druppelende kraan

Een druppelende kraan in huis? Dat kost u water én geld

Heeft u een druppelende kraan in huis? Heel vervelend, want het geluid is irritant. Maar het kost ook geld. Want er gaat veel water verloren, waar u niks mee doet. En dat is zonde in tijden van een watertekort én voor uw portemonnee. 

Verlies van water

Volgens Waterbedrijf Groningen zorgt een kraan die 10 druppels per minuut lekt voor een jaarlijks verlies van bijna 2.000 liter. Een kraan die constant druppels lekt schiet al richting de 35.000 liter op jaarbasis. Als er een klein straaltje blijft lopen, dan zit het zelfs op 140.000 liter verloren kraanwater per jaar. En zo lopen de kosten dus behoorlijk op.

Druppelende kraan kost 124 tot 150 euro

De waterprijzen verschillen in Nederland behoorlijk. Elke regio heeft zijn eigen waterleverancier en die hanteren allemaal eigen prijzen. Zowel de waterprijs per kubieke meter is anders, als ook de vastrechtkosten (de aansluitkosten als het ware). Hierdoor is er geen vast bedrag te noemen voor wat u kwijt bent aan een lekkende kraan. Maar volgens RTL Nieuws en Libelle kost de verspilling jaarlijks zo’n 124 tot 150 euro.

watertekort
Lees ook: Zo verbruikt u minder water tijdens een watertekort

Kraan repareren

Het is dus verstandig om actie te ondernemen zodra u een druppelende of lekkende kraan in huis ziet. Ook al is het lek klein. Het kan namelijk een groot lek worden, als er niks aan gedaan wordt. Vaak is het probleem iets kleins zoals een afsluitleertje- of rubbertje wat versleten is. Als u dit zelf wilt vervangen is het verstandig eerst de hoofdkraan dicht te draaien. Daarnaast is het goed om te weten welk formaat leertje of rubbertje u nodig heeft. Dit is per kraan verschillend. Komt u er zelf niet uit, dan zal toch de monteur langs moeten komen.

Check de watermeter

Nog een tip van Waterbedrijf Groningen om een lek in uw huis op te sporen: check regelmatig uw watermeter. Noteer voor u ’s avonds gaat slapen wat de stand is en controleer die de volgende ochtend weer. In de nacht zal er niet tot nauwelijks water gebruikt worden. Is er een verschil in de meterstand? Dan heeft u een lek in huis.

(Bron: RTL Nieuws, Waterbedrijf Groningen, Libelle, Vastelastenbond. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie