Zo haalt u alles uit het aspergeseizoen

Hoera, ze zijn er weer: witte asperges. Van half april tot en met eind juni is namelijk het officiële aspergeseizoen en kunnen we er weer volop van genieten. Maar hoe maakt u ze ook alweer schoon? En wat is de ideale kooktijd? In dit artikel zetten we alle belangrijke informatie op een rij, zodat u alles uit deze periode kunt halen.

Gezondheidsvoordelen van asperges

Laten we beginnen met de gezondheidsvoordelen. In de oudheid zijn asperges door de Grieken, Romeinen en Chinezen zelfs omschreven als geneeskrachtig voedsel. Voornamelijk door de stof asparagine, die een gunstige uitwerking heeft op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen.

De caloriearme groente zit verder boordevol vitamine. Denk aan vitamine K, C, B1, B2, E en foliumzuur. Ook zit er glutathion in. Dit heeft een antioxidantwerking, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels (zoals de huid). Daarnaast bevatten ze foliumzuur. Voldoende inname hiervan kan de kans op een geboorteafwijking, depressie en kanker verminderen.

Witte en groene asperges op een donkere achtergrond.
Lees ook: Wat zijn de verschillen tussen witte en groene asperges?

Witte asperges maken een krakend geluid als ze vers zijn

De witte asperge is een echte lentegroente. U koopt ze in het voorjaar dan ook in de supermarkt of bij de groenteboer, maar rechtstreeks bij de kweker kan vaak ook. Steeds vaker liggen asperges ook buiten het seizoen om in de schappen, maar dit zijn dan niet de verse uit de grond. En of ze echt vers zijn kunt u horen. Deze maken namelijk een krakend geluid als u ze over elkaar beweegt.

Voor het schillen, even laten weken

Voordat u met ‘het witte goud’ aan de slag gaat, moet u asperges eerst schoonmaken door ze te schillen. Leg ze 30 minuten voorafgaand hieraan eerst in koud water. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze daarna makkelijker te schillen.

Begin voor het schillen 5 centimeter onder de kop. Trek vervolgens 1 lange sliert helemaal naar de onderkant. Dit kunt u het beste doen terwijl de asperge ligt, met een dunschiller. Zijn het verse, kwalitatief goede asperges, dan is 1 keer rond voldoende. Twijfelt u aan de versheid, schil dan nog een rondje extra. Snijd ook een stukje van de onderkant af, ongeveer 2 tot 5 centimeter. Gooi de schillen niet weg, daar kunt u nog soep van maken.

De asperges koken en nagaren

Kook de asperges in een pan met ruim water en een snufje zout. De hoeveelheid water die u nodig heeft, is afhankelijk van de hoeveelheid asperges. Een kleine hoeveelheid kookt u beter in een klein laagje water, dat komt de smaak ten goede.

Breng het water aan de kook en wanneer dit het geval is, laat de asperges dan nog 3 minuten doorkoken. Voor dikkere asperges geldt een kooktijd van 5 tot 8 minuten. Zet vervolgens de warmtebron uit en laat ze 15 minuten nagaren. Ook deze tijd wordt automatisch langer bij dikkere asperges, tot wel een half uur.

En voor wie de ruimte heeft: een grote pan waarin de groente plat ligt, heeft de voorkeur boven een traditionele asperge-pan. De kopjes blijven dan namelijk beter intact en drogen ook minder snel uit.

Manieren om ‘het witte goud’ te bewaren

Verse, witte asperges kunt u het beste binnen 2 dagen bereiden of tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Rol ze dan wel in een vochtige theedoek, want ze zijn gevoelig voor uitdroging. Zijn ze voorverpakt? Dan kunnen ze vaak iets langer bewaard worden.

Heeft u ze al gekookt? Dan zijn ze in de koelkast nog ongeveer 1 dag goed in het afgekoelde kookvocht. Invriezen is ook mogelijk. In een eerder artikel leggen we u uitgebreid uit hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Einde van het aspergeseizoen

Op 24 juni eindigt traditiegetrouw het seizoen. Dat is niet omdat asperges dan niet meer lekker zijn. Na de oost moet de aspergeplant nog een tijdje op sterkte komen, om het jaar erop weer nieuwe asperges te produceren. Door de plant te laten groeien, is de kans op een succesvolle oogst volgend jaar groter.

