Pensioenleeftijd Nederland Europa

Hoe zit het? Waarom heeft Nederland zo’n relatief hoge pensioenleeftijd?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom heeft Nederland zo’n relatief hoge pensioenleeftijd?

AOW-leeftijd omhoog in 2024

De AOW-leeftijd is met 2 maanden gestegen vanaf 1 januari 2024, van 66 jaar en 10 maanden naar 67 jaar. Dat blijft zo tot 2028, daarna wordt het 67 jaar en 3 maanden. Sinds de start van de coronapandemie in 2020 is de gemiddelde levensverwachting in Nederland gedaald, waardoor de AOW-leeftijd minder hard hoeft te stijgen dan aanvankelijk gedacht.

Nederlandse pensioenleeftijd boven Europees gemiddelde

Maar de pensioenleeftijd in Nederland ligt nog altijd relatief hoog. In Frankrijk is de pensioengerechtigde leeftijd bijvoorbeeld van 62 naar 64 gegaan (al geldt daar geen AOW-regeling zoals wij die kennen). De meeste landen in de Europese Unie houden een pensioenleeftijd van 65 jaar aan. Waarom scoort Nederland zo hoog op deze Europese ranglijst? En waarom is het zo lastig om de pensioenstelsel van de Europese landen 1 op 1 met elkaar te vergelijken?

AOW 1 januari 2024
Lees ook: AOW-bedragen per 1 januari 2024 bekend: op hoeveel geld heeft u recht?

Pensioenleeftijd stijgt mee met levensverwachting in Nederland

Dat heeft ten 1e met de levensverwachting te maken. Deze is in de loop der jaren steeds hoger geworden in Nederland. Waar een gemiddelde 65-jarige in 1950 nog zo’n 14 jaar voor de boeg heeft, is dat inmiddels al bijna 20 geworden. In reactie hierop is de AOW-leeftijd in Nederland verhoogd. Na 2060 komt de AOW-leeftijd in Nederland mogelijk zelfs boven de 70 uit. Hoe langer Nederlanders blijven leven, hoe langer ze dus ook doorwerken. Maar lang niet alle Europese landen werken met zo’n zelfde stelsel, waarbij de pensioenleeftijd meestijgt met de levensverwachting.

Pensioenleeftijd gelijk voor mannen en vrouwen in Nederland

Daarnaast is er nog een factor die voor een vertekend beeld kan zorgen. In Nederland geldt dezelfde pensioenleeftijd voor mannen en vrouwen, maar ook dat is niet overal in Europa zo. Neem bijvoorbeeld Oostenrijk en Polen. Daar geldt voor vrouwen een pensioenleeftijd van 60, terwijl deze voor mannen op 65 ligt.

Pensioenstelsel opname pensioen 10 procent ineens
Lees ook: 10 procent van uw opgebouwde pensioen ineens opnemen: wat komt hierbij kijken?

Geen regeling voor wie vroeg is begonnen met werken in Nederland

Verder staat de AOW-leeftijd in Nederland los van het aantal jaar dat u heeft gewerkt. Maar in andere landen, waaronder Frankrijk, is er een mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan als u op jonge leeftijd bent begonnen met werken. “Tot nu toe was het zo dat je 42 jaar gewerkt moest hebben om in Frankrijk volledig pensioen te krijgen op je 62e. De leeftijdsgrens is nu formeel opgeschoven naar 64 jaar en je moet daar nu 43 jaar voor gewerkt hebben”, legt Frankrijk-kenner Niek Pas uit aan EenVandaag. Fransen die na hun 21e zijn begonnen met werken, krijgen pas op hun 67e een volledige pensioenuitkering. Net als in Nederland dus… In theorie kunnen Fransen wel relatief jong met pensioen. Maar vaak is dat in de praktijk niet haalbaar, omdat ze maar een klein deel van hun inkomen overhouden.

Vervroegd pensioen of juist langer doorwerken?

Kortom, het is lastig om een eerlijke vergelijking te maken tussen het pensioenstelstel in Nederland en in andere Europese landen. Daar komt bij dat niet alle Nederlanders direct stoppen met werken op de dag dat hun AOW ingaat. Ook wij kunnen ervoor kiezen om vervroegd met pensioen te gaan. Wat hierbij komt kijken, leggen we in dit artikel uit. En wat u moet doen als u juist langer door wil werken, leest u in dit artikel.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, CBS, NU.nl, ANP, Finnish Centre for Pensions, EenVandaag, De Volkskrant, OESO. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (14)

    Adriana2 says:

    Zoals ik al elders op een soortgelijk artikel reageerde, is het antwoord heel simpel en wordt al jarenlang voorgesteld of in ieder geval spreekt men er vaker over. Stel een maximum aan het aantal gewerkte jaren voordat men met pensioen kan, Frankrijk doet dit al een beetje, maar het kan veel specifieker. Zware beroepen (denk aan zorgsector, beroepen in de bouw, et cetera) kunnen makkelijk gedefinieerd worden, evenals de niet of minder zware beroepen. Stel daar de pensioenleeftijd op af. Zo ontstaat er een eerlijker verdeling van bijvoorbeeld een periode tussen de 40-50 jaar of als men wil nog langer. Niet iedereen wíl stoppen als de officiële tijd daar is.
    Wat me verder verbaast: is het echt zo dat wij Nederlanders binnen de verzorgde westerse landen zo veel ouder worden dan in de landen om ons heen? Is de levensverwachting in deze landen dan niet met de welvaart meegestegen? Ik denk eerder aan excuuspraatjes om ons zoet te houden. Ons pensioenstelsel moet al langer op de schop. De pensioenpotjes zitten vol genoeg maar de pensioenbetaler merkt hier weinig van terwijl de verzekeraars hun handen warmen.

      Joshua55 says:

      Wel wat kort door de bocht de voorstellen van @adriana2. Er is 20 jaar over een nieuw pensioenstelsel gebakkeleid en men kwam niet uit de definitie van zware beroepen.

      Wat is dat, alleen lichamelijk, of ook geestelijk zwaar? Iedereen vindt dat tie het zwaar heeft op het werk, zien we dan ook de rechterlijke macht verder overbelast raken omdat iedereen daar zijn recht wil gaan halen incl . hoger beroep en Hoge Raad

      Ons pensioenstelsel moet op de schop zeg je, er wordt volgens jaar al gestart met een veel individueler pensioenpotjes stelsel.

      De potjes worden jaarlijks inzichtelijk gemaakt per persoon, er . Ook hier zal het gezeur van 4 miljoen pensioengerechtigden niet van de lucht zijn als zijn haar potje slechts 0,00036 % minder gestegen is dan het gemiddelde. OM en rechters, anticipeer hier maar op!

      Er kan bij pensionering een gedeelte opgenomen worden, eindelijk de camper aanschaffen en de vakanties tegemoet ziend, maar als het pensioen flink zakt daardoor begint hetzelfde gezeur weer bij onze geliefde 67 plus groep dat ze minder te besteden hebben……

      profiel-verwijderd says:

      Mijn reactie betreft Joshua55.
      Zware beroepen heeft niets te maken met ons pensioenstelsel, maar om met eerder met AOW te kunnen.
      Pensioen en AOW zijn twee verschillende uitkeringen.
      In mijn werkzaam leven werd ieder jaar door mijn pensioenfonds schriftelijk medegedeeld, wat mijn opgebouwd pensioen was, dus toen was het al inzichtelijk. Dus beste Joshua55, graag je eigen wat beter verdiepen in de materie voordat je de geliefde 76 plus groep uitmaakt voor zeurpieten.

      profiel-verwijderd says:

      Sorry geen 76 plus, maar 67 plus generatie

    maxlaadvermogen says:

    Deze discussie is overbodig omdat,
    In de jaren ’90 onze regering destijds de pensioenpotten afgeroomd hebben ( Lubbers, Kom, Balkenende) lees de verdwenen pensioengelden. Zo zijn we 750 Miljard benadeeld.
    Als het al niet meer is.

    We kunnen het makkelijk veroorleven in zelfs met 62 jaar met pensioen te gaan. Maar nee ze willen de pensioenstelsel hervormen om nog meer te kunnen graaien. Dieven zijn het

      maxlaadvermogen says:

      Kom moet kok zijn.

      groene.nl/artikel/375-miljard-verdwenen

      Ook het stopzetten van investeringen van de pensioenfondsen in fossiele brandstoffen en wapentuig heeft heel veel rendement gekost.

      Dit is buiten de discussie of men wil hierin moet investeren.

      Prutsers zijn het.

    huib1 says:

    NL heeft geld nodig omdat er teveel uitgegeven wordt. Dus heel simpel aow leeftijd verhogen.

    max_jaap says:

    volgens mij ligt de basis van het pensioen bij het aantal mensen wat meedoet aan een pensioen regeling. Deze halen niet allemaal de pensioen leeftijd, dus dit percentage zou ook moeten worden meegenomen in de pensioen leeftijd berekening, Wellicht een mediaan berekening ipv een gemiddelde leeftijdsverwachting.

    de huidige berekening is mogelijk alleen gebaseerd op de leeftijdsverwachting van de mensen die daadwerkelijk gebruik kunnen maken van de pensioenregeling en niet van alle initiele deelnemers zoals hierboven is vermeld.
    in ieder geval varen de pensioenfondsen en degene die daar bonussen ontvangen er wel bij.

    De hardwerkende mens is WEER de dupe.

    . Hiervan halen een beperkt aantal de pensioen leeftijd

      Bovaman says:

      Pensioenleeftijd voor mannen en vrouwen gelijk, terwijl de levensverwachting van vrouwen toch significant hoger ligt. Kan iemand mij uitleggen waarom?

    Yoyoman says:

    Ik ben waarschijnlijk erg raar, maar ik zou heel erg graag nog een paar jaar door willen werken in mijn huidige functie, maar mijn werkgever (min v justitie) tolereert niet dat je in een gevangenis (een sociaal bezwaarlijke zware functie) door zou kunnen werken na je 67e.
    Dus omdat ik nog een zooitje extra uren heb, moet ik zo ongeveer oktober 2024 met pensioen.
    Hoeft niet voor de poen en ook heb ik hobby’s genoeg, maar toch zou ik liever doorwerken.
    Op een of andere manier geeft pensioen mij het gevoel dat ik zit te wachten op het einde.
    Nu probeer ik nog 4x per week te joggen om fit te blijven.

    elchino says:

    Makkelijk te definieeren maar het ligt soms wat ingewikkelder. Bijv dit doordenkertje. Ik werk nu 47 jaar waarvan 25 jaar in zware beroepen zoals de bouw, metaal en steigerbouw en 22 jaar op kantoor. Hoe gaan we mij en gelijksoortigen pensioenen dan behandelen of waren deze situaties je ontgaan?

    Pensionata says:

    Kan iemand mij uitleggen waaruit blijkt dat de pensioenleeftijd omlaag gaat? Ik weet al een paar jaar dat dit 67 jaar en drie maanden is en dat is, na de recent aangepaste levensverwachting nog steeds zo.

    jongenwi says:

    Ik heb het geluk/pech gehad, dat ik in de wao kwam. Dit na 2 beroertes in 1990, oké omgeschoold daarna nog 25 jaar gewerkt. Tot mijn 63e, toen was het lichaam op. Ik viel terug op mijn wao, en oké ik heb het zelfs goed. En ja mijn aow gaat op mijn 67e in. Echter mijn wao loopt dan af. Maar wat men nooit zei, dat ik op mijn 65e in de prepensioen terecht kwam. Ik heb zelfs meer, dan toen ik werkte. Ik bofte dat ik er zelf achter kwam, van dat prepensioen. Echter als ik in 1990, de beroertes had kunnen voorkomen. Dan had ik hiervoor gekozen, helaas is dit niet zo.

    Heer Bommel says:

    Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen AOW en pensioen.
    De argumenten vwb leeftijdgebonden zaken in dit artikel gaan eigenlijk over de AOW.
    AOW, een Nederlands omslagstelsel waarbij je zelfs opbouwt als je helemaal niet werkt, is iets typisch Nederlands. Daarom is een vergelijking met buitenlandse oudedagsvoorzieningen niet zo eenvoudig. Meestal niet erg zinvol.

    Pensioen bouw je zelf op bij je werkgever. Het is uitgesteld loon. Je kunt er bij de meeste pensioenfondsen redelijk variabel mee omgaan. Er is een standaardleeftijd waarop je met pensioen kunt gaan. Je kunt dat echter ook vroeger of later doen. Je kunt óók ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen geheel of gedeeltelijk uitruilen.
    En er zijn vaak nog andere mogelijkheden.

    Dan kan je zelf ook nog sparen. Dat kun je gewoon met een spaarrekening doen of via een verzekering. Dat geld kan je dan bijvoorbeeld gebruiken om de periode dat je al wel hebt gekozen met pensioen te gaan maar nog geen AOW ontvangt financieel glad te strijken.

    Dan zie ik ook hier weer veel mensen praten over Lubbers en co die in de negentiger jaren de pensioenpotjes zouden hebben leeggehaald.
    Beste mensen, de enige potten waar ze wat over te zeggen hadden waren uitsluitend de potten waar de overheid de werkgever was. Dus bijvoorbeeld het ABP.
    BIJ alle andere potten is echt niks gestolen.
    Al roep je dat nog dertig keer.