Kraanwater

Kraanwater drinken op vakantie, hoe veilig is dat?

Het is iets waar we in Nederland nauwelijks over nadenken: water drinken uit de kraan. Op vakantie is dat soms een heel ander verhaal. In welke landen is het veilig om leidingwater te drinken en waar kunt u beter flessen water kopen?

Europa

In vrijwel geheel Europa is het geen probleem om water uit de kraan te drinken. Alleen in het geval van kleine waterwinningen, waar het leidingnet minder goed onderhouden is bestaan gezondheidsrisico’s. Dat geldt ook als er niet genoeg druk op het net staat, waardoor het water stil valt en er bacteriën kunnen ontstaan. In de grote steden is het over het algemeen veilig. In veel landen is de smaak van het water echter zo onaangenaam dat zowel toeristen als lokale bewoners er liever naar flessen water grijpen. De smaak komt van toegevoegd chloor. Bedoeld om eventuele bacteriën te doden. Buiten de afwijkende smaak ondervinden sommige mensen die hier gevoelig voor zijn er wat darm- en maagklachten van. In Engeland zit er vaak overtollige lucht in het water, waardoor dit er troebel kan uitzien, maar dat effect verdwijnt als u het enkele minuten laat staan en heeft geen effect op de veiligheid.

Noord-Amerika

In Canada en de Verenigde Staten is het kraanwater geschikt om te drinken. Ook hier wordt er wel chloor aan toegevoegd, waardoor veel mensen het niet lekker vinden en alsnog gebruik maken van flessen water.

Midden- en Zuid-Amerika

Hier is het in geen enkel land aan te raden om het kraanwater als drinkwater te gebruiken. In Brazilië wordt er bijvoorbeeld vaak oppervlaktewater gebruikt, afkomstig van neerslag. Ook is veel water vervuild met pesticiden vanwege de grootschalige landbouw.

Afrika

Ook hier geldt: drink er geen kraanwater. Net als in Midden- en Zuid-Amerika is hier vaak geen geld en is er onvoldoende kennis beschikbaar voor een goede watervoorziening. Daardoor is het ondoenlijk om veilig drinkwater te produceren.

Azië

Over het algemeen is het niet veilig om in Azië kraanwater te drinken. In de grote steden, zoals Hong Kong en Singapore is het meestal wel mogelijk om kraanwater te drinken. In Japan staan waarschuwingsbordjes bij onveilige waterbronnen. Het algemene advies is om voor de zekerheid overal in Azië flessenwater te kopen.

Australië

In Australië is het kraanwater veilig, maar de smaak ervan is niet overal even lekker.

Waarom lokale bewoners vaak wel het water kunnen drinken

In sommige landen is het kraanwater officieel veilig, maar toch niet geschikt voor onze maag en darmen. Dat kan komen door het soort leidingen of doordat er weinig druk is en er toch wat bacteriën in het water ontstaan. De maag en darmen van mensen die op deze plekken wonen zijn hier aan gewend geraakt. Dat geldt voor ons niet, waardoor wij er wel ziek van kunnen worden.

Tips voor het drinken van water op reis

 • Bevat het water chloor en vindt u dit vies? Voeg dan zo mogelijk een paar druppels citroensap toe. Dit neutraliseert de smaak.
 • Als het drinkwater niet veilig is, dan kunt u voor tanden poetsen ook beter flessenwater gebruiken of leidingwater dat u eerst 3 minuten flink door laat koken.
 • Gebruik op plekken waar u het water niet kunt drinken alleen ijsklontjes als u zeker weet dat deze niet met kraanwater gemaakt zijn.
 • Vermijd groente, fruit en salades die met onveilig kraanwater gewassen zijn.
 • Controleer als u flessenwater gebruikt of de dop verzegeld is. Dan weet u zeker dat de fles niet hergebruikt wordt, met misschien wel gewoon kraanwater in plaats van bronwater.
 • Als er geen flessenwater te koop is, dan kunt u leidingwater 3 minuten flink doorkoken voor gebruik. Dit doodt bacteriën, parasieten en virussen die gezondheidsklachten veroorzaken. Laat het na het koken afkoelen tot kamertemperatuur. Een beetje zout meekoken kan de smaak van het water verbeteren.
 • Is het niet mogelijk het water te koken, dan kunt u het ook nog filteren of zuiveringstabletten gebruiken.

Lees ook: hoe veilig is ons drinkwater?
Pas op met kraanwater als u lenzen draagt
Voedingstip water

(Bron: Water in het buitenland, Nu.nl, Reisdoc.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Jan Houtland says:

  In Midden- en Zuid-Amerika is het kraanwater in Suriname en Frans Guyana gewoon te drinken in de stedelijke gebieden. In beide landen wordt er alleen grondwater gebruikt in tegenstelling tot b.v. Nederland.

 2. AnnemieMH says:

  In Zuid Afrika kan je gewoon het water drinken uit de kraan, op vele plekken buiten steden heeft men eigen waterbronnen, daar kan veel metalen in zitten, dan is het beter om fles water te nemen. Maar het water is dan nog steeds goed. Overal kan je ook salades, ijsblokjes en ijs normaal eten!