Witte en groene asperges op een donkere achtergrond.

Wat zijn de verschillen tussen witte en groene asperges?

De periode dat de witte asperges van Nederlandse bodem er zijn, is gestart. Deze versie is een paar maanden per jaar verkrijgbaar, terwijl groene asperges het hele jaar door in de winkels liggen. Wat zijn de verschillen tussen de 2, naast de kleur? En hoe komen ze aan hun kleur?

Hoe komt een asperge aan de witte of groene kleur?

Witte asperges groeien onder de grond en vaak onder een zwart zeil. Dit zorgt ervoor dat ze ook echt wit blijven. Soms zijn kopjes boven de aarde zichtbaar, maar dit wordt vaak aangevuld met aarde als de groente nog niet rijp is. Groene asperges komen uit dezelfde plant als de witte, maar ze groeien boven de grond. Door zonlicht kleuren ze groen.

De smaak van witte en groene asperges

Daarnaast is de smaak van de witte en groene versie anders. Groene asperges zijn wat aardser en hartiger. De witte versie is wat zoeter, zachter en milder. Dat heeft ook met de bereiding te maken. De groene kunt u beter (kort) grillen, wokken of roosteren in de oven, terwijl de witte vaak gekookt worden.

Witte asperges op een plank met een mesje ernaast.
Lees ook: Zo bewaart, schilt en kookt u witte asperges het beste

Wel of niet schillen?

Waar witte asperges geschild horen te worden, hoeft dat bij de groene variant niet. Wel is het aan te raden om de onderkant eraf te snijden, want die is niet lekker. Hebben ze hele dikke stengels, dan kunt u ervoor kiezen om de onderste helft wel te schillen en 1,5 centimeter van de onderkant af te snijden.

Witte asperges invriezen

Het seizoen van de witte asperges loopt grofweg van maart tot eind juni. Voor wie langer wil genieten van het witte goud, kan er voor kiezen om ze in te vriezen. Wanneer dit op de juiste manier gedaan wordt, zijn ze 4 tot 6 maanden houdbaar. De groente gaat rauw de vriezer in, maar moet wel geschild worden. Lees meer hierover in ons eerdere artikel.

Recepten

Zin gekregen in de groente? We hebben recepten voor zowel de witte als de groene variant op onze website staan!

Doe inspiratie op

(Bron: 24Kitchen, Culy, Foodies Magazine, Maggi, Libelle-Lekker.be, Nederlands Asperge Centrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Dirck says:

  De groene teel ik nu zelf, maar als je de kas donker maakte worden ze vaak licht groen en tussen beide smaken in.
  De witte worden snel dikker en schillen is veel werk, wel kun je daar mooie Bouillon van koken voor de Soep.

  En als je ze in donkere schuur de groene planten beetje bietensap geeft, Rose Asperges tot Paars….
  Ja ik had ze ook weer, de Paa(r)s dagen op tafel. (r)
  Ze hadden weer iets teveel Biet gehad.

  Ik laat die planten nog even in donkere schuur staan, van Paars naar Rose is best leuk, hoef geen Bietensap meer te geven.
  Zelf ga ik normaal voor de Groene, Witte zijn nu populair en ze kunnen prima gehele jaar maar blijkbaar teveel werk van volle grond.
  Ik teel ze in bakken die ik kan verplaatsen, dat werkte prima maar wel duurder als je vele bakken moet kopen en tillen.

  Een leuke hobby, voor al rond de nu afgelopen Paa(R)s dagen !

  JanKol says:

  Witte asperges koken? Voeg een schepje suiker toe aan het kookwater en de smaak wordt nog beter. Recept van mijn grootvader die een delicatessenwinkel had