careyn

Careyn start met verhuizing oudere bewoners verzorgingshuis Tuindorp-Oost

Ze hebben zich maanden verzet, maar het onvermijdelijke verhuismoment is nu echt aangebroken voor de bewoners van verzorgingshuis Tuindorp-Oost in Utrecht. Vanaf 21 november tot aan half december 2018 worden alle oudere bewoners verhuisd naar een ander onderkomen, waar zij na ongeveer 1 jaar weer weg moeten. Veel bewoners hebben berusting gevonden in de situatie, maar de hele verhuiskwestie heeft er flink ingehakt.

Verhuiscrisis in Tuindorp-Oost

In juli 2018 bericht MAX-journalist Cees Grimbergen voor het eerst op deze site over de ‘interne migratie’ die op handen in in het verzorgingshuis Tuindorp-Oost in Utrecht. In het huis, dat eigendom is van zorgorganisatie Careyn, wonen op dat moment 42 oudere mensen en 95 jongeren. Zowel jong als oud zijn zeer enthousiast over deze woonvorm, maar de verhuisplannen van Careyn gooien roet in het eten. De organisatie wil dat de jongeren vóór december 2018 allemaal zijn vertrokken en de oudere bewoners, waarvan het merendeel tussen de 90 en de 100 jaar is, worden verhuisd naar nabijgelegen laagbouw. Dit nieuwe onderkomen is slechts tijdelijk, want Careyn wil het oude verzorgingshuis laten slopen en er nieuwbouw neerzetten. Zodra dit af is, moeten de ouderen hier naartoe. Dat zijn dus 2 verhuizingen in ongeveer 2 jaar tijd, en dat terwijl de meeste ouderen al zeer oud zijn.

Verzet en boosheid

De bewoners van Tuindorp-Oost worden in juni 2018 op de hoogte gebracht van de verhuisplannen. De beslissing van Careyn om te verhuizen schiet bij de bewoners volledig in het verkeerde keelgat. Zij willen niet verhuizen en bovendien zijn zij helemaal niet betrokken geweest bij de besluitvorming. Er is voor hen beslist.. Een periode van verzet en boosheid volgt, maar het blijkt allemaal geen zin te hebben. Careyn zou de grond onder het huidige gebouw al verkocht hebben aan een projectontwikkelaar, waardoor de sloop van het gebouw en de nieuwbouw niet meer terug te draaien zijn.

Noodgedwongen berusting

Als gevolg van deze onomkeerbare beslissing, begint de verhuizing van de eerste oudere bewoners op 21 november 2018. Volgens de 26-jarige Wouter Smink, die tot voor kort in Tuindorp-Oost woont, hebben veel van de 42 ouderen zich inmiddels noodgedwongen neerlegt bij de situatie. “Sommigen zijn nog boos, maar veel zeggen ook: ‘we moeten verder’. Zij hebben er berusting in gevonden, maar bij deze groep mensen ziet dat eruit als verslagenheid. De hele situatie heeft een deel van de levensenergie weggenomen.” Ook voor de jongeren zelf is het een lange weg geweest. “In principe dachten we dat deze situatie een week of 8 zou duren, maar we zijn inmiddels al bijna 6 maanden verder.”

Grote impact

De bestuurssecretaris van Careyn laat in een schriftelijke reactie weten dat de organisatie zich ervan bewust is dat niemand staat te springen om te verhuizen. “Vanzelfsprekend realiseren wij ons dat de noodzakelijke verhuizing veel impact heeft op de bewoners en ongemak veroorzaakt. Dat is helaas ook niet volledig te voorkomen.” Volgens Careyn wordt er alles aan gedaan om de verhuizing zo soepel mogelijke te laten verlopen. Zo wordt er per dagdeel 1 oudere verhuisd naar de laagbouw, zodat er niet gehaast hoeft te worden.

Gebrekkige communicatie en interne problemen

Ondanks dat Careyn zegt de verhuizing zo rustig mogelijk wil laten verlopen, kan de zorgorganisatie bij velen waarschijnlijk geen goed meer doen. De gebrekkige manier waarop Careyn over de verhuisplannen heeft gecommuniceerd zit bewoners en hun familie hoog en ook de interne chaos bij Careyn doet de hele zaak geen goed. Daarnaast steekt het veel betrokkenen dat de zorgorganisatie de ouderen niet 1, maar 2 keer laat verhuizen. Wouter Smink: “Dat er 2 keer verhuisd moet worden komt omdat Careyn zelf in 2017 een heronderhandeling is gestart, waardoor de boel vertraging heeft opgelopen en de nieuwbouw niet op tijd af is.” Volgens de bestuurssecretaris van Careyn ligt dit anders. Zij stelt dat Careyn zelf ook liever had gezien dat de nieuwbouw al af was, maar dat dit niet gerealiseerd kon worden door ‘diverse externe factoren buiten de invloedssfeer van Careyn’.

Bron: archief, AD/ Utrechts Nieuwsblad
Beeld: Angeliek de Jonge

Lees ook:

Jong én oud verzetten zich tegen interne migratie Utrechts verzorgingshuis
Spannende dag voor OMANIDO in Tuindorp-Oost
Careyn-top wijkt niet voor Utrechtse 100-jarigen
Managers Careyn oorzaak diepe crisis Tuindorp-Oost
Ouderen dupe van crisis zorghuis Tuindorp-Oost
Gemangeld door zorggigant Careyn
Meer kamervragen en onderzoek bij Careyn in crisis

 

Geef een reactie