rauw vlees

Zo voorkomt u een voedselinfectie door rauw vlees en vis

Voor velen gaat er niets boven een lekker stuk vlees of vis bij de maaltijd. Maar wie aan het werk gaat met rauw vlees of vis, moet rekening houden met de hygiëne. Want rauw vlees en vis kunnen ziekteverwerkers als E.coli en salmonella bevatten. Wie de juiste stappen doorloopt kan eenvoudig een voedselinfectie voorkomen.

E.coli en salmonella

E.coli, Escherichia coli, is een darmbacterie die bij mensen en warmbloedige dieren voorkomt. Onder normale omstandigheden kan de bacterie geen ziekte veroorzaken bij de mens. Het grootste risico waarop de bacterie wel problemen kan veroorzaken is bij besmet eten. Vooral bij mensen met een verminderde weerstand kan de E.coli toeslaan en maag- en darmklachten en nog veel erger veroorzaken.

De salmonellabacterie komt voor in rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals pluimveevlees, kalfs- en varkensvlees, eieren en zuivelproducten. Salmonella kan ook op groenten en fruit zitten. Besmetting door de bacterie ontstaat doordat we de producten niet of onvoldoende verhitten en in het geval van groenten en fruit niet goed wassen.

Hygiëne

Om te voorkomen dat zowel de salmonellabacterie als de E.coli toeslaan is een goede hygiëne van groot belang. En dat begint al bij de aankoop van de producten. Zo adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om in de supermarkt al met een kritische blik naar de levensmiddelen en houdbaarheidsdata van de producten te kijken. De voedingsmiddelen moeten er vers uitzien en de houdbaarheidsdatum niet verstreken. Let er bij het boodschappen doen op dat u de beperkt houdbare artikelen als laatste koopt. Dan zijn ze zo kort mogelijk uit de koeling. Gebruik bij heel warm weer een koeltas om deze middelen naar huis te vervoeren en zet ze direct bij thuiskomst in de koelkast. Volg hiervoor de bewaaradviezen op de verpakking.

Houdt groenten, vlees en vis gescheiden

Gaat u met de producten aan de slag? Dan is het belangrijk dat u van te voren uw handen wast. Goed wassen en drogen. Zorg ervoor dat u rauw vlees en vis scheidt van de andere producten waar u mee aan de slag gaat. Gebruik dus voor het bewerken van het vlees en de vis een aparte plank en mes. Tip: heeft de plank veel groeven, dan is hij ‘op’ en kan niet meer goed worden schoongemaakt. Dus vervang de plank regelmatig. Hanteer eventueel verschillende kleuren planken om het onderscheid tussen groenten en vlees te maken.

Spoel de groenten goed af voor u ze gebruikt. Vlees, kip en vis hoeft u niet af te spoelen. Hoewel u wellicht het gevoel heeft dat u daardoor de bacteriën verwijdert, zorgt u eerder voor een verspreiding ervan. Haal vlees, vis en kip vlak voor de bereiding pas uit de koelkast. Zo hebben bacteriën weinig kans om zich te ontwikkelen. Laat lege verpakkingen niet slingeren en gooi ze direct weg als u ze niet meer nodig heeft. Houdt uw  aanrecht schoon!

Verhitten is het sleutelwoord

Het sleutelwoord om een voedselinfectie te voorkomen is verhitten. Vlees en vis moeten goed gaar zijn om de verspreiding van een eventuele bacterie te voorkomen. Bak vlees en draai het regelmatig. Is het vlees gemarineerd? Controleer dan extra of het gaar is. De marinade kan een vertekend beeld geven. Eet een stuk vlees aan één stuk rosé of iets verder doorbakken. Rosé is misschien lekkerder, maar bij doorbakken weet u zeker dat alle bacteriën dood zijn. Hetzelfde geld voor vis en schaal- en schelpdieren. Verhit ze tot ze goed gaat zijn. Net als vlees zijn het producten die ziekteverwekkers kunnen bevatten. Niet te lang voor de bereiding uit de koeling halen en goed verhitten.

Wist u dat kiemgroenten als taugé ook de nodige bacteriën met zich meedragen? Om ze niet tot snot te koken is het verstandig om ze kort onder te dompelen in koken water en vervolgens mee te bakken.

Invriezen of in de koelkast

Wie na het eten nog wat over heeft kan bijvoorbeeld vlees nog 2 dagen in de koelkast bewaren of de kliekjes invriezen. Voedsel kan in de koelkast beperkt bewaard blijven. Hoe dat leest u in het artikel Een lesje koelkast-etiquette en Hoe bewaart u groenten en fruit het best bij zomerse temperaturen. En wie wil invriezen doet er goed aan het artikel Feiten en fabels over het invriezen van eten te lezen.

(Bron: AD/Voedingscentrum/RIVM/archief)

Geef een reactie