vlees doorbakken

Welk vlees mag u rosé laten en welk vlees moet u goed doorbakken?

Bij sommige soorten vlees, dat niet goed doorbakken wordt loopt u het risico op vervelende klachten zoals buikpijn, diarree en overgeven. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën als e.coli, salmonella en campylobacter of bepaalde parasieten. Vooral bij gemalen vlees is dat het geval. Andere soorten vlees kunt u eventueel wel rosé laten. We zetten de verschillen op een rij.

Varkenshaas en biefstuk

Wanneer vlees van runderen en varkens uit 1 stuk bestaat zitten eventuele bacteriën alleen aan de buitenkant. Deze worden gedood wanneer u het vlees aanbakt in de pan. Dit is onder andere het geval bij varkenshaas, biefstuk en rosbief. Ondanks dat het risico hierbij klein is, is het ook bij dit soort vlees het veiligste om het toch te doorbakken. Zeker bij risicogroepen als kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen.

Gemalen vlees of ‘lijmvlees’

Bij gemalen vlees, zoals hamburgers, worstjes, gehakt en slavinken wordt rosé bereiding sterk afgeraden. Dit doordat eventuele bacteriën of parasieten door het hele vlees verspreid zitten. Bakt u alleen de buitenkant goed aan en laat u de kern rosé of zelfs rauw, dan neemt het risico op gezondheidsklachten aanzienlijk toe. Bij een half rauwe hamburger loopt u bijvoorbeeld evenveel risico op een salmonella-infectie als bij een niet goed doorbakken kipfilet. Bij lijmvlees, te herkennen aan de aanduiding ‘samengesteld uit stukjes vlees’ op het etiket, lijkt het vlees uit 1 stuk te bestaan, maar dat is niet het geval. Een biefstuk kan zo uit vele kleine stukjes bestaan en moet dan goed doorbakken worden.

Risico bij kip

Kipproducten moet u ook altijd goed doorbakken. Naast salmonella komen er ook steeds meer besmettingen met campylobacter voor. Bij de slacht kan de bacterie op het vlees terechtkomen. Wanneer dit vlees niet goed doorbakken wordt, kan er een voedselinfectie optreden. Er zijn maar weinig campylobacter-bacteriën nodig om ziek van te worden.

Campylobacter rauw kip
Lees ook: Campylobacter in rauwe kip besmet inmiddels meer mensen dan salmonellabacterie

Gemarineerd vlees

Is het vlees gemarineerd? Controleer dan extra of het gaar is. De marinade kan een vertekend beeld geven.

Heeft u een (kerst)etentje en wilt u van tevoren vlees kopen of alvast bereiden? In een eerder artikel vertellen we welke verse ingrediënten u van tevoren kunt kopen en koken.

(Bron: 24Kitchen, Voedingscentrum, archief)

Geef een reactie