eten en drinken

Drinken bij het eten, is het goed voor u?

Bij het ontbijt een glas melk, bij de lunch een kop thee of koffie en bij het avondeten water, bier of wijn. Als we wat eten, drinken we daar vaak ook bij. Maar is het wel goed om tegelijk te eten en te drinken? Dat ligt er een beetje aan hoe uw lichaam in elkaar zit.

Minder goed kauwen bij tegelijk eten en drinken

In de Volkskrant legt hoogleraar neurogastro-enterologie en motoriek André Smout uit dat wie drinkt bij het eten minder goed kauwt. Hierdoor wordt minder speeksel aangemaakt. “Maar dat kan voor de vertering geen probleem opleveren. Het enzym dat de speekselklieren maken, kan ook verderop in het spijsverteringskanaal worden toegevoegd, want het wordt in ruime mate door de alvleesklier geproduceerd.”

Productie van maagzuur

In de maag kan de combinatie van eten en drinken wel tot klachten leiden. Water doet niks, maar bier en wijn stimuleren de productie van maagzuur. “Bovendien verlaagt alcohol de druk in de slokdarmkringspier, de afsluiting tussen maag en slokdarm, waardoor die makkelijker open gaat. Zo vergroot het wijntje bij het diner de kans op zuurbranden”, zegt Smout.

Verzadigingsgevoel

Bij bepaald eten en drinken kan het wel voorkomen dat voedsel langer in de maag blijft. Maar dit kan volgens Smout geen negatieve gevolgen hebben voor de vertering van het voedsel in de darmen. Dat vindt gewoon wat later plaats. Op hetzelfde moment eten en drinken kan wel een ander effect hebben. Doordat het eten langer in de maag blijft zitten, blijft de maag ook langere tijd opgerekt. Het verzadigingsgevoel blijft hierdoor langer. “Wie drinkt tijdens of vlak voor de maaltijd, eet daardoor gemiddeld minder”, aldus Smout. Al eten we in gezelschap soms juist méér.

Ouderen moeten meer water drinken
Lees ook: Ouderen zouden meer water moeten drinken. En dit is de reden

Op hetzelfde moment eten en drinken is niet voor iedereen goed

Tegelijk eten en drinken kan dus wel gewoon, maar sommige mensen krijgen er brandend maagzuur van. Anderen eten misschien minder door de combinatie van voedsel en vloeistoffen. Toch zijn er ook mensen die beter niet kunnen eten en drinken in hetzelfde tijdsbestek.

Maagverkleining of darmklachten

Mensen met een maagverkleining of gastric bypass mogen bijvoorbeeld niet tegelijk eten en drinken. Hun maag is een stuk kleiner geworden, waardoor die dit niet aan kan. De maag wordt dan te ver opgerekt. Ook mensen met darmklachten wordt aangeraden om enige tijd te laten tussen eten en drinken. Het vergroot namelijk de kans op een opgeblazen buik. Ook het maagzuur wordt door bijvoorbeeld water minder zuur. Hierdoor worden eiwitten niet goed afgebroken en bacteriën onvoldoende gedood. Zo ontstaan klachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of misselijkheid. De kans op een voedselvergiftiging wordt zo ook groter, doordat het eten onvoldoende ontsmet kan worden.

1,5 uur wachten met drinken

Janna Koopman is prikkelbare darmcoach en diëtist. Zij adviseert op haar website om pas 1,5 uur na de maaltijd weer wat te drinken. “Zo kan de maag zijn werk doen en zal de spijsvertering beter verlopen, zodat je darmklachten kunt voorkomen. Bij het begin zal het een beetje wennen zijn, want je hebt al gauw dorst na het eten. Hier ben je namelijk gewend aan.”

(Bron: 24Kitchen, Volkskrant, Parool, Margriet, PDS Coaching. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie