Een lesje koelkast-etiquette

Het Voedingscentrum begint in de zomer van 2016 met een campagne over het bewaren van voedsel in de koelkast. Jaarlijks lopen namelijk 200.000 mensen voedselvergiftiging op door onder andere te hoge temperaturen in de koelkast. Tijd voor een lesje koelkast-etiquette!

Adviestemperatuur

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 1 op de 4 koelkasten te warm is afgesteld. Daarnaast weet 85 procent van de Nederlandse huishoudens niet wat de temperatuur in de koelkast is. Voedsel kan het beste bewaard worden bij een koelkasttemperatuur van 4 graden Celsius. Dan krijgen bacteriën en schimmels bijna geen kans.

Bewaren

Restjes kunnen prima in de koelkast bewaard worden, maar dienen wel eerst af te koelen. Als ze maar binnen 2 uur in de koelkast staan. De kliekjes kunt u 2 dagen bewaren. Ook is het verstandig om bederfelijke producten zoals vleeswaren niet te lang op het aanrecht te laten liggen maar direct te koelen. Afsluitbare bakjes zijn ideaal om eten te beschermen tegen uitdroging, bacteriën en schadelijke stoffen. Rauwe producten kunt u het beste onderin de koelkast bewaren want daar is het het koelste. Producten die koel bewaard dienen te worden, mogen in een donkere ruimte opgeslagen te worden met een temperatuur van 12 tot 15 graden.

Schoonmaak

Aangezien de koelkast een broeikast voor bacteriën is, dient deze bewaarplek 1 keer per maand schoongemaakt te worden. Ook door de voorraadkast mag u eens per maand een zeem halen. De vriezer ontdooit u eens per drie maanden.

Meer lezen over het bewaren van specifieke producten? In ons artikel over voedselverspilling schreven we over welke producten u beter binnen of buiten de koelkast kunt bewaren.

Geef een reactie