wat kunt u het beste drinken bij het ontbijt?

Water, koffie, thee, melk of sap: dit kunt u het beste drinken bij het ontbijt

Het is ten eerste een kwestie van persoonlijke smaak wat u het liefste drinkt bij het ontbijt. Kunt u niet zonder een bak koffie of is vruchtensap meer uw smaak? Het kan allemaal, maar wat is daarnaast de gezondste keuze? We zetten de voor- en nadelen van de verschillende drankjes op een rij.

Vruchtensap

Om maar meteen met vruchtensap te beginnen. Het lijkt ideaal om de dag met fruit te beginnen, maar vruchtensappen bevatten over het algemeen veel suiker. Voor 1 glas sinaasappelsap worden er 4 of 5 sinaasappels gebruikt. Veel meer dan u nodig heeft. Zo krijgt u dus ongemerkt veel calorieën binnen. En dat terwijl het niet echt vult. Een stuk fruit eten geeft een veel meer voldaan gevoel. En u krijgt ook meteen meer vezels binnen.

Er gaan daarnaast veel voedingsstoffen verloren tijdens het persen van het sap. Door de blootstelling aan licht gaat er bijvoorbeeld een deel van de vitamine C verloren. Ook kunnen de zuren die erin zitten de tanden aantasten en bij mensen die daar gevoelig voor zijn de maag prikkelen. Waardoor zij last kunnen krijgen van  brandend maagzuur.

Af en toe een glaasje bij het ontbijt kan (voor de meesten) geen kwaad, maar er zijn gezondere opties.

Melk

Gaat u ’s ochtends het liefst voor een glas melk? Dat is een prima keuze. U kunt het ook onderdeel van uw ontbijt zelf maken, door er ontbijtgranen aan toe te voegen. Melk bevat eiwit en is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Nadeel is dat melk verzadigde vetten bevat. In de magere en halfvolle variant is dit overigens een stuk minder. Deze staan dan ook in de Schijf van Vijf.

Drinkt u geen melk, dan is sojadrink verrijkt met calcium en vitamine B12 een alternatief. Haver- en amandelmelk staan niet in de Schijf van Vijf, omdat ze te weinig eiwit bevatten in vergelijking met gewone melk.

eten en drinken
Lees ook: Drinken bij het eten, is het goed voor u?

Koffie

Buiten dat koffie qua smaak graag gedronken wordt, heeft het voor veel mensen een extra meerwaarde, vanwege de extra energie die we ervan krijgen. Ook heeft het drinken van 2 tot 4 koppen per dag volgens het Voedingscentrum vele gezondheidsvoordelen. Het verlaagt onder andere het risico op hartziekten en diabetes type 2.

Er zit wel een verschil in het soort koffie. Met veel suiker en melk is het een minder verantwoorde keuze dan wanneer de koffie zwart gedronken wordt. Alleen de laatste optie staat in de Schijf van Vijf. Ook kunt u het best kiezen voor goed gefilterde koffie. Koffie uit bijvoorbeeld een cafetière bevat namelijk aanzienlijk meer van de stoffen cafestol en kahweol. Deze stoffen verhogen het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in uw bloed blijft plakken aan de binnenkant van de bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.

Daarnaast kunnen mensen met een gevoelige maag niet goed reageren op een kop koffie bij het ontbijt. Laat staan als ze dat op een lege maag doen, maar dat is zeker niet voor iedereen het geval.

Thee

Net als koffie bevat thee cafeïne (theïne) en kan het bij het begin van de dag net wat meer energie geven. Bij een kop filterkoffie moet u dan denken aan zo’n 60 milligram cafeïne. In een gemiddelde kop zwarte thee zit 30 milligram en in een kop groene thee 20 milligram. Kruidentheeën, waar geen blaadjes van de theeplant voor gebruikt zijn, bevatten geen theïne. Zoals bijvoorbeeld kamillethee, muntthee en rooibosthee.

Zonder suiker bevat thee geen calorieën en het staat in de Schijf van Vijf als een gezonde manier om de dorst mee te lessen. Groene en zwarte thee bevatten daarnaast antioxidanten, verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Van groene thee is het daarnaast bekend dat het een gunstig effect heeft op de stofwisseling en een snellere verbranding van vet. (Engelstalige link)

ontbijt
Lees ook: Het ontbijt overslaan, is dat echt zo ongezond?

Water

En dan eindigen we met water. Na een nacht niet drinken is dit de gezondste optie om het lichaam weer van vocht te voorzien. Het bevat geen calorieën en het tast de tanden niet aan. Maar kraanwater bevat wel de mineralen calcium, magnesium en natrium. In vergelijking met melk ligt het calciumgehalte overigens wel een stuk lager. In 100 milliliter water 5 milligram en in 100 milliliter melk 123 milligram. Water is ook een ideale manier om de stoelgang te stimuleren. Dat werkt nog sterker wanneer u al een glas water op de lege maag drinkt. Sommige mensen krijgen kramp wanneer ze water te koud drinken. In dat geval kan lauw water een alternatief zijn.

Gaat u voor water met koolzuur (prik), dan is dat wel wat zuurder dan water, maar weer niet zo zuur dat net zo het slecht is voor de tanden als vruchtensap of frisdrank.

Conclusie: water is de gezondste optie bij het ontbijt, maar melk, koffie en thee zijn ook prima opties. Alleen vruchtensap kunt u misschien beter niet elke ochtend drinken.

(Bron: Archief, Voedingscentrum, AD, Men’sHealth. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie

Reacties (5)

    Amar says:

    Eerst drinken en dan eten dat is de beste optie

    Deerntje says:

    Is een beker koffie met 1/3 koffie en 2/3 melk ook een goede keuze?

      MAX Vandaag says:

      Beste Deerntje, bedankt voor uw reactie. Zeker, want zowel koffie als melk is een goede optie, dus de twee combineren is zeker een goede keuze. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

    hikhik says:

    Ik zweer bij graanjenever

    Adriaan K says:

    Ik zou zeggen geniet gewoon lekker!
    Je wilt niet in je kist stappen met als allerlaatste gedachte “had ik nou maar vaker een lekker bakkie koffie genomen”….