Melk

Melk heeft te lijden onder slecht imago en wordt veel minder gedronken

Het imago van melk is de laatste jaren veranderd en niet ten goede. ‘Melk is goed voor elk’ wordt door veel mensen dan ook niet langer voor waar aangenomen. Integendeel, er wordt eerder gedacht dat het ongezond is. En dat is terug te zien in de verkoopcijfers. In 2018 is er 25 miljoen liter minder van verkocht dan een jaar eerder.

Vrouwen drinken minder melk dan mannen

De melkconsumptie is niet alleen in 2018 gedaald, de trend laat zich al langere tijd zien. Sinds 2012 is de consumptie met 14 procent gedaald. In 2012 is er 1133 miljoen liter verkocht, in 2018 is dat nog 975 miljoen liter. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat vrouwen verhoudingsgewijs minder melk drinken dan mannen. De consumptie is het hardst gedaald onder de groep hoogopgeleide vrouwen tussen de 19 en 79 jaar.

Negatief imago

Volgens voedingsprofessor Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit hebben negatieve berichten effect gehad op de melkconsumptie. Dat terwijl er geen wetenschappelijke bewijzen zijn dat melk schadelijk is. Sterker nog, het staat in de Schijf van Vijf als verantwoorde keuze. Maar blijkbaar heeft negatief nieuws een grotere impact op het imago. Volgens Richard Scheper, zuivelanalist van Rabobank is deze tendens niet alleen gaande in Nederland, maar in alle Westerse landen. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Kampman. Het is volgens haar niet verstandig geen of minder melk te drinken. Tenzij het wordt gecompenseerd door de consumptie van andere zuivelproducten als yoghurt. Een woordvoerder van Friesland Campina zegt tegenover RTL Nieuws dat er geen verband is met de negatieve berichtgeving, maar wijt de afname van de melkconsumptie onder andere aan het grotere aanbod van andere dranken in de supermarkt.

Schijf van Vijf

Halfvolle en magere melk staan in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Het bevat belangrijke stoffen zoals calcium en vitamine B12 en verkleint het risico op chronische ziektes zoals darmkanker en botontkalking. Drinkt u geen melk, dan is sojadrink verrijkt met calcium en vitamine B12 een alternatief. Haver- en amandelmelk staan niet in de Schijf van Vijf, omdat ze te weinig eiwit bevatten in vergelijking met gewone melk.

(Bron: RTL Nieuws, archief)

Geef een reactie

Reacties (11)

 1. oosterwijck says:

  Melk is voor baby’s (zuigelingen) en niet voor grotere kinderen en volwassenen. Het is tegen de natuur dat half volwassen en geheel volwassen zoogdieren melk drinken en dat demonstreert zich in gezondheidsproblemen. In het dierenrijk zie je dat nergens. En de beste remedie is: de natuur volgen, dicht bij de natuur blijven. Het enige melkproduct dat geschikt is voor volwassenen, is Yoghurt, boter en kaas. Verder moeten volwassenen heel terughoudend zijn met het drinken van melk.

 2. Distel says:

  Iedereen kan van alles roepen, maar in de reactie van oosterwijck mis ik de onderbouwing.

  1. oosterwijck says:

   Geachte Distel,
   Onderbouwingen veranderen met de dag. Een onderbouwing vandaag, is morgen achterhaald. Wat vandaag gezond is, kán morgen absoluut niet meer en andersom. Dat kun je lezen uit de onderstaande reacties. Daarom juist, hecht ik géén enkele waarde aan onderbouwingen van z.g. deskundigen. Ik hecht louter waarde aan de natuur. Als je dicht bij de natuur blijft, blijf je dichter bij jezelf en dichter bij een goede gezondheid.

 3. avankempen says:

  Ben 71 jaar.Vroeger werden we gek gemaakt met de reclame van Joris Driepinter. Het advies drink 3 glazen melk per dag. Goed voor de botten WAS HET ADVIES. Ik maar melkdrinken en met mijn 40 jaar waren mijn botten versleten en nu reumapatiënt met nog slechtere botten. Het zit niet in de familie anders zou je daar ook de oorzaak van mijn slechte botten nog weg kunnen leggen maar dat is niet het geval. MELK DRINKEN HEEFT DUS NIETS TOEGEVOEGD AAN DE KWALITEIT MIJN BOTTENSTELSEL. Van een arts in het ziekenhuis kreeg ik te horen” Als we niet zo’n grote melkplas hadden in Nederland zouden we niet adviseren meer melk te drinken. Die melk moet op”. Met andere woorden begreep ik daaruit dat het om de omzet van melk ging en niet om er betere botten van te krijgen.

