Hi Foxterrier,
   Ik zou als ik jou was even kijken op klopthetwel.nl.
   Daar kan je een weerlegging vinden over de zin en onzin die de heer Schettens verkondigd.
   Je kan het vinden onder de noemer: “Professor Schetters zaait ongefundeerde twijfel over coronavaccins”

   Frank_S says:

   Theo Schetters kletst echt uit z’n nek. Iedereen met een beetje kennis van immunologie en moleculaire biologie zal zijn verhaal mbt genetiche modificatie onderuit halen. Wat hij, net als Wakefield (veroordeelt wegens wetenschappelijke fraude en belangenverstrengeling, mag sinds 2010 niet meer werken als geregistreerd arts) beweert kan helemaal niet. Zie ook verwijzing naar site in bericht van Koentje412. Maar dit onzin is nu precies koren op de molen van de “critici”, het wordt klakkeloos aangenomen als waarheid ipv van even aan fact checking te doen. En anderen maar verwijten dat ze als “schapen” achter de MSM aanlopen……zucht

  Fem555 says:

  Er is van alles mis met de testen van Pfizer. Ze schijnen het onderzoek al afgesloten te hebben en de placebo groep van 22.000 hebben ze ook het vaccin gegeven.. Dit terwijl door de aard van het virus de kans verhoogd dat er juist op lange termijn juist bijwerkingen ontstaan. In de bijsluiter staat dat het niet geschikt in voor mensen onder de 16 jaar omdat het daar niet op getest is. Het is ook niet op 55 plussers getest en die worden juist massaal ingeënt ?????De hele noodzaak van de vaccinatie zie ik niet, alleen voor Bill gates die heeft al gezegd dat de winst Hierbij in de triljoenen loopt Hier een interessant interview met de neuroloog Jan Bonte de corona crises aanpak en vaccinatie. Helaas is voor it soort geluid geen plaatst meer op de publieke omroepen

  HarrydeG says:

  Ik blijf vaccins ongelooflijk gevaarlijk vinden. Ik ben veel banger voor een of ander vaccin, dan voor het virus zelf.

  Alles is in elkaar geflanst met de grootst mogelijke spoed. Van de effecten op langere termijn is dan ook helemaal niets bekend. De overheid kan wel samen met de producenten zeggen dat het veilig is, maar die geven geen enkele garantie. Ik herinner me nog goed de DES-dochters en de Softenon kindjes.

  Wat gebeurt er als na drie jaar alle gevaccineerden met Pfizer dood zijn? En als degenen die vaccin F kregen allemaal schurft krijgen? En als alle mensen met vaccin B een derde arm aangroeit?

  Voor mensen die tegen vaccinatie oplossingen zijn is helaas geen plaats in de media. Alles moet alleen van vaccinatie komen terwijl alle andere oplossingen bewust genegeerd worden.

  Tantejans7 says:

  Ik wilde reageren op dokter Ted over eiwitten, hij zegt dat iedereen zich kan laten inenten maar dit is fout ik heb al jaren een kippenei allergie en best heftig na mijn eerste griepprik ben ik 3 weken heel ziek geweest mijn arm zwaar ontstoken en mijn bronchitis heel erg verergerd er is toen uitgezocht of ik allergisch was voor eieren en dit was zo dus de griepprik was voor mij niet goed. Ook deze vaccins worden met eieren gemaakt. Heb dit met mijn longarts overlegd want heb copd en asbestthose er is 1 vaccin wie niet van eieren word gemaakt wij zoeken nog uit welke dit is. U zei toen als iemand zegt ben allergisch is dat onzin nou dacht het niet, dus ik vind dat u dit toch even moet rechtzetten. Want er zijn wel degelijk meerdere mensen met deze allergie en stel dat ik hem neem ben momenteel 35 kg dan zou ik misschien kan ben overlijden aan de bijwerkingen. Hoop dat u dit even goed uitzoekt en het rechtzet. Groet Marianne

   vanwest says:

   Ik wil alle bovenstaande mensen adviseren eens te kijken op “Klopt dat wel.nl /Schetters” ,
   Is een artikel over het vaccin met deskundig commentaar op het desbetreffende interview met Schetters !!
   groet Willem

  Zelfnadenken says:

  <<>>

  Zie Willem’s verwijzing hier:
  kloptdatwel.nl/2021/01/09/professor-schetters-zaait-ongefundeerde-twijfel-over-coronavaccins/

  Op bovenstaand advies van Willem heb ik me verdiept in zijn verwijzing, inclusief de disussie die er volgde. N.a.v. de (rationele en beleefde) posting van Reinier Brentjes besloot ik iets te posten waar ik nauw bij betrokken was destijds. Dit heeft te maken met de introductie van het genetisch materiaal van een bacillus, b. Thuringiensis, in planten, met de bedoeling dat die planten nu zelf het gif gaan aanmaken dat hun vijanden doodt (de plant werd een GMO). Voorheen werd dit gif op de plant gesproeid, na extractie uit de miljoenen bacilli die gekweekt waren voor dit doel, en de insecten waardoor ze normaal werden aangevroten, overleefden dit gif niet. Het was een natuurlijk en efficient middel dat gewassen beschermde, maar toen de plant het gif zelf ging aanmaken, ging het fout. (Nota bene, het genetisch materiaal van de bacillus was dus wel degelijk opgenomen in het genetisch materiaal van de plant, waar het gewoon mee-reproduceerde en genexpressie plaatsvond.) Ook interessant om te lezen was dat de impact van dit GMO niet getest was op de correcte doelgroepen (zie de quote), net zoals in het geval van het corona-vaccin. De gevolgen dmv consumptie van deze GMO hebben grote problemen veroorzaakt voor de producent. Iets dergelijks zou kunnen gebeuren met het corona “vaccin”. Ik zeg niet dat het zo ook zal zijn, maar de kans bestaat. En het is verstandig dat er over nagedacht wordt, en dat men zich afvraagt of het inderdaad wel een nuttig vaccin is. Het is m.i. daarom ook niet nodig om andere mede-denkers op een denigrerende manier de mond te snoeren.

  Quote: Further EFSA guidance [65] requires specific investigations to exclude risks for children and elderly people if risks concerning the immune system have to be assessed: “The specific risk of potential allergenicity of GM products in infants as well as individuals with impaired digestive functions (e.g. elderly people, or individuals on antacid medications) should be considered, taking into account the different digestive physiology and sensitivity towards allergens in this subpopulation”. However, these specific risks for infants and other relevant groups were left aside during EFSA risk assessment for Intacta and its parental plants [1, 2].

  Het artikel valt hier te lezen:
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5236067/

  gertjanvm says:

  Voor degenen die doorverwijzen naar kloptdatwel.nl: deze website is gemaakt en wordt onderhouden door een ICT’er (!). De beste man heeft er een missie van heeft gemaakt om elk geluid over corona dat verschilt dan wat gangbaar is van commentaar te voorzien. Denk dus niet dat kloptdatwel.nl een onafhankelijke website is!

   MichielvE says:

   gertjanvm:
   “Kloptdatwel is een initiatief van donateurs en abonnees van de Stichting Skepsis die zich in werkgroepen verenigd hebben. De website heeft op dit moment een redactie van vier personen van wie er een aantal ook bestuurslid zijn van Skepsis. Er is echter geen formele band tussen de stichting en dit weblog…..”

   Verder beoordelen op de inhoud zou ik zeggen…

  Hansvro says:

  Veel mensen die provaccinatie zijn hebben sterke twijfels over de lange termijn veiligheid van mRNA vaccins. Onmiddelijk wordt je dan als antivaxer gelabeled.
  Geen van de covid vaccins hebben data over langetermijn effecten. Sommige experts denken dat de verwachte voordelen groter zijn dan de verwachte nadelen, en besluiten elk verwacht nadeel dood te zwijgen en wie het er ook maar durft over te hebben, wordt als antivaxer, gevaarlijk en conspiratie theorist bestempeld.

Bekijk ook

Meer