Recepten met witte asperges

Heeft u na het lezen van al deze informatie zin gekregen in leen lekker recept met ‘het witte goud’? Dan is er veel inspiratie te vinden op onze receptenpagina. Verder heeft Heel Holland Bakt op haar website ook een aantal suggesties voor lekkere recepten staan. Denk aan een aspergetompouche of flammkuchen.

(Bron: Archief, Nederlands Asperge Centrum, Heel Holland Bakt, Libelle, Foodies, Santé. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Clever says:

    Ik hoop dat,met name de restaurants waar een fietsenmaker is aangetrokken als chef,men snel stopt met het aanbieden van ,,Asperges a la Flamande”. Het is een verminking van deze niet goedkope groente om de absolute onwetendheid van een zich chef noemende te verbloemen met een smerig plakkering wit sausje!
    Smaken verschillen maar op originele wijze proef je echt de geweldige smaak van dit witte goud. Water aan de kook brengen, asperges er in en afhankelijk de dikte 10min zachtjes door koken. Boter verwarmen met peterselie en scheut witte wijn(welke je bij asperges drinkt) asperges in ruime schaal, botermengsel er overheen gieten, rolletjes achterham er bovenop leggen en schaal 1 minuut op 900w in Magnetron doorwarmen. Serveren met (lauwwarme) hardgekookte eieren welke men op bord plet, goede kwaliteit (warm/knapperig) stokbrood of goede ciabatta. Eet Smakelijk(recept van mijn Maastrichtse moeder op oud Limburgse wijze)

      Heleen73 says:

      Dat klinkt lekker. Bedankt voor het recept, zal het proberen.

    Dirck says:

    Afval na schillen en koken pureren voor de soep?
    Ik doe de met blender gepureerde in eierdoos van plastic als ’t afgekoeld is.
    Van de ooit 20 eieren na wassen mooie bakjes voor invriezen.

    Na omkeren en weg gooien in Oranje bak 20 halve Asperge eieren!
    En in de vriezer erg lang in plastic bak bewaarbaar.
    De witte vind ik prima, vooral de hele dikke werken sneller dan dunne hoewel die meer smaak voor zo eten hebben.
    De te dikke 3e keuze heb ik liefste… Soep en vriezer vol.
    En of ze ooit voor deze hele dikke BTW afdragen?

    ThibaudTC says:

    Een stoomoven is een ideale mogelijkheid om ze te koken, ze liggen er bovendien mooi plat.

    Heleen73 says:

    O nee, niet direct onder de kop beginnen met schillen! Zo leerde ik het van mijn vader, afkomstig uit Midden Limburg waar het witte goud het meest geteeld wordt in NL.. Als je ze koopt, neem ze mee in een vochtige theedoek en bewaar ze ook daarin.. Zo blijven ze het lekkerst, ze mogen niet uitdrogen. Uiteraard kan dat alleen wanneer je ze koopt bij de teler of de kraampjes langs de weg. Maar eenmaal thuis ermee: in een vochtige theedoek in de koelkast. Ik was de asperges voor het schillen. Ik snij onderaan een stukje eraf, hoe verser hoe dunner het afsnijdstukje nodig is en hoe dunner het schillen. Ik begin met schillen onderaan want daar is de schil het dikst. Ik zet mijn scherp mesje (schillemes of gewone dunschiller) onderaan iets dikker aan en schil naar boven toe steeds dunner. Vaak kun je dan met je mes de taaiere schil al lostrekken. Tot minstens zo’n 10 cm direct onder de kop is de schil zo dun dat daar niet geschild hoeft te worden. Ik tik na het schillen met de scherpe kant van mijn mesje de asperges rondom voorzichtig in ter controle of de taaie schil overal weg is. De kontjes en de schillen bewaar ik voor het trekken van de soep. Omdat de asperges al gewassen waren zet ik de resten in een kom met een beetje koud water in de koelkast. De asperges kook ik zelf liggend in zijn geheel (heb geen aspergepan) in een dun laagje water met snufje zout en wat citroensap. Dat hoeft niet lang te zijn zodat ze wat bite behouden en niet slap zijn. Het afgekoelde kookwater bewaar ik ook, ik voeg dit bij de schillen en ‘kontjes’ voor de soep. Ik eet de asperges met een zelfgemaakte hollandaise saus, die lijkt moeilijker om te maken dan het is en is zo gemaakt. Ham vind ik grote onzin voor erbij.