kip

Is het beter om kip te wassen voor het bakken of toch niet?

De meningen zijn verdeeld als het gaat om het wel of niet wassen van kip voor dat hij de pan in gaat. In Indische kookboeken wordt vaak geadviseerd de kip af te spoelen voor gebruik en ook de beroemde kookboekenschrijfster en televisiekok Julia Child behoort tot de groep mensen die kip altijd wast voor het bakken. Maar heeft het wel nut?

Verspreiden bacteriën

Hygiëne is voor velen de reden om de kip te wassen. Kip kan een bron van bacteriën zijn. Maar de kip wassen schijnt dit alleen maar erger te maken. Volgens professor Donald Schaffner moeten we rauwe kip nooit wassen. Schaffner is professor voedselwetenschappen aan de Rutgers Universiteit van New Jersey in Amerika. Kip, net als ander rauw vlees, kan de Campylobacterie bevatten. Dit is een bacterie die voorkomt in de darmen van dieren. Besmetting vindt plaats door opname van bacteriën via de mond. Er is maar een heel kleine hoeveelheid bacteriën nodig om iemand ziek, diarree en darmontstekingen, te maken. De bacteriën zijn op vele verschillende manieren over te dragen. “Door de kip te wassen verspreiden de bacteriën zich door de hele keuken. Wassen van de kipt spettert immers, waardoor de bacteriën op het aanrecht en in de gootsteen terechtkomen”, aldus Schaffner.

Kerntemperatuur

Een andere belangrijke bron van besmetting is het onvoldoende verhitten voedsel en dan vooral kippenvlees. Wilt u zeker weten dat de kip goed gaar is en alle bacteriën zijn gedood, dan moet het vlees een kerntemperatuur hebben van 75 graden. Dit kunt u eenvoudig meten door een kerntemperatuurmeter te prikken in het dikste gedeelte van de kip. Voor rund-, kalfs- en varkensvlees gelden weer andere kerntemperaturen. Twijfelt u, vraag het dan aan uw slager. Hij kan u hier goed over adviseren. En houdt u van kip in een krokant jasje? Dan is het nog een extra reden om de kip niet te wassen. Want door de kip te wassen voor gebruik wordt het vrijwel onmogelijk om hem nog krokant te bakken.

Aparte plank

Reden genoeg om de kip niet te wassen. Maar pas wel op met het bereiden van kip. Gaat u de kip snijden? Gebruik dan een aparte plank, dus niet degene waar u ook de rest van het eten op snijdt. Spoel de plank goed af met heet water. Was ook direct uw handen met zeep om verspreiding van de bacteriën te voorkomen.

(Bron: 24Kitchen, RIVM)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Niet zeuren maar bakken en braden. Als kip voldoende gaart is er niets aan de hand. Persoonlijk spoel ik kip in een schaaltje azijn om het daarna even onder de kraan te houden. En bovendien zijn de meeste mensen ziek, omdat ze te weinig “besmet zijn”, met poep bacterien. We eten in dit land te schoon, waardoor de bevolking te weinig darmflora heeft, waardoor de afweer voor slechte bacterien onvoldoende is. Het zelfs zo slecht gesteld met de afweer, via darmflora, dat de bevolking poep transplantaties nodig heeft. Zeur nu niet over een paar bacterien op een stukje kip.

    Proefkonijn says:

    Ik snap werkelijk niets van uw verhaal, Oosterwijck. Niet zeuren, maar u wast zelf wel de kip…? Ik was nooit kip, en aan poepbacto’s heb ik werkelijk geen behoefte.