De waterkoker 2 keer aanzetten is een slecht idee

Misschien doet u het ook weleens, water dat nog in de waterkoker zit opnieuw opwarmen. Het is immers verspilling om het ogenschijnlijk goede water weg te spoelen. Toch kunt u het water in de waterkoker beter wel verversen, want het blijkt niet goed te zijn om hetzelfde water meer dan 1 keer te koken.

Schadelijke stoffen

Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. “Wanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt. Bij iedere kookbeurt worden deze steeds geconcentreerder en zal je er dus meer van binnenkrijgen, terwijl je die stoffen juist zo min mogelijk in je lichaam wil hebben”, aldus wetenschapper Anne Helmenstine in de Amerikaanse krant The Washington Post.

Hoe vaker het water wordt gekookt, hoe meer van deze stoffen er dus vrij komen. In grote hoeveelheden kunnen die stoffen echt een gevaar vormen voor de gezondheid. De aanwezigheid van potentieel schadelijke stoffen betekent echter niet automatisch dat die stoffen aanwezig zijn in een schadelijke concentratie. Toch kunt u beter voorkomen dan genezen door simpelweg na elk gebruik uw waterkoker leeg te gooien.

Vieze smaak

Dan is er nog een belangrijk effect van het opnieuw koken van water. Het water krijgt namelijk een vieze smaak waardoor de thee die u ervan maakt minder smaakt. “Opnieuw koken haalt het zuur- en stikstof uit het water waardoor het een platte smaak krijgt”, vertelt William Gorman, voorzitter van The UK TEA and Infusions Association aan de Engelse krant The Telegraph.

Kalkaanslag in de waterkoker

Een ander bekend probleem van de waterkoker is kalkaanslag. Kalk zorgt ervoor dat het verwarmingselement het water niet goed kan bereiken. Daardoor duurt het langer voordat water in de koker warm wordt en bestaat de kans de er stukjes kalk in het water terecht komen. Op de lange termijn kan uw waterkoker zelfs kapot gaan van kalkaanslag. Daarom doet u er goed aan om de waterkoker eens in de zoveel tijd te ontkalken.

kalkaanslag

Kalkaanslag op het verwarmingselement van een waterkoker.

Hoe ontkalkt u de waterkoker?

Er bestaan kant-en-klare ontkalkers voor waterkokers maar u kunt ook kiezen voor natuurlijke middelen zoals schoonmaakazijn of citroensap. Deze middelen zijn niet alleen natuurlijk maar ook een stuk goedkoper dan de ontkalkmiddelen uit de supermarkt.

Vul de waterkoker met een mengsel van water en citroensap of azijn. Zorg ervoor dat alle kalk onder water staat en zet vervolgens de koker aan. Laat hem vervolgens 15 minuten afkoelen en giet daarna de waterkoker leeg. Als de waterkoker kalkvrij is spoelt u hem om met schoon water tot de geur van azijn of citroen volledig is verdwenen. Droog de waterkoker vervolgens goed af met een theedoek om te zorgen dat de kalklaag zo lang mogelijk wegblijft.

waterkoker

U kunt uw waterkoker gemakkelijk ontkalken met schoonmaakazijn of citroensap.

Schoon en gezond

Door uw waterkoker regelmatig te ontkalken en het water wat erin gaat niet vaker dan 1 keer te koken, heeft u op een vrij eenvoudige manier een schoon en gezond kopje thee.

(Bron: Libelle.nl, The Telegraph, The Washington Post, Coolblue, nu.nl)

Geef een reactie

Reacties (6)

 1. oosterwijck says:

  Een hoop onzin bij elkaar. Om met laatste te beginnen: ontkalken doe je met een hoge temperatuur. Als er ontkalkt moet worden, laat je gedurende een nacht schoonmaakazijn in de waterkoker en de volgde morgen is alle kalk verdwenen. Water twee keer koken kan helemaal geen kwaad, de kalk verminderd in het water, dus wordt het water zachter en in gebieden waar chloor aan het water wordt toegevoegd, verminderd de chloor bij het koken, dus bij twee keer koken, nog minder chloor in het water waar je koffie of thee mee maakt. Bij het koken van water, verminderd de hoeveelheid water minimaal dus de eventuele nitraten en andere stoffen worden niet of nauwelijks versterkt. Tot slot de kant en klare ontkalk middelen: Pure geldklopperij. Er is niets goedkoper en niets beter als schoonmaakazijn.

 2. oosterwijck says:

  De zelfde onzin wordt verkondigd over wasmachines ontkalken en reinigen, in totaal overbodige reclame uitingen. Het hele anti kalk verhaal en stinkend restwater is pure onzin. En modder heeft nog nooit iemand in zijn wasmachine aangetroffen. Hooguit een zeep rest in het deurrubber, wat heel makkelijk met een doekje te verwijderen is. Zoals iedereen kan beamen, zijn er geen kalkproblemen met wasmachines. En stinkend restwater kan het gevolg zijn van te lange rustpauzes tussen wasbeurten (twee weken of langer). Maar die zijn heel eenvoudig op te lossen, door de wasmachine even aan te zetten in het kortst programma, waarbij het bedorven water in de afvoer verdwijnt. Als een gezin elke paar dagen een was draait zal het water nooit de kans krijgen om te gaan stinken.

 3. Abbertje says:

  Weer één van die verhalen die grote onzin is. Het is dan ook verbazingwekkend dat Max dit publiceert!!

  Ook heb ik geen goed woord over v.w.b. de politiek i.v.m. de chemische middelen die al jaren lang in de handel zijn voor de schoonmaak in huis. De schappen in de supermarkt etc. staan er vol mee.

  Nog een paar jaartjes, en dan draai ik een eeuw mee op deze aardbol. Waterkokers en al die chemische middelen bestonden in de jaren dertig nog niet. Het was de fluitketel, en ik kan mij nog goed herinneren dat mijn moeder weleens zachtjes op de bodem klikte om de kalkaanslag los te maken.

  M.a.w. zeker nu, in de tijd dat wij het zo over luchtvervuiling hebben, en blijkt dat politiek en regering het er maar erg moeilijk mee hebben om deze middelen onmiddellijk uit de schappen te halen, zouden zij direct verboden moeten worden.

  Ik doe mee met de tijd (denk ik). Bij mij komt dit alles niet in huis, tot grote ergernis van de thuishulp.
  De pot met soda, de fles met schoonmaakazijn en de vim staan bij mij in het kastje.
  En………………………de waterkoker ziet er blikkend uit:).

  MAX publiceer eens een artikel om dit onderwerp aan de orde te stellen. Laat weten hoe wij met z’n alle het milieu wat vriendelijker kunnen krijgen. Voor de generatie van nu is dat onbekend.

 4. Hans47 says:

  Ben het wel met de reacties van Oosterwijck en Abbertje eens. Kan mij nog herinneren dat mijn moeder onze knikkers nodig had voor de fluitketel om de kalk sneller van de bodem te laten knappen, door het koken gingen de de knikkers springen want hun voeten werden dan te heet:-). Mijn waterkoker staat ook een paar uur in de schoonmaak azijn en is dan weer bijna als nieuw. Ook het glas en kraan van de badkamer wordt onderhouden met schoonmaak azijn en niet met die dure niet helpende middelen.

 5. Pa0jy says:

  Ik ben met stomheid geslagen: Onlangs een artikel van een consumentenvereniging gelezen dat het helemaal geen kwaad kan water meermalen te koken.
  Ben het roerend eens met andere commentaren. Schoonmaakazijn een wondermiddel.
  ko

 6. Mathel says:

  Zoiets heb ik eerder gelezen en toen heb ik er wat over uitgezocht. Het feit dat fluoride wordt genoemd verraad dat het artikel gebaseerd is op informatie uit de Verenigde Staten. Daar word namelijk fluoride toegevoegd aan het drinkwater. In Nederland zit dit niet in het drinkwater en de kwaliteit van het drinkwater in de VS is niet te vergelijken met dat van ons. Nitraat zouden hier wel voor kunnen komen, maar pas in relevante hoeveelheden als je aan het boerenland woont en je water uit de grond omhoog pompt.

  De toename van de concentratie van opgeloste stoffen die wordt bedoeld komt door de verdamping van water bij het koken. Er verdampt per kookbeurt echter zo weinig dat als er al nare stoffen in ons drinkwater zitten, die concentratie nauwelijks toe zou nemen. Ook zijn er stoffen, zoals chloor (overigens ook weinig aanwezig in ons water), die juist uit het water verdampen bij verhitting. Een tweede kookbeurt kan dus ook positieve effecten hebben op de kwaliteit van het water en dat wordt in het artikel niet genoemd.