francesinha met friet van knolselderij

Francesinha met friet van knolselderij

De francesinha komt uit Portugal. Het is een tosti, maar dan net even anders. Bij de francesinha wordt met een rode saus geserveerd. Sandra maakt deze variant met biefstukreepjes en serveert er friet van knolselderij bij.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 1 kleine knolselderij
  • olie
  • Peper, zout
  • 1 ui
  • 250 milliliter passata
  • scheutje port
  • 0,5 groentebouillonblokje
  • 4 sneetjes boerenbrood
  • 2 plakjes bacon
  • 1 biefstuk
  • 2 plakken jonge kaas
  • 2 eieren

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de knolselderij en snijd in frietvorm. Verdeel de knolselderij over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Bak circa 25 minuten.

Pel en snipper de ui. Verwarm een scheutje olie in een sauspan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de passata, een scheutje water en de port toe. Verkruimel naar smaak wat van de bouillon en laat de saus inkoken.

Leg de sneetjes brood bij de knolselderij en rooster circa 8 minuten.

Bak de bacon circa 3 minuten en haal uit de pan. Bestrooi de biefstuk met peper en zout. Verwarm een scheutje olie in de pan en bak de biefstuk circa 4 minuten om en om. Snijd de biefstuk in reepjes.

Haal de sneetjes uit de oven en leg er twee naast elkaar in een ovenschaal. Beleg dit met de bacon en de biefstuk. Dek af met de andere sneetjes en leg hierop de kaas. Schenk de saus over de broodjes en leg de ovenschaal nog even in de oven tot de kaas smelt.

Verwarm een scheutje olie. Breek de eieren boven de pan en bak in circa 4 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de francesinha over borden. Lepel hier wat van de saus over. Leg er een gebakken ei op en serveer met de knolselderijfrieten.

Eet smakelijk!

TIP: in het NPO Radio 5-programma De MAX! en hier op MAX Vandaag vertelde Emina Zorlak over de oorsprong van de francesinha.

Geef een reactie