pesticide

Groente en fruit wassen is een goed idee, maar pesticide spoelt u er niet mee weg

Het is belangrijk om groente en fruit voor consumptie te wassen met water. Volgens sommigen worden zo de pesticide verwijderd, maar is dit wel echt zo? Wetenschappers weerleggen deze stelling, maar dat betekent niet dat het wassen van groente en fruit helemaal geen zin heeft. 

Pesticide trekken in groente en fruit

“Als je pesticiden met kraanwater eraf zou kunnen wassen, zou een regenbui hetzelfde doen.” Deze veelzeggende uitspraak is afkomstig van Pieter Spanoghe van de Universiteit van Gent. In de Volkskrant vertelt hij al in 2017 over het feit dat pesticide zich niet zomaar laten verwijderen door een beetje kraanwater. Sterker nog: de pesticide die de boer op de groente en fruit spuit, trekt in de producten, waardoor wij deze binnenkrijgen als wij ze producten eten. Het schillen van fruit heeft geen effect. De pesticide trekt vaak door tot in de vrucht. Bestrijdingsmiddelen in groente en fruit is doorgaans niet schadelijk, mits de kweker zich houdt aan de regels in de voedselwetgeving.

Schadelijk

Die wetgeving is niet overal in Europa en daarbuiten hetzelfde, waardoor het kan voorkomen dat er op groente en fruit uit het buitenland wel schadelijke hoeveelheden te vinden zijn. Zo wijst recent onderzoek van het Europese Voedselveiligheidsagentschap uit dat op onder meer mandarijnen, citroenen en sinnaasappels uit Laos, Cyprus en Tunesië te hoge concentraties van de pesticides chloorpyrifos en chloorpyrifos-methyl zijn aangetroffen. Vooral voor kinderen en ongeboren baby’s kunnen hoge concentraties schadelijk zijn, maar ook volwassenen kunnen deze stoffen beter niet binnen krijgen. Om te voorkomen dat er iemand ziek wordt door deze pesticide, gaat de Europese Unie kijken of het mogelijk is om het gebruik van deze middelen af te schaffen in heel Europa.

Bacteriën wegspoelen

Hoewel de pesticide dus niet weggespoeld worden door groente en fruit te wassen, heeft het wassen wel degelijk een functie. Naast pesticide, zitten er meestal ook veel bacteriën op dit voedsel. Denk bijvoorbeeld aan de e.coli-bacterie, de listeria-bacterie en salmonella. Deze kunnen eenvoudig op de producten terecht komen door aanraking en zijn echte ziekmakers. Salmonella kan bijvoorbeeld een salmonella infectie veroorzaken die in ernstige vorm zelfs tot buikfyfus kan leiden.

Dit soort bacteriën kunnen wel grotendeels van groente en fruit afgespoeld worden, waardoor het verstandig is dit altijd eerst onder de kraan te houden. Volgens Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit van Utrecht, is het wassen met warm water het allerbest. “Dat is iets effectiever”, zegt hij tegen nieuwswebsite NU.nl.

Uitzondering voor het buitenland

Koopt u groente en fruit in het buitenland? Dan is het een ander verhaal. Kraanwater is niet in alle landen even veilig voor mensen die Nederlands kraanwater gewend zijn. Daarom is het ook niet altijd verstandig om groente en fruit in andere landen af te spoelen met kraanwater. Dit water kan bacteriën bevatten, waardoor maag- en darmklachten kunnen ontstaan. In landen waar u beter geen water uit de kraan kunt drinken, kunt u het best groente en fruit wassen met water uit een fles. Controleer in restaurants ook altijd of het groente en fruit gewassen is met kraanwater.

Lees ook: met deze tips voorkomt u maag- en darmklachten op vakantie

Wie appels eet krijgt miljoenen bacteriën binnen en dat is goed nieuws voor de darmen.

(Bron: Knack, Voedingscentrum, 24Kitchen, de Volkskrant, nu.nl)

Geef een reactie

Reactie

    keesdijk says:

    hoe kan je in het buitenland controleren in een restaurant of de groente en fruit in kraan water is gewassen