Verkleurde tanden

Verkleurde tanden door koffie, thee of rode wijn? Zo kunt u aanslag voorkomen en verwijderen

Door het drinken van koffie, thee of wijn kunnen de tanden verkleuren. De gele aanslag op de tanden wordt veroorzaakt door tannines in de dranken. Met een aantal maatregelen kunt u er wel wat tegen doen.

Al verkleurde tanden bij 1 kop koffie per dag

In het geval van koffie kunnen de tanden al verkleuren bij 1 kop per dag. Bij thee gaat het meer geleidelijk, maar op den duur zorgt ook thee voor verkleurde tanden. Hetzelfde geldt voor wijn.

Minderen

Drinkt u verschillende koppen koffie en thee per dag en ook graag een glaasje rode wijn, dan helpt het vanzelfsprekend om daar mee te minderen. Dit is misschien niet de meest gewenste oplossing, dus gelukkig zijn er ook nog andere manieren om verkleurde tanden tegen te gaan. Bent u een theedrinker, dan kan de soort thee het verschil maken. Groene thee laat minder aanslag achter dan zwarte thee. Ook kunt u deze theesoorten afwisselen met gember- of muntthee. In gember er munt zitten namelijk geen tannines.

Verkleurde tanden

Water drinken

Een goede manier om het effect van de tannines op de tanden te verminderen, is door na het drinken van koffie, thee of wijn een glas water te drinken. Op die manier spoelt u de tanden na en blijft er minder aanslag achter. De tanden verkleuren dan ook minder snel.

Een rietje gebruiken

Wijn, thee of hete koffie is niet zo’n aantrekkelijke optie, maar ijskoffie kunt u prima met een rietje drinken. Op deze manier komen de tanden minder met de drank in aanraking en zullen ze minder snel verkleuren.

Bloedend tandvlees
Lees ook: Hoe gevaarlijk is bloedend tandvlees?

Poetsen

De meeste mensen poetsen hun tanden 1 à 2 keer per dag. Maar het loont de moeite om dat tussendoor zo mogelijk nog een keer extra te doen. Wacht wel steeds 30 minuten voor u na het eten of drinken uw tanden poetst. Doet u dat al eerder, dan is de zuurgraad op zijn hoogst. En door dan de tanden te poetsen, kunt u het tandglazuur beschadigen. Gebruik ook niet te veel tandpasta, want dat is minder goed voor de gezondheid. En als u toch bezig bent, vergeet ook niet om dagelijks een rager of tandenstoker te gebruiken, om ook de ruimtes tussen de tanden en kiezen vrij van verkleuringen te houden.

Verkleurde tanden bleken

Het is een optie om de tanden te bleken, maar dat pakt vaak niet al te vriendelijk uit voor het glazuur. Ga daarom niet zelf aan de slag met producten die de tanden bleken. Overleg met uw tandarts welk product of welke behandeling u er eventueel voor kunt gebruiken. Uw tandarts kan het beste beoordelen wat voor uw gebit het meest geschikt of juist ongeschikt is. Ook kan het al goed helpen om tandplak en verkleuringen te laten verwijderen tijdens de halfjaarlijkse controles.

(Bron: Libelle, Philips, Jan Magazine, tandartspraktijkvanderlee.nl, Santé. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Dirck says:

  Omroep Max is voor 50+ toch?
  Maar de Kunststof eethoek laten weken in bakje is de oplossing !
  Als je tanden minder werden en factuur vrij hoog, dan klikgebid overwegen.

  Ook die moet je dus goed reinigen en daar zijn ook middelen voor, wel naspoelen!

   ChristelVlinder says:

   Duss je gaat ervan uit dat iedereen na 50 jaar tanden kwijt is?
   Ik ben 60 jaar en heb ze allemaal nog.
   @max Na zoveel jaar stoppen met koffie/thee/ wijn is wel veel gevraagd.
   Ik vind dat dit bij ouder worden hoort, net als grijze haren.