asperges

Seizoen van de asperges officieel gestart

Dinsdag 11 april 2017 begint officieel het aspergeseizoen, dat tot 24 juni duurt. Overigens zijn de eerste asperges al geoogst. En ze zijn verrassend goedkoop dit jaar.

Witte, groene en paarse asperges

In Nederland worden vooral witte asperges geteeld. Deze jonge scheuten van de aspergeplant groeien ondergronds. Een aspergeplant is een meerjarige plant met een zeer omvangrijk wortelgestel; één hectare aspergeakker kan wel meer dan 60.000 kilo wortels bevatten. Naast witte asperges zijn er ook groene en paarse asperges. Die groeien bovengronds.

Te weinig consumptie

Hoewel Nederland inmiddels het vijfde aspergeland van Europa is en Nederlanders jaarlijks steeds meer asperges eten, maakt de branche zich zorgen over de consumptie. Volgens aspergekenners eten we niet genoeg van het witte goud. “De Nederlander eet gemiddeld maar 800 gram per jaar”, zegt Anneloes Meelkop van het Nederlands asperge centrum. “En slechts 25 procent van de Nederlanders eet überhaupt asperges. Daar is nog veel werk in te verzetten.”

Lastige klus

Het probleem is dat veel Nederlanders het idee hebben dat het bereiden van asperges een lastige en tijdrovende klus is. Dus doen ze het niet. “Dat is een vooroordeel, ze denken dat het bewerkelijk is”, geeft Meelkop aan. “Daardoor worden ze geremd om het te proberen.”

Bereiding

Maar eigenlijk valt het bereiden van asperges mee. Witte asperges moet u vooraf schillen vanaf ongeveer 3 centimeter onder het kopje . Van de onderkant kunt u een stukje van 1,5 centimeter afsnijden. Daarna zet u de asperges in koud water met wat zout op en laat u ze zo’n 8 minuten koken. Afhankelijk van hoe gaar u ze wilt eten, laat u ze daarna even in de pan staan. Groene asperges hoeft u niet te schillen. De kooktijd is ook wat korter. Asperges zijn makkelijk in allerlei gerechten te gebruiken: klassiek met hollandaisesaus, ham en eieren, als soep of met vis. Bekijk onze lekkere recepten met asperges!

Gezonde keuze

Bovendien is het witte goud erg gezond. Asperges bevatten veel vitamines, waaronder C en E, en foliumzuur. Ze zijn caloriearm, dus goed voor de lijn. Ook hebben asperges een gunstig effect op de bloeddruk, de nieren, het hart en de lever. Verder drijven ze vocht af; ze spoelen afvalstoffen uit het lichaam weg. Dat geeft een ‘aspergegeur’ aan urine. Overigens kan niet iedereen dat ruiken.

(Bron: Nederlands asperge centrum, NU, Volkskrant, CBS)

Geef een reactie