airfryer

Denkt u erover een airfryer aan te schaffen? Let dan hier op

In steeds meer huishoudens is er een te vinden: een airfryer. De heteluchtfriteuse is makkelijk in gebruik en er kan een heleboel in bereid worden. Maar stel dat u er nog geen heeft of het apparaat is aan vervanging toe, waar moet u dan op letten? Door de jaren heen zijn veel verschillende merken met zo’n apparaat op de markt gekomen.

De verschillende mogelijkheden

Een aantal factoren spelen mee. Het ligt helemaal aan uw situatie en waarvoor u het apparaat wilt gebruiken. Punten waar u naar kunt kijken zijn: met hoeveel personen wilt u eruit eten, wat wilt u erin bereiden, welke technologie moet erin zitten, het energieverbruik, de bediening en het uiterlijk.

airfryer
Lees ook: Zo gebruikt u de airfryer het beste

Het laadvermogen en de inhoud van een airfryer

Een van de belangrijkste punten bij het uitzoeken van een airfryer is kiezen hoe groot het apparaat moet zijn. Hoe groter, hoe meer er (over het algemeen) tegelijk in bereid kan worden. Elk merk gaat hier weer anders mee om. Vergelijk daarom goed wat het merk en het formaat aangeeft.

Als u alleen bent of met zijn 2e, klinkt het misschien logisch om voor een kleinere inhoud te kiezen. Maar ook dan kan het soms goed zijn- om toch een grotere variant te kiezen. Voor als er een keer visite is of als u er uitgebreid(er) mee wilt koken bijvoorbeeld.

Wat wilt u erin bereiden?

Wilt u het apparaat gebruiken om in te bakken? In een klein apparaat kan geen taart of cake gebakken worden bijvoorbeeld, in een grotere versie wel. Of als u eens vis of pizza wilt bereiden, is een groter apparaat handiger. Deze apparaten zijn in aanschaf duurder dan kleinere, maar geven meer gemak. Denkt u er alleen friet en frituursnacks in te gaan bereiden, voor een klein gezelschap? Dan is een kleinere, goedkopere variant ook prima.

Lees ook: Airfryer-fouten die u misschien ook maakt

Welke technologieën zijn er?

Philips kwam als 1e met de airfryer op de markt. Die werkt, bij een aantal varianten, met een Rapid Air technologie. Hierbij wordt hete lucht vanaf bovenaf door het apparaat verspreid. In de bodem zit een stervorm, waardoor de lucht door de pan verdeelt wordt. Binnen ditzelfde merk is er ook een Fat Removal technologie, die zorgt ervoor dat vrijgekomen vet meteen afgevoerd wordt naar de bodem. Dat is daarna makkelijk schoon te maken. Tefal werkt met een 3D Air Pulse technologie. Bovenin de pan zit een verwarmingselement die de lucht ook door de ruimte circuleert. Andere merken gebruiken een soort standaard baktechnologie, waarbij warme lucht door de pan heen gaat.

Het energiegebruik van een airfryer

Als we kijken naar het energieverbruik van de airfryer, dan zijn er grote verschillen tussen de merken. De apparaten hebben verschillende wattages. Hoe lager het aantal watt, hoe minder stroom hij verbruikt. Hierdoor zijn sommige varianten ook te gebruiken op de camping. Maar een lager aantal watt zorgt ook voor mindere bakresultaten. Daarom is een hoger wattage vaak wel aan te raden. Een airfryer is trouwens wel zuiniger in verbruik dan een oven.

De bediening van een airfryer

Dan is er nog een keuze in hoe u het apparaat wilt bedienen. Er zijn grofweg 2 varianten: 1 met alleen maar knoppen en geen display en 1 die wel een display heeft en draaiknoppen of tiptoetsen. Het is maar net wat u zelf prettig vindt. De 2 knoppen zijn gemakkelijk te bedienen, maar een exacte tijd of temperatuur kan misschien lastig te lezen zijn. De versies met een display zijn vaak ook uitgebreider in het menu.

airfryer
Lees ook: Met deze tips houdt u de airfryer schoon

Het uiterlijk van het apparaat

Dan is er als laatste punt nog het uiterlijk van de airfryer. Misschien is het een apparaat wat u elke keer in een kastje opbergt, maar bij veel mensen staat het toch standaard op het aanrecht. En dan kan het uitmaken hoe de airfryer eruit ziet. Er zijn steeds meer uiterlijke verschillen op de markt te vinden. Over het algemeen zijn de apparaten zwart, maar ook witte modellen zijn verkrijgbaar. Daarnaast zijn er ronde of meer vierkante versies. Als het apparaat op het aanrecht blijft staan, let dan goed op waar u hem neerzet.

Recepten voor uit de airfryer

Een hoop keuzes om vooraf te maken dus. Wilt u naast friet en snacks wat anders maken? Dan hebben we nog lekkere recepten voor u. Zoals deze oliebollen uit de airfryer. Of denk eens aan deze 3 producten voor in de airfryer.

(Bron: Consumentenbond, Coolblue, DeBeste, AirFryerWeb. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (7)

  Sylvia6699 says:

  Ik heb een dubbele airfryer. Erg handig om twee dingen tegelijk te bereiden

  Tinika51 says:

  Er zijn tegenwoordig ook bakjes te koop zodat de bodem niet vies wordt. Geeft dit net zo goed resultaat als zonder? De lucht circuleert dan immers minder volgens mij.

   SprintX says:

   Mijn airfryer heeft een tefal achtig roosterbakje in de bak zitten, op een halve centimeter van de onderbak, dat voor schoonmaken verwijderd kan worden.
   Resultaat is prima, lucht circuleert er onderdoor, keukenpapiertje door roosterbakje, zelfde papiertje voor bakje, in de ton en klaar.

   Gewoon een klein Lidl ding voor weinig, er kan ook prima een quicke o.i.d. in, of een aluminum bakje met lasagne.

  Dirck says:

  Mijn ervaring in familie?
  De Budget van €39,95 is langer bakken en slecht resultaat!
  De echte dure hebben meer Watt en bakken in helft van de tijd voordeliger dan die aanbiedingen.
  Goedkoop = duurkoop + hoger stroomverbruik door langer bakken.
  Zelfde patat getest, niet gaar of verbrand… de dure perfect en sneller!

  johanna78 says:

  Ik ben aan mijn tweede airfryer, eerst had ik een Inventum XL en nu heb ik een Wartman XXL. Ik ben blij met de grotere maat omdat de mogelijkheden groter zijn.
  Ook heb ik heel bewust gekozen voor een keramisch binnenwerk d.w.z. geen Pfas en makkelijker schoon te maken. Vreemd ik lees in het artikel van MAX hier niets over terwijl PFAS-vrij toch heel belangrijk is.
  Het kwaliteitsverschil tussen de 2 merken is erg groot. De Wartman is een stuk duurder maar het is een geweldige airfryer.

  Zildjan says:

  Wat mij opvalt is dat er niet gesproken over het geluid wat een Airfryer produceert. Mijn huidige inventum Airfryer maakt een behoorlijk geluid, ik wil een nieuwe gaan aanschaffen die wat minder decibels produceert. Hoe kom je daar nu achter…..

   bijbloem says:

   Ergens een forum opzoeken met klantervaringen?

   Er zijn ook diverse vergelijkingssites waarop klanten hun review kunnen plaatsen.
   Zelf heb ik een koffiezetter gekocht die als enige negatieve punt de herrie had.
   Ik wilde een recht toe recht aan ding zonder extra’s. Die herrie vind ik wel gezellig. Kan ik horen wanneer het klaar is.
   Ik heb dat ding nu al 10 jaar. Dankzij die vergelijkingssites heb ik die gevonden.