te warm

Te koud of juist te warm: deze producten eten en drinken we niet op de juiste temperatuur

Nederlanders drinken speciaal bier te koud, waardoor veel smaken verborgen blijven. Dat schrijf De Telegraaf. Naast bier, zijn er nog veel meer etenswaren en dranken die wij te koud of te warm consumeren. Culinair journalist en Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden geeft voorbeelden.

Kaas

Kaas en wijn is een beproefde combinatie, maar volgens Janny is thee een veel betere partner voor kaas. “Door thee te drinken voordat je kaas eet, is de mond als het ware al een beetje voorverwarmd. Daardoor smelt de kaas net iets eerder en wordt het romiger. De vetten die dan vrijkomen zijn smaakgeleiders, waardoor de kaas dan ook beter proeft.”

Wijn

Wijn wordt vaak te koud of te warm geserveerd. Rode wijn is vaak al te warm als het in het glas belandt. “Meestal is het dan 23 of 24 graden, terwijl het beter smaakt als het 18 of 19 graden is. Dat was vroeger de gemiddelde kamertempratuur.”

Witte wijn wordt daarentegen vaak te koud gedronken. “Als het uit de ijskast komt is het 7 of 8 graden. Dat is eigenlijk te koud, want het smaakt het best als het tussen de 10 en 12 graden is. Om de wijn iets warmer te maken kunnen mensen het na het inschenken even laten staan of het glas in hun handen walsen. Daardoor neemt het glas de temperatuur van de huid aan en warmt de wijn op.”

IJs

IJs is altijd bevroren, maar smaakt – hoe gek dat ook klinkt- beter als het smelt. “Dan komen de smaken vrij en proeven we het pas echt.”

Vlees

Vleeswaren eten we meestal direct uit de koelkast. Dat is niet het beste idee van de wereld, weet Janny. “Het wordt vaak te koud gegeten, waardoor het niet optimaal smaakt. Het mag best iets op kamertemperatuur komen.” Let wel op dat u het vlees niet te warm laat worden, want: “ Dan bederft het weer te snel.” Te warm is in dit geval 23 graden.

Vlees om te braden of bakken vaart ook wel bij een iets hogere temperatuur. “Het beste is om vlees altijd een half uurtje voor bereiding uit de ijskast te halen. Dan laat het zich beter verwerken en is het iets meer ontspannen. Dit komt ook de smaak ten goede.”

Thee

Wie kokend water in een glas doet en er vervolgens direct een theezakje in doet, loopt de kans dat de thee een beetje bitter wordt. Zeker als het groene of witte thee is. “Als deze thee bij 100 graden wordt gemaakt, dan is de smaak niet goed. De bittertonen komen dan beter naar voren en dat is niet lekker.”

Geef een reactie

Reactie

    Snipsnap says:

    Beste mevrouw van der Heijden,
    Ik begrijp nu waarom mij thee smerig is, zelf met verse thee, ik zet het gewoon verkeerd.
    Stom he, maar zo heb ik het geleerd op school.
    U heeft gelijk hoor over dat ijs, dat is zo niet lekker als het bevroren is.
    Mijn tanden gaan dan gelijk klagen, (let op!! dit is koud!!! )
    Mijn man moet altijd zo lachen als ik ijs eet, want ik blaas dan altijd zodat het wat worden wordt.
    Bedankt voor uw tips.
    Groeten Snipsnap