airfryer

Kunt u de airfryer zomaar op het aanrecht zetten?

Op steeds meer Nederlandse aanrechten prijkt een airfryer. Deze supersonische heteluchtoven is razend populair, maar is het wel zo verstandig om dit apparaat zomaar op uw keukenblad te zetten? 

Gezonder dan ‘echt’ frituren

Misschien heeft u er een, maar misschien bent u nog onbekend met het fenomeen airfryer. Een airfryer is een heteluchtoven die hetzelfde doet als een friteuse: het zorgt voor een krokant laagje om het voedsel dat u erin doet. Dat krokante laagje wordt in de airfryer veroorzaakt door ventilatoren die hete lucht heel snel circuleren. Omdat u geen vet of olie hoeft toe te voegen, is het eten dat uit de airfryer komt minder vet dan de snacks uit de traditionele friteuse.

Airfryer op het aanrecht

Het is waarschijnlijk om deze reden dat de airfyer zo goed verkoopt. Daarnaast is het apparaat ook nog eens heel makkelijk in het gebruik. Stekker in het stopcontact, eten erin en de airfryer doet de rest. Toch zijn er wel wat aandachtspunten. Zo kunt u de aifryer niet zomaar op elke aanrechtblad neerzetten. “Als uw aanrechtblad is gemaakt van hittegevoelig materiaal, zoals gelamineerd hout, is het raadzaam om de airfryer op een onderzetter te plaatsen”, schrijft airfryer-uitvinder Philips hierover op de eigen website. Als u een aanrecht heeft dat gemaakt is van materiaal dat goed tegen hitte kan, dan kunt u de airfyer er wel direct op zetten. Plaats de airfryer overigens nooit op uw kookplaat. Met name keramische en inductie kookplaten kunnen hier bijzonder slecht tegen.

Niet naast de waterkoker

Bij het plaatsen van de airfryer op het aanrecht moet u overigens ook letten op de plek waar u het apparaat neerzet. Zet ‘m bijvoorbeeld niet tussen uw koffiezetapparaat en de waterkoker in, want dat beperkt de luchtstroom van de airfyer waardoor het eten minder knapperig wordt.

(Bron: 24Kitchen, Philips, archief)

Geef een reactie

Reacties (5)

  V d vliet says:

  Ik vind het een goede keus vooral voor oudere wan er zit geen vet in dus makkelijk in een kast te doen

   Roodeswerf says:

   Moet de airfryer tegenwoordig ook al uit de kast komen…..()

  Jan Coenraats says:

  De oudere in de kast V de Vliet? Sorry, maar helemáal begrijpelijk is het niet wat u schrijft 😉 !

  Roodeswerf says:

  Ja en let op dat er niet nog een stroomvreter op de electriciteitsgroep zit. Dan gaat in het (on) gunstigste geval de stop eruit.
  Met vriendelijke groeten.

   Lionlady says:

   Haha dit is humor !