Minister de Jonge

Minister de Jonge reageert op verzorgingshuis Tuindorp-Oost

Het is al lange tijd goed mis in verzorgingshuis Tuindorp-Oost in Utrecht. Bewoners moeten verplicht 2 keer verhuizen, omdat het oude pand gesloopt wordt en het nieuwe nog niet klaar is. Niet alleen de vaak zeer oude bewoners moeten verhuizen, ook de jongere bewoners moeten weg. Voor hen is geen plek meer in het nieuwe gebouw, dat in 2020 af moet zijn. De SP, PVV en CDA spreken schande van deze situatie en hebben Kamervragen gesteld over de situatie. Minister de Jonge van Volksgezondheid heeft inmiddels schriftelijk gereageerd op de commotie, maar niet iedereen is blij met zijn antwoord. MAX-journalist Cees Grimbergen volgt de zaak voor MAX Vandaag en voor AD/Utrechts Nieuwsblad.

Reactie van de minister

De minister van VWS erkent dat de dubbele verhuizing van meer dan 20 hoogbejaarde bewoners van Tuindorp-Oost ‘een bijzonder ingrijpende gebeurtenis is’. Hij schrijft: ‘Daarom is het van majeur belang om dit proces met de grootst mogelijke zorgvuldigheid te doorlopen.’ Minister de Jonge stelt dat het ziekteverzuim in Tuindorp-Oost tot en met september 11,1 procent is. AD/Utrechts Nieuwsblad citeert eerder uit een intern Careyn-stuk voor Tuindorp-Oost personeelsleden waarin over ’20 à 25 procent’ ziekteverzuim in de maand juni wordt gesproken.

Op vragen van Tweede Kamerleden over ‘falende managers die de diepe crisis bij Careyn veroorzaakten’ gaat minister de Jonge niet in. Wel verwijst hij naar het bij Careyn al jaren lopende toezichtregime door de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg Jeugd).

Ouwe-jongens-krentenbrood

‘Tegen de Onverschilligheid’, de groep jongeren die zich in het Utrechtse verzorgingshuis voor de oude bewoners inzette, reageert: “De antwoorden van de minister hebben dezelfde toonzetting als brieven van Careyn.” Bij het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport schrijft topambtenaar Anno Pomp mee aan de antwoorden van minister de Jonge. Wouter Smink van ‘Tegen de Onverschilligheid‘: “Het lijkt tussen de Careyn-top en VWS-ambtenaar Anno Pomp ouwe-jongens-krentenbrood. Ze staan op gelijke voet met elkaar. De topambtenaar spreekt tegenover ons over de Careyn-top als ‘Marco en Guido’. Terwijl wij formeel als de heer en mevrouw worden aangesproken. Deze antwoorden van minister de Jonge voelen niet goed.”

Met Marco en Guido worden Marco Meerdink en Guido van de Logt bedoeld, de twee leden van de Careyn-Raad van Bestuur.

Dit artikel is eerder verschenen in in AD/Utrechts Nieuwsblad.

Hallo Nederland

Hallo Nederland besteedt op 3 december 2018 aandacht aan de problematiek in Tuindorp-Oost. De verslaggever gaat langs bij mevrouw Piël, een van de 100-jarige bewoners van Tuindorp-Oost die verplicht moet verhuizen. Hallo Nederland ziet u elke werkdag om 18.25 uur op NPO 2.

Lees ook
Jong én oud verzetten zich tegen interne migratie Utrechts verzorgingshuis
Spannende dag voor OMANIDO in Tuindorp-Oost
Careyn-top wijkt niet voor Utrechtse 100-jarigen
Managers Careyn oorzaak diepe crisis Tuindorp-Oost
Ouderen dupe van crisis zorghuis Tuindorp-Oost
Gemangeld door zorggigant Careyn
Meer kamervragen en onderzoek bij Careyn in crisis
Careyn start met verhuizing bewoners verzorgingshuis Tuindorp-Oost

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Da’s me ook wat. Eindelijk politiek geluid over het Careyndrama en dan is het dit. Niks dus. Van de minister van de voornemens en de pacten. En alléé, minister in een Markabinet. Dus niks vernieuwing of voortschrijdend inzicht. Uitsluitend kunstjes als opgedragen door de baas. Dat gaat al jaren zo en is niets mis mee. Als ondergeschikt minister gestalte geven aan het politiek gedachtengoed van de Premier. En dat moét!
    Het gaat hier immers om een Premier die voor zichzelf hogere posities weggelegd weet. Hij verschijnt me iets te vaak op CNN, schouderkloppend bij andere, oudere heren van belang. Lachend. Te Brussel. Het is publiek nog onduidelijk wat de precieze stappen zijn die Mark zal gaan zetten. Duidelijk is wel dat ALLES ondergeschikt is aan die stappen. Geen onrust en gedoe op de valreep. Al zeker niet als het enkel over een zorgelijke situatie in een ouderenvoorziening gaat. Hugo moet z’n centen wel verdiénen! Dus, inderdaad mooie praatjes in de geest van de Careyntop. En strakjes vast een indringende documentaire bij MAX. Van Cees. Verder lijkt me aan de voornemens van voornoemde top niet veel te veranderen. Weer succes voor verdienzucht. En dit soort voorbeelden doen volgen. Niet alleen in andere Utrechtse voorzieningen zou dit allemaal zomaar ook kunnen gebeuren, ook elders. Waarschijnlijk gebeurt het al. Doodzonde. Maar het blijft een doorgaand proces, de ópverdiening van de aarde. Het is nu eenmaal het tijdperk van de grootverdieners en verdienmodelontwikkelaars. Dat zijn de belangen die worden gediend. Welke sociale winsten hier hadden kunnen worden geboekt doet in dit tijdperk nikskommanulniets terzake.