thee

Voedingstip: thee

Thee bestaat al duizenden jaren. Oorspronkelijk komt het uit China, maar inmiddels is het al lange tijd wereldwijd verkrijgbaar. In de winkel zijn er honderden soorten en smaken te koop. Zijn al die soorten even gezond? En wat doet thee dan in het lichaam?

Thee is gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Zwarte thee, earl grey thee, groene thee en zwarte en groene thee met vruchtensmaak komen allemaal van die plant. Kruidenthee komt niet van de theeplant, dat is een aftreksel van gedroogde planten, kruiden en/of specerijen. Denk aan kamillethee, rooibosthee en zoethoutthee.

Waarom is thee gezond?

Van thee heeft u misschien wel eens gehoord dat het gezond is. Dat klopt. Thee zonder suiker staat in de Schijf van Vijf, ook kruidenthee. Het is een gezonde drank om de dorst mee te lessen. Het bevat geen calorieën. Het drinken van zwarte of groene thee verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte. Het is aannemelijk dat het drinken van zwarte en groene thee samenhangt met een lager risico op diabetes type 2.

Kunt u thee onbeperkt drinken?

Sommige soorten kruidenthee kunt u beter niet de hele dag door drinken. Zoethoutthee en sterrenmix verhogen de bloeddruk. In venkel-en anijsthee zitten bepaalde plantengifstoffen (aromastoffen). Het is verstandig om uit voorzorg niet lange tijd achter elkaar veel sterrenmix, zoethout-, venkel- en anijsthee te drinken.

Cafeïne

Er zit cafeïne in thee, we noemen dit ook wel theïne. Hoeveel cafeïne er in zit hangt af van de soort thee, hoe sterk de thee is gezet en de grootte van de kop of mok. Zwarte thee en groene thee bevatten gemiddeld 30 milligram cafeïne in een kopje van 125 milliliter. Ter vergelijking: in een kopje koffie zit bijna 3 keer zoveel cafeïne. Kruidenthee bevat geen cafeïne.

Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat zijn ongeveer 13 koppen thee per dag (koffie en andere bronnen van cafeïne niet meegerekend, zoals chocola en cola). Voor kinderen en zwangere vrouwen gelden lagere hoeveelheden.

Hoeveel thee is gezond?

Het advies voor volwassenen is om 3 koppen zwarte of groene thee per dag te drinken. Als u thee afwisselt met andere dranken zoals water, gefilterde koffie of zuivel dan is er minder kans dat u veel plantengifstoffen binnenkrijgt, die in thee kunnen zitten.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een antwoord