Is warm water drinken beter voor het lichaam?

We moeten op een dag genoeg water drinken. Dat is een feit. Sommigen zeggen dat het nog veel gezonder is om lauw of warm water te nemen, in plaats van koud. Klopt dat? En zo ja, wat zijn de specifieke gezondheidsvoordelen van warmer water?

Warm is beter

Goed gehydrateerd blijven is ontzettend belangrijk. Als we te weinig drinken, kan het lichaam minder goed functioneren en kunnen er allerlei vervelende kwalen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd om dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Met vocht wordt met name water, koffie of thee bedoeld. 

Op het gebied van water wordt de warme of lauwe variant vaak gezien als de allerbeste optie. Het zou de darmen ontspannen, waardoor verstoppingen minder makkelijk kunnen voorkomen.  Ook stimuleert warm water drinken naar verluidt de bloedsomloop en het maakt zelfs energieker. Wie zoekt op het internet, vindt talloze artikelen die dit onderschrijven. Betekent dit ook dat het écht zo is?

Wetenschappelijk bewijs

Als we naar de wetenschap kijken dan is het lastig te zeggen of warm water echt bewezen voordelen heeft. Dit omdat er gewoonweg best weinig onderzoek naar is gedaan. Op de Amerikaanse website Healthline, waarop gezondheidsartikelen verschijnen die worden gecontroleerd door medische professionals, onderstreept voedingswetenschapper Jillian Kubala dat de gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan warm en lauw water veelal voortkomen uit de ervaringen van mensen zelf.

Dat er weinig wetenschappelijk bewijs is, wil natuurlijk niet zeggen dat het drinken van warm of lauw water geen zin heeft. Het is ook water en daarom sowieso goed voor de gezondheid. Ook kan het zijn dat uzelf wel merkt dat het echt iets voor u doet. Zo is wel bekend dat warmte ontspannend kan werken voor de darmen, dus wellicht dat warm of lauw water datzelfde effect heeft op u.

Niet te warm

Als u graag warm water drinkt, is er overigens wel 1 belangrijk aandachtspunt: maak het water nooit te heet. Tw warm water drinken is mogelijk kankerverwekkend en het kan weefsel in uw slokdarm aantasten. Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert om geen dranken te drinken met een temperatuur van boven de 65 graden. Meer hierover leest u in dit artikel op MAX Vandaag.

hete dranken
Lees ook: Waar of niet: het drinken van hete dranken verhoogt het risico op kanker

(Bron: Pubmed, Healthline, sport.nl, Voedingscentrum, livescience. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  Jet-Els says:

  Wat echt werkt: als je last hebt van constipatie, ’s morgens op de nuchtere maag een vol glas warm water drinken!

  Len123 says:

  Ik heb al jaren geleden van mijn moeder (en die heeft het weer van haar moeder) geleerd de dag te beginnen met een glas/beker warm water. Dat helpt je met je stoelgang en gaat een stuk makkelijker.
  En dat is geen fabel, mijn vrouw had hetzelfde euvel en die begint nu ook de dag met een glas/beker warm water en de problemen zijn verdwenen.

  Riny6 says:

  ik drink alleen water in de zomer en dan lekker koel.Voor de stoelgang zijn we genoeg in beweging en voor vocht begin ik met 3 mokken koffie, tijdens de lunch 2 mokken smoothie en bij hert eten een vol bord soep+ nog een paar kopjes koffie tussendoor, maar na 18 uur zelden

  CiliaO says:

  Mij lijkt, dat tegen de tijd dat het ijskoude water de darmen bereikt, het al lang op lichaamstemperatuur is?