water

Waarom water drinken zo belangrijk is

Het is warm deze dagen, bloedheet kan ik wel zeggen. En op hete dagen is het extra belangrijk om voldoende te drinken, juist omdat we ook veel uitzweten. Maar niet alleen op hete dagen is water belangrijk. Altijd eerlijk gezegd. Veel mensen hebben moeite met water drinken. Sterker nog, sommigen lijken het overbodig te vinden, maar water is absoluut essentieel om ons lijf gezond te houden. Zo’n 6 tot 8 glazen per dag. En nee, 4 koppen thee per dag en een paar koppen koffie is écht niet voldoende.

Water is van levensbelang

We bestaan voor zo’n 70 procent uit water.  Dat vocht is nodig voor de werking van onze vitale organen en houdt ons bloed stromend. Te weinig water drinken zorgt er voor dat zelfs onze hersenen minder goed werken. Te weinig vocht zorgt snel voor energieverlies, maar er zijn nog meer risico’s. Zo kan een verslechterde nierfunctie het gevolg zijn van uitdroging, net als hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. In ernstiger gevallen kan een zwakke of snelle pols optreden of een droge mond, of krampen, verwardheid en zelfs bewusteloosheid optreden. Urine is in die gevallen donker en ruikt sterk. Urine van iemand die voldoende drinkt is licht van kleur. Daaraan is dus zelf al veel af te lezen.

Maar juist dat vele plassen lijkt de reden voor veel mensen om maar minder te drinken. Met onze plas worden afvalstoffen afgevoerd. Heel belangrijk dus dat die niet ín ons lijf blijven.  Bij ouderen met een zwakke gezondheid zijn de risico s op uitdroging trouwens nog groter dan bij anderen. Blaasinfecties en trombose liggen op de loer, bij bedlegerige patiënten ook gevaar voor doorliggen.

Vaste momenten

Het helpt al veel om door de dag heen op vaste momenten telkens kleine hoeveelheden extra te drinken. Zo is bij het tandenpoetsen een glas water drinken eenvoudig. De stelregel om bij elke kop koffie een glas te drinken, net als bij het innemen van pillen, bij de maaltijd gaat eigenlijk ook heel onopvallend en makkelijk.

Variatie

Ik ben van huis uit ook geen grote waterdrinker maar heb mezelf wel een aantal manieren aangeleerd om voldoende te drinken. Zo heb ik altijd flesjes water in de auto. Dat is in elk geval al een halve liter als ik ergens naar toe rij en opnieuw als ik terugrijd. Ik maak elke ochtend een grote kan water waarin ik ofwel een paar plakjes gember, een schijf citroen of een paar takjes munt doe. Zo heb ik telkens een ‘ander’ smaakje en kan kan ik ook precies bijhouden of ik wel voldoende drink. Bijvullen van zo’n kan is overigens ook geen probleem, de kruiden of plakjes kunnen er dezelfde dag gewoon inblijven. Bij het koken een glas water op het aanrecht en daarna een bijgevulde bij de maaltijd helpt ook goed  en zoals gezegd, de gewoonte om bij elke kop koffie een klein glaasje water te nemen, schiet ook aardig op. Zeker als je zoals ik koffie verslaafd bent.

Daarom geniet van de zomer, drink regelmatig een glas water  en neem een lekker waterijsje op heel warme dagen. Dat is een fijne afwisseling.

Nog wat water tips?

 • Een paar plakje sinaasappel, citroen én limoen
 • Enkele aardbeien, enkele druppels azijn en wat blaadjes basilicum
 • Komkommer en munt

Geef een antwoord

Reactie

 1. watervrouw53 says:

  Hallo Janny,
  Bedankt voor je artikel met de watertips. Overigens lekkere smaakjes. Ikzelf drink altijd water met citroen. Ik pers deze en giet het verse citroensap in een bakje waar je ook ijsklontjes in bewaard.
  Deze ijsklontjes zijn snel te gebruiken, waardoor je gemakkelijk koel water kunt drinken met smaakje.
  Op deze manier drink ik meer en de citroen zuivert zelfs je lichaam. Ik voel dat goed want heb gemakkelijk ontstekingen en die worden na verloop van tijd minder.
  Een kleine opmerking in je artikel zou ik niet doen, en dat is je flesje water in de auto leggen.
  Daardoor kan brand ontstaan omdat de hete zon op het flesje werkt als een lens, zeker met zo’n temperaturen als we onlangs hebben gehad. Je zou het flesje kunnen vervangen door een thermoskan. groetjes