Restjes in aluminium- of plasticfolie

Wat is beter: restjes afdekken met aluminium- of plasticfolie?

Na het koken nog restjes eten over? Zonde om weg te doen. U kunt ze na het afkoelen invriezen of afgedekt in de koelkast bewaren, bijvoorbeeld om de volgende dag te eten. Maar waar dekt u ze het beste mee af? Met aluminium- of plasticfolie?

Aluminiumfolie

Een redelijk voor de hand liggende keuze is afdekken met aluminiumfolie. Het scheurt makkelijk af, in tegenstelling tot plasticfolie, en is ook eenvoudig om elke vorm schaal, kom of bakje heen te vormen. Maar 1 ding doet het niet en dat is goed, luchtdicht, afsluiten. Het folie zit er soort van ‘los’ omheen, waardoor bacteriën en zuurstof makkelijk bij het eten kunnen komen. Die combinatie zorgt dat de restjes snel bederven.

Afgeraden

Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht. Het Voedingscentrum raadt het gebruik van aluminiumfolie om zure en zoute levensmiddelen, denk aan haring, augurken, tomatenpuree of zuur fruit, in te bewaren of afdekken dan ook af.

Lees ook: Haringbonbons

Vershoudfolie

Een goed alternatief is vershoudfolie. Het folie plakt en kan daardoor een kom, schaal of bakje luchtdicht afsluiten. Daarnaast geeft het plastic geen gevaarlijke stoffen af aan de levensmiddelen. Belangrijk is wel om de restjes eerst goed af te laten koelen voor het met het folie af te dekken. Doet u dit te snel, dan ‘beslaat’ het folie en wordt het slap. De kans dat er dan ruimte ontstaat voor bacteriën en zuurstof om bij het eten te komen is groot. Laat het ook weer niet te lang afkoelen, want dan ontstaat de kans op bacterievorming evengoed. Al na een uur of 2 is dit proces in volle gang.

Vershoudfolie
Lees ook: Altijd in gevecht met vershoudfolie? Zo voorkomt u het

Restjes bewaren in verhoudbakjes

Het allerbeste is om restjes te bewaren in een vershoudbakje met deksel. Dit sluit het eten goed af en geeft bacteriën minder kans. Deze bakjes zijn doorgaans geschikt voor zowel invriezen als bewaren in de koelkast. En het is milieuvriendelijker, want u gebruikt ze telkens weer. Mocht het milieu een aspect zijn in de afweging tussen aluminium- of plasticfolie, dan is het ook beter om voor plastic te gaan. Hoewel plastic ook niet goed is voor het milieu, kost het produceren van aluminiumfolie meer energie om het te vervaardigen.

(Bron: Margriet, Voedingscentrum, foodiesmagazine, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    CharlotteB says:

    Precies, vanuit milieu oogpunt, gebruik bakjes

    Yvonne754 says:

    In veel winkels zijn afsluitende dekseltjes verkrijgbaar om ronde maar ook vierkante/langwerpige schaaltjes af te sluiten. Na gebruik afwassen en goed laten drogen. Een erg praktische, en goedkope oplossing