Pompoen

Emina Zorlak: ‘Deze pompoenovenschotel is betaalbaar en heerlijk!’

Herfst en pompoenen passen bij elkaar als 2 trommelstokken, Jip & Janneke en Jannie en Robèrt. Tegenwoordig zijn ze jaarrond verkrijgbaar, maar het oorspronkelijke seizoen is oktober tot en met december, vandaar dat we ze associëren met herfstige taferelen. Vlezig, zoet, voedzaam en veelzijdig… ik raak er niet over uitgepraat of mee uitgekookt.

Kwade geesten wegdrijven

Zo in oktober en dan vooral richting het einde van de maand zien we ze overal, Ze zijn het symbool geworden van Halloween, het feest dat uit Amerika is overgewaaid, waarbij kinderen verkleed de straten op gaan voor snoep. De oorsprong van dit feest ligt echter in Ierland en is verbonden aan Allerheiligen. De oude Kelten geloofden dat in de nacht van 31 oktober op 1 november geesten ronddwaalden en om ze af te schrikken kerfden ze gezichtjes in rapen of bieten. Toen de Ieren naar Amerika emigreerden in de 20e eeuw werden er vooral pompoenen gebruikt voor deze traditie.

Pompoenen

Pompoenen zijn familie van de komkommer en de meloen en vooral die laatste is bij sommige soorten goed terug te proeven in deze groente. Er bestaan heel veel soorten pompoenen; zomerpompoenen, winterpompoenen (die zelfs tot wel 6 maanden houdbaar zijn!), maar ook eetbare- en niet eetbare pompoenen. Bij sommigen is de schil zelfs eetbaar en dat scheelt wat inspanning.

Wereldwijd worden er wedstrijden gehouden wie de zwaarste pompoenen teelt en tot nu toe schijn dat 1225 kilo te zijn geweest. Daar kunnen behoorlijk wat mensen van genieten! De reuzenpompoenen werden vroeger vooral gekweekt vanwege de goede opbrengst, maar de smaak van de kleinere is wel veel beter, dus mocht u de keus hebben, dan zou ik altijd voor een bescheidener formaat kiezen.

Symbool

Naast dat tegenwoordig pompoenen symbool staan voor herfst, stonden ze heel lang vooral symbool voor vruchtbaarheid. De bolling heeft namelijk veel weg van een zwangere buik en van borsten en daarnaast verwijzen de zaadjes (eigenlijk pitten) die erin zitten ook naar fertiliteit. Mocht uw pompoen veel pitten bevatten, gooi ze dan niet weg, maar droog en rooster ze in de oven en u heeft ware gezondheidsknabbeltjes; ze bevatten goede vetten en worden daarom aanbevolen bij de verlaging van cholesterol en de bloeddruk.

Wereld Bespaardag

Naast dat het op 31 oktober Halloween is, is het op deze dag ook Wereld Bespaardag. Het is niet een bijzonder verrassende tip, maar alle beetjes helpen: bespaar met dit gerecht ietsjes bij het opwarmen van uw huis, door na het maken van dit gerecht de verwarming lager te zetten en de oven open te houden terwijl deze weer afkoelt. Hoeft u niet dubbel te stoken en u zit dan behaaglijk warm bij bij het oppeuzelen van dit herfstige, kleurrijke gerecht. Het gerecht is bedoeld voor 2 personen.

Ingrediënten pompoenovenschotel met bieten en linzen:

  • 1 kleine flespompoen
  • olijfolie
  • peper, zout
  • 60 gram geraspte geitenkaas
  • 1 ui
  • 250 gram gekookte bieten
  • 1 blikje linzen à 120 gram
  • 1 eetlepel bloem

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd de pompoen in blokjes. Verdeel de blokjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de pompoen in circa 20 minuten.

Pel en snipper de ui. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui circa 5 minuten. Spoel de linzen uit en voeg toe. Snijd de bieten in blokjes en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door. Voeg de bloem toe en bak circa 1 minuut. Voeg al roerende kleine beetjes water toe tot er een gebonden saus ontstaat. Verdeel dit over een ovenschaal.

Stamp de geroosterde pompoen tot puree en voeg de helft van de geraspte kaas toe. Roer goed door. Verdeel de puree over de groente in de ovenschaal en bestrooi met de rest van de kaas. Gratineer nog circa 5 minuten in de oven.

(Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een antwoord