Een glas met bruisend water.

Wat is beter, plat of bruisend water?

Per dag voldoende drinken is belangrijk. En al helemaal op warme dagen. Water drinken is een goede manier om voldoende vocht binnen te krijgen. Maar is het beter om plat of bruisend water te drinken?

Wat is bruisend water?

Bruisend water wordt ook wel water met prik, bruiswater, bubbelwater of koolzuurhoudend water genoemd. Aan plat water (normaal water) wordt kooldioxide toegevoegd en daardoor ontstaan bubbels. Het krijgt daardoor een iets andere smaak. De zuurgraad van bruisend water is hoger dan plat water. Door de bubbels ontstaat er een prikkelend gevoel op de tong. Bruisend water is er in verschillende hevigheid te koop. Zo zijn er ook waters waar minder harde bubbels in zitten.

Bruiswater slecht voor de tanden?

Het is echter een fabel dat bruisend water slecht is voor de tanden. Uit onderzoek blijkt dat de hogere zuurgraad geen effect heeft op tanden. De meeste waters bevatten maar kleine hoeveelheden calcium en andere mineralen. Er zijn wel varianten van bruiswater waar smaakstoffen aan toegevoegd zijn, bijvoorbeeld citroen. Die combinatie wordt erg zuur en dat kan wel effect hebben.

eten en drinken
Lees ook: Drinken bij het eten, is het goed voor u?

Zout in bubbelwater

Er zijn verschillende merken die bruisend water verkopen. De hoeveelheid zout die toegevoegd is, wisselt per merk. Het is daarom aan te raden om de ingrediëntenlijst te vergelijken. Als er meer dan 0,015 gram (of 15 milligram) natrium per 100 milliliter in zit, kunt u beter voor een ander merk kiezen. Maar de meeste waters op de Nederlandse markt bevatten vrijwel geen zout.

Een opgeblazen gevoel

Wat betreft de kilocalorieën hoeft u geen keuze te maken tussen plat water of bruisend. Dat aantal ligt gelijk (en is weinig). Het kan wel zijn dat het koolzuur in bruisend water u een voller of opgeblazen gevoel geeft. Wie last heeft van constipatie (een trage stoelgang met harde en droge ontlasting) kan volgens Margriet baat hebben bij bubbelwater. Het zou de stoelgang verbeteren.

Ouderen moeten meer water drinken
Lees ook: Ouderen zouden meer water moeten drinken. En dit is de reden

Belangrijkste: drink voldoende vocht

Er zit dus weinig verschil tussen plat water en bruisend, als het gaat om wat beter voor u is. Het is een persoonlijke voorkeur of u het lekker vindt.

Net zoals het met plat water niet goed is om er teveel van te drinken, geldt dat ook voor bruisend water. Hoeveel dat is, verschilt per persoon. Wissel plat en bruisend daarom af op een dag. In totaal hebben we 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Hierbij geldt ook thee, koffie en zuiveldranken zoals melk en yoghurtdrink.

Lees ook: Voldoende drinken? Deze tips helpen u op weg

(Bron: archief, Margriet, 24Kitchen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Heer Bommel says:

    Wij maken al jaren ons eigen bruiswater met zo’n apparaat met CO2 cylinder.
    Dan gebruik je gewoon kraanwater en dat is kwalitatief beter dan het meeste flessenwater, bevat geen zout.
    We hoeven dus niet te slepen met waterflessen en het is nog een stuk goedkoper ook.
    En minder vervuiling met plastic.