Water drinken helpt bij het afvallen en meer feiten en fabels over water

Water is een gezonde manier om het lichaam van vocht te voorzien. In Nederland zijn we gezegend met heerlijk water dat gewoon uit de kraan komt. Maar er wordt ook veel over de eigenschappen van water beweerd, wat soms wel en soms niet op waarheid berust. We zetten 10 feiten en fabels over water op een rij.

Dagelijks moet u 1,5 tot 2 liter water drinken: fabel

Het klopt dat volwassenen dagelijks 1,5 tot 2 liter moeten drinken. Dat hoeft echter niet alleen water te zijn. Naast water staan koffie en thee zonder suiker, magere en halfvolle melk en karnemelk in de Schijf van Vijf. Het voordeel van water is wel dat het geen cafeïne of suiker bevat en ook geen kilocalorieën, kleurstoffen of andere toevoegingen. De precieze vochtbehoefte verschilt van persoon tot persoon. Leeftijd, lichaamsgewicht en de mate waarin u beweegt zijn bepalend. Ouderen hebben een minder goed ontwikkeld dorstgevoel en te weinig drinken ligt daardoor op de loer. U krijgt vocht overigens niet alleen binnen via drinken, maar ook via voedsel. Te weinig drinken is van invloed op het humeur en concentratie, maar ook op fysieke capaciteiten.

Teveel water drinken is gevaarlijk: feit

Water mag dan goed voor ons zijn, een teveel ervan is dat juist niet. Bij veel te veel water drinken kan er zelfs watervergiftiging ontstaan. Het lichaam kan het dan niet meer verwerken, waardoor de druk op de lichaamscellen verhoogd wordt. Dat is erg gevaarlijk in de schedel en organen. Organen kunnen uitvallen door een overschot aan water en net als bij uitdroging kan een wateroverschot uiteindelijk leiden tot de dood.

Water drinken kunt u het beste gedurende de hele dag doen: feit

Het is beter om meerdere keren kleine beetjes water te drinken, dan de gehele hoeveelheid voor de dag in 1 keer. Wacht niet tot u dorst krijgt om te drinken, want dan heeft uw lichaam al even te weinig vocht. Het kan ook dat het lijkt of u honger heeft, terwijl u eigenlijk dorst heeft. In een eerder artikel beschrijven wij hoe u dit kunt herkennen.

Bruisend water is dikmakend: fabel

Er zitten net zoveel (of eigenlijk weinig) kilocaloriën in bruisend water als in gewoon water. Het is dus niet zo dat bruisend water ervoor kan zorgen dat u aankomt. Wel is het zo dat het koolzuur in het water ervoor kan zorgen dat u een opgeblazen gevoel heeft.

Water drinken kan helpen bij het afvallen: feit

Door water te drinken krijgt u eerder een vol of verzadigd gevoel. Hierdoor heeft u minder trek, waardoor het makkelijker is minder te eten als dat nodig is. Door calorierijke drankjes zoals frisdrank of vruchtendrank met veel suikers daarnaast te vervangen door water krijgt u ook minder calorieën binnen.

Bruisend water bevat teveel zout: deels feit, deels fabel

Hoog gemineraliseerde mineraalwaters kunnen inderdaad veel zout bevatten. Dat kan leiden tot het vasthouden van vocht. Uiteraard telt het ook mee voor de dagelijke zoutinname. De meeste mineraalwaters op de Nederlandse markt bevatten echter vrijwel geen zouten. Wilt u er zeker van zijn dat mineraalwater niet te zout is, check dan het etiket. Als er meer dan 0,015 gram (of 15mg) natrium per 100 milliliter in zit, kunt u beter voor een ander merk kiezen.

Bruisend water is slecht voor de tanden: fabel

Het klopt dat de zuurgraad van water waaraan koolzuur is toegevoegd iets omhoog gaat. Onderzoek naar de effecten daarvan op de tanden hebben echter uitgewezen dat geen van de mineraal- en koolzuurhoudende waters schadelijk zijn voor de tanden. De meeste waters bevatten kleine hoeveelheden calcium en andere mineralen. Deze bufferen het effect van het koolzuur en beschermen het tandglazuur.

Het plastic van waterflesjes is slecht voor de gezondheid: fabel

Vooral over bisphenol A (Bpa) gaan geruchten rond. Het wordt in combinatie met andere chemicaliën gebruikt om plastic van te maken. Bron- of mineraalwater zit doorgaans in recyclebare flessen of wegwerpflessen. Beide soorten zijn qua materiaalsamenstelling gelijk, maar wegwerpflessen zijn dunner. Deze flessen zijn van zogenaamd stabiel kunststof gemaakt, zonder weekmiddelen. Het plastic waarvan flesjes gemaakt zijn, bevat dus geen schadelijke chemicaliën stelt Gezondheidsnet. Het Voedingscentrum geeft aan dat er onder normale omstandigheden nauwelijks chemische stoffen in het water terecht komen. Gebeurt dit al, dan gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn. Hoge temperaturen, zoals het bewaren van het flesje in de zon kan er echter voor zorgen dat dit toeneemt. Ook koolzuurhoudend water kan ervoor zorgen dat er meer stoffen vanuit het flesje in de vloeistof terecht komt. Wilt u geen plastic flesje (her)gebruiken, kies dan voor glas of roestvrijstaal (RVS). Dit zijn materialen die onder welke omstandigheden ook nauwelijks stoffen afgeven.

Waterflesjes hergebruiken is af te raden: deels fabel, deels feit

Waterflesjes kunnen prima hergebruikt worden, maar doe niet te lang met hetzelfde flesje, maar vervang hem regelmatig en was flesjes in de tussentijd af met heet water en afwasmiddel.
De universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan naar het hergebruiken van waterflesjes. Hierbij is onder andere gekeken naar enterobacteriën, ook wel poepbacteriën genoemd, en naar de aantallen kiemgetallen. Deze getallen geven de kwaliteit weer van het water in de flesjes. Het kiemgetal is in 53 procent van de flesjes hoger dan 100.000 per milliliter gebleken. Dat is vergelijkbaar met slootwater. Niet dat het water zelf zo vies maakt, door ons speeksel komen er bacteriën bij. Wordt de fles nooit of niet goed uitgespoeld, dan krijgen bacteriën de kans steeds verder uit te groeien. U doet er om die reden ook goed aan om water niet te lang te laten staan in het flesje.

Alle soorten water zijn hetzelfde: fabel

Er zijn wel degelijk verschillen bij kraanwater, bronwater en mineraalwater en die verschillen zijn ook wettelijk vastgelegd. Natuurlijk mineraalwater en bronwater moeten afkomstig zijn van een erkende bron, veilig zijn om te drinken bij de bron en bij de bron worden gebotteld. Natuurlijk mineraalwater moet daarnaast beschikken over een stabiele minerale samenstelling. Voor bronwater is dat niet verplicht. Kraanwater wordt gezuiverd voor het bij ons als leidingwater aankomt en kan van verschillende bronnen afkomstig zijn.

Lees ook: het kan: teveel water drinken.
Hoe lang is water uit de kraan of een flesje houdbaar?
Kraanwater drinken op vakantie, hoe veilig is dat?
Janny van der Heijden over het belang van water drinken.
Voedingstip: water.
Zo kookt u water het slimst.
De waterkoker 2 keer aan zetten een slecht idee?
Zo vies is dat glas water op het nachtkastje. 

(Bron: Gezondheidsnet, Voedingscentrum, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Nelleke reageert says:

    Wat ik mis in dit artikel is dat mensen met hartfalen geen 2 liter vocht per dag mogen drinken. Daar zitten restricties aan. Het wordt door een cardioloog of nurse practitioner vastgesteld hoeveel vocht iemand met hartfalen mag gebruiken. Iemand kan nl overvol raken wat benauwdheid in de hand werkt. Jammer dat zo’n belangrijk detail niet is meegenomen in dit artikel.