nieuwe kleding

Dit is waarom u nieuwe kleding moet wassen voor het dragen

Het is misschien aanlokkelijk om nieuwe kleding meteen te dragen, maar er zijn 2 belangrijke redenen waarom u dat beter niet kunt doen.

Niet zo schoon als u denkt

Het lijkt aannemelijk dat kleding schoon in de schappen hangt. Dat is over het algemeen ook zo, maar u bent niet altijd de 1e die het kledingstuk in de handen heeft of past. Het kan zomaar zo zijn dat het t-shirt van uw keuze al vele malen gepast is. Daarbij komt het kledingstuk onder andere in aanraking met huidschilfers en lichaamsvocht.

Hoogleraar microbiologie en pathologie aan de New York University Philip Tierno heeft ontdekt dat het passen van kleding veel viezigheid achterlaat. Bij onderzoek onder een microscoop heeft hij bacteriën en andere ziektekiemen aangetroffen. Waaronder strep- en stafylokok en het norovirus. Het risico om daar ziek van te worden is gelukkig erg klein, maar het is in elk geval een stuk frisser om een kledingstuk dus eerst een keer te wassen voor u het draagt. Daarnaast heeft kleding vaak al een lange weg afgelegd voor het te koop wordt aangeboden. Het kan daarbij op de grond zijn gevallen of in aanraking zijn gekomen met minder schone oppervlakken.

Geur tweedehands kleding
Lees ook: Hier komt de geur van tweedehands kleding vandaan

Chemische achterblijvers

De 2e reden is hoe het produceren van de kleren in zijn werk gaat. Kleding wordt geverfd, gereinigd en met verschillende chemische middelen behandeld, om tot een zo goed mogelijk eindproduct te komen. Zo wordt er onder andere voor gezorgd dat schimmels geen kans krijgen en de stoffen zacht en soepel blijven. De chemische stoffen die daarvoor gebruikt worden zijn soms giftig of zelfs kankerverwekkend. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met formaldehyde, een kleurloos gas. Weliswaar tegenwoordig in kleine hoeveelheden, maar het is wel een reden om kleding eerst te wassen, zodat het op die manier verwijderd wordt. Mensen die gevoelig zijn voor bepaalde chemische stoffen kunnen naast last van de luchtwegen ook een geïrriteerde huid krijgen. 1 wasbeurt zorgt ervoor dat ongewenste stoffen verwijderd worden én eventuele geurtjes.

(Bron: RTL Nieuws, Libelle, HLN.be, Cosmopolitan, waarzitwatin.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

  Dennis Eijs says:

  Ik bestel via internet dus dat eerste zal wel meevallen.
  Maar het tweede is zeker het overwegen waard. Verschillende Giffen, ook om te zorgen dat ongedierte niet meekomt met de container. Dus wassen likt mij zeker aan te raden.

   AnthonyLigtenberg says:

   Ligt er net aan waar u uw inkopen doet online. Veel winkelketens doen aan order picken, wat inhoudt dat de internet bestelling gewoon uit fysieke winkels wordt gehaald. Natuurlijk scheelt het waar iets gekocht is. Zo zijn er ook winkel ketens die hun webshop volledig gescheiden houden en uit voorraden het rechtstreeks versturen. Of webshops zonder fysieke winkels waar de kans ook kleiner kan zijn dat andere mensen de kleding hebben gedragen.
   Al met al en zoals u zelf ook aangeeft is het wassen voor het dragen inderdaad heel verstandig.

   maxwout says:

   Via internet worden ook artikelen teruggestuurd. En uit onderzoek is gebleken dat er dus mensen die een kledingstuk dragen op een avondje uit en het dan gewoon terug sturen.

  MartineMaria says:

  Het is inderdaad verstandig om nieuwe kleding eerst te wassen.
  Ik stond zelf eens in een kledingwinkel en had wat gepakt om te passen.Ik trok het gordijn opzij van een kleedkamertje en rook daar een sterke transpiratielucht, gecombineerd met de geur van ongewassen kleding. Ik waarschuwde de verkoopster, zei dat ik daar niet ging passen. Ze zou spuiten met een geurtje, maar ja, je ruikt de ongewenste geur daar dwars doorheen. Het duurt wel even eer dat weggetrokken is.
  Een andere ervaring is een vrouw in een paskamer die de nieuwe gepaste kleding gewoonweg op de grond gooide. Het zal per winkel afhangen van de regelmaat waarin gestofzuigd wordt, maar ik heb geregeld in verschillende winkels stofvlokken op de grond gezien. En iedereen staat in de hokjes met al dan niet vieze schoenen.

  Dori Bunschoten says:

  Ook ik was alle kleding direct als ze uit de winkel komen en via online bestelling!!

  Ankie says:

  Wassen na het passen, gezien de huidschilfers van vorige passers lijkt het mij ook hygiënisch om erna te gaan douchen.
  Je weet maar nooit, met de opkomst van de schurft.