water

Zo vies is dat glas water op het nachtkastje

Sommige mensen vinden het prettig: een glas water op het nachtkastje zodat zij ’s nachts niet uitbed hoeven als zij wakker worden met dorst. Klinkt handig, maar is in feite best een beetje onhygiënisch. 

Stof en zuur

Wie op maandag een glas water inschenkt voor op het nachtkastje en hier donderdag nog uit drinkt, zal merken dat het water anders smaakt.  dat komt omdat er met de tijd van alles mee gebeurt. Zo dwarrelt er stof in het glas en belanden er deeltjes van eventuele huisdieren of rondvliegende insecten in het water. Ook  neemt water kooldioxide uit de lucht op, waardoor de ph-waarde (zuurgraad) van het water zakt. Daardoor smaakt het water na een paar dagen net even wat zuurder. Ook zitten er lichaamseigen bacteriën op het glas. Dat kan ook niet anders, want iedereen draagt deze met zich mee en als u een slok neemt laat u deze dus ook achter op het glas.

Niet gevaarlijk

Water op het nachtkastje laten staan is dus niet echt heel fris, maar schadelijk is het niet.  In principe blijft het weken tot maanden relatief goed. Dat zegt microbioloog Frederik Hammes tegen nieuwswebsite Quest. Hij haalt het voorbeeld aan van vers kraanwater, waar ook al behoorlijk wat bacteriën inzitten. “Er kunnen 10- tot honderdduizend bacteriën zitten in een milliliter kraanwater. Het zijn goede bacteriën. Je wordt er niet ziek van.”

Dat water zo lang relatief goed blijft, komt omdat het geen goede voedingsbodem is voor bacteriën, waardoor zij er dus niet in kunnen groeien.

Dronken zeelieden

In het verleden is dit wel anders. In de tijd dat er veel verre zeereizen worden gemaakt, bijvoorbeeld, is het water lang niet zo schoon als nu. Daarom is het voor zeelieden dan ook niet mogelijk om een voorraad water mee aan boord te nemen, waardoor zij eigenlijk geen keus hebben en alcoholhoudende dranken mee moeten nemen. Alcohol doodt immers bacteriën, waardoor het de hele zeereis lang houdbaar is. Het nadeel hiervan is wel dat de zeelui er dronken van worden. Er is zelfs een heel bekend liedje dat het dronkenschap van een matroos bezingt. U kunt het hieronder beluisteren.

(Bron: Quest, HLN, YouTube, Livesience)

Geef een reactie

Reactie

  1. JoseFathou says:

    Dit wist ik, echter zelfs na één nacht is het niet meer lekker.
    Ik zet bijv. koffie met m’n Senseo-apparaat en vergeet soms ’s morgens het waterreservoir te legen en opnieuw te vullen. Ik kan je vertellen, dat ik de koffie dan echt vies vind en dus nieuwe zet !