 4. Persoonlijk says:

  Wat leest men de laatste jaren toch een totáál niet onderbouwde nonsens. Natuurlijk is melk drinken gezond. Het is ZUIVEL! Daar waar mensen hun persóónlijke ervaringen noteren wordt dit direct gelijk verbonden aan: ‘algemeen aanvaard’, ‘bewezen’ en ‘het zal wel waar zijn dan’. Dat kan natuurlijk niet. Ik kan zo ook mijn verhaaltjes vertellen. Botontkalking? Ook ik drink al mijn hele leven melk. Mijn zogenaamd zwakker geworden botten (bijna 70 jaar!) hebben het gepresteerd om met mijn schouder een houtvezel-betonnen plaat ( van bijna een halve vierkante meter) in 3 stukken te breken. Niks geen botbreuk en alleen wat spierpijn. Trouwens: nog nóóit wat gebroken en toch héél wat situaties meegemaakt waarin anderen wèl wat gebroken zouden hebben. Denk aan skisport, diverse martial-artsporten enz. Nee mensen, een glas melk, liefst volle melk, is uitstékend. Nèt als roomboter overigens. Laat je, in deze angst-cultuur, toch niet van alles wijsmaken.

  1. oosterwijck says:

   Persoonlijk is de reincarnatie van Joris Driepinter.

 5. JolandaK says:

  Weer een bericht over voeding die niet goed is, ik begin er genoeg van te krijgen. Ik neem het met een flinke korrel zout! (sorry, zout is natuurlijk ook niet goed……alleen om op de weg te strooien) Op alle voeding is wel iets positiefs of negatiefs aan te merken. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat ieder lichaam anders reageert, en er sprake kan zijn van ziektes. Ik eet bijvoorbeeld al jaren regelmatig havermout als ontbijt, en dat werd door iedereen toe gejuicht. Doe ik het zomaar goed! Lees ik een paar weken geleden op de site van een bekend tijdschrift over gezondheid, dat in havermout ook weer iets zit dat niet goed is voor een mens. Alleen als je bepaalde soorten haver koopt en een bepaalde kook tijd aan houdt is het wel gezond. Een tijd lang ben ik ook af gegaan op alle “adviezen” die ik gevraagd en ongevraagd kreeg. Vooral omdat ik problemen had met mijn gezondheid. Maar ik heb het roer omgegooid, eet en drink waar ik me goed bij voel, en van alles een iets. Berichten zoals bovenstaand lees ik, en dan vergeet ik ze snel weer. En ik voel me beter dan ooit, lichamelijk en geestelijk, omdat ik me niet meer druk maak of ik alles wel perfect doe op gebied van voeding!

  1. Persoonlijk says:

   Prima JolandaK! Zo doe ik trouwens ook. Allerlei sites, ‘deskundigen’ enz. verdienen smakken geld aan al die bangmakerijzaken. Trap er maar noet in hoor.

 6. myriam says:

  Melk is een van mijn favoriete drankjes. Ik maar er ook zelf yoghurt van want die eigen gemaakte yoghurt is heerlijk zacht en romig. Nu gebruik ik altijd volle melk maar die blijkt volgens u niet in de schijf van 5 te staan, wel halfvolle en magere maar maar die vind ik zo waterig. Vraag: waarom staat volle melk niet in de schijf van vijf? Is die dan wel ongezond?

  1. Persoonlijk says:

   Hallo Myriam, wéér zo’n fabel! Volle melk, volle yoghurt, roomboter enz. zijn juist het bèste! Als je wist hóeveel troep er aan halfvol, mager en kuipjes wordt toegevoegd, pfff… Unilever en consorten houden ons voor de gek. Ga maar niet mee in die hype. Je doet het góed!

  2. MAX Vandaag says:

   Beste myriam, bedankt voor uw bericht. Dit is wat het Voedingscentrum over volle melkproducten zegt: Magere en halfvolle zuivelproducten staan in de Schijf van Vijf; volle zuivelproducten niet. Dat komt omdat je met dagelijks volle zuivel in onze aanbevolen hoeveelheden snel over de grens van 10 energie procent van verzadigd vet gaat. Door deze norm van de Gezondheidsraad en onze uitgangspunten valt volle zuivel in de groep producten die je beter een keer per week kunt kiezen, dan elke dag.