Oliebollen

Oliebollen bakken in de airfryer

Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de jaarwisseling: oliebollen. U kunt ervoor kiezen om ze bij de bakker, kraam of supermarkt te halen, maar er gaat niets boven zelfgemaakte. Naast frituren kunt u ze ook bakken in de airfryer. Maar worden ze dan wel net zo knapperig? En zijn er nog andere voordelen? 

Overeenkomsten

Het bakken van oliebollen in de frituurpan of airfryer heeft een aantal overeenkomsten. De basisingrediënten worden in beide varianten verwerkt. Zo gaat er bloem, melk, gist, suiker en zout in. Sommige recepten voegen er nog ei aan toe of bier voor een betere gisting. Het beslag moet rijzen en naar gelang kunt u er rozijnen of gekonfijte vruchten aan toe voegen. Tot zover is het bakproces niet veel anders.

Oliebollen versus airbollen

Het grote verschil met de traditionele manier van bereiden, is het gebruik van olie. In de airfryer worden de bollen immers niet gefrituurd, maar gebakken. En dat gaat met weinig olie. Om de bollen een mooie kleur te geven en knapperig te maken, kunt u ze licht invetten met zonnebloemolie of een bakspray gebruiken. Gebruikt u de bakspray, spray dan van tevoren de bak waar u de bollen inlegt in. Gebruikt u olie, vet dan de bol licht in. Net als in de frituurpan moeten de ‘airbollen’, zoals ze ook wel worden genoemd, na een minuut of 4 tot 5 gekeerd worden om ze een mooie egaal bruine kleur te geven.

Mooie bollen maakt u met een ijsboltang. Om te voorkomen dat het beslag blijft plakken aan de tang, kunt u hem af en toe voor het scheppen door de olie halen. En om de oliebollen nog knapperiger te maken, kunt u ze – voor u ze in de airfryer doet – nog door de (poeder)suiker rollen. En of u ze in frituurpan bereidt of in de airfryer, doe er niet te veel tegelijk in. In de frituurpan loopt u het risico dat ze aan elkaar gaan zitten en in de airfryer kan het gebeuren dat ze niet goed garen.

Voor- en nadelen?

Zijn er ook nadelen aan oliebollen bereiden in de airfryer? De bol die gemaakt wordt in de frituurpan heeft een ‘vettere’ bite. Dat doet iets met de smaak van de bol en de ervaring als we hem eten. De ‘airbol’ is minder vet van smaak. Door de bereiding in de airfryer kan de bol ook een vastere structuur krijgen, minder luchtig. En ook dat kunt u proeven.

Maar onderaan de streep krijgt u minder calorieën binnen doordat er minder vet wordt gebruikt. Een ander voordeel is dat uw huis niet naar vet of baklucht ruikt. Bakt u toch in frituurvet, lever het vet dan in bij een inzamelpunt. Haalt u de oliebollen en wilt u ze weer opwarmen? Ook dat kan in de airfryer. Een minuut of 5 op ongeveer 150 graden. De bollen zijn ook zeer geschikt om in te vriezen. Dan heeft u er nog lang na de jaarwisseling plezier van. Kijk op de site van Heel Holland Bakt voor meer alternatieven om oliebollen te bakken zonder frituurpan.

(Bron: 24Kitchen, uitPaulineskeuken.nl, Rutgerbakt.nl, Heel HollandBakt, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie