kat-water

Waarom katten niet in bad hoeven (en ze een hekel hebben aan water)

In bad, onder de douche of even met de washand: wij mensen wassen ons dagelijks. We hebben het dan ook nodig om weer fris te ruiken. Ook honden worden regelmatig onder de kraan gezet. Maar katten gaan eigenlijk nooit in bad. De meeste katten hebben dan ook een hekel aan water en daar hebben ze goede redenen voor.

Een kat wast zichzelf

Katten wassen zichzelf, bijna de hele dag door. De tong van een kat heeft haren, het lijkt bijna op een borstel. Hierdoor kan het dier zichzelf schoonhouden en is de noodzaak om in bad te gaan er ook niet. Volgens Schooltv is het zelfs slecht voor een kat om in bad te gaan. De vacht van het beestje zuigt zich namelijk helemaal vol met water. En dat is niet prettig. De vacht van katten en honden verschilt enorm. Want honden hebben een soort afweerstotende laag, waardoor de haren zich niet zo vol zuigen als bij katten.

Lees ook: Zo vaak moet een mand van honden en katten schoongemaakt worden

Van oorsprong is de kat geen water gewend

Ook de oorsprong van Europese katten speelt een rol bij het haten van water, vertelt gedragsbioloog Claudia Vinke aan het AD. “De voorvader van de Europese korthaar is waarschijnlijk de Afrikaanse wilde kat of Nubische kat, die in waterarme gebieden leeft zoals halfwoestijnen en steppen. Mogelijk is daardoor de vrees voor water bij hen genetisch ingebakken.”

Wat hierin ook meespeelt is dat een schone kat niet te ruiken is voor roofdieren. In Afrika leefde de diersoort solitair en moest dus goed voor zichzelf zorgen. Door zichzelf veel te wassen, blijft hij schoon en is dus niet te ruiken. Zo is de overlevingskans in die tijd vergroot.

Natte vacht

De natte vacht is niet alleen onprettig, maar ook niet goed voor een kat, vult Vinke aan. “Een kattenvacht (…) zuigt zich bij het te water gaan helemaal vol, waardoor het dier tot aan de huid nat is. Dat zorgt voor een flinke temperatuurdaling, wat in een koude leefomgeving zoals de onze helemaal niet fijn is.”

gekke 5 minuten
Lees ook: Dit is waarom uw kat zijn gekke 5 minuten heeft

Niet elke kat haat water

Niet alle katten hebben een hekel aan water, hierboven gaat het vooral om de Europese katten. Maar afstammelingen van de Aziatische tijgerkat, zoals een Bengaal, is dol op water. Ook grote katten zoals panters en tijgers nemen vaak een bad om af te koelen in warme gebieden.

Aanleren water te accepteren

U kunt uw huiskat aanleren om water leuk te vinden of in bad te gaan. Met een hoop training en beloning is het wel aan te leren. Maar dan nog blijft het niet nodig voor het beestje. Te vaak in het water gaan kan zelfs huidproblemen voor een kat opleveren.

(Bron: AD.nl, RTL Nieuws, Schooltv. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord