airfryer

Zo gebruikt u de airfryer het beste

De airfryer wint aan populariteit. In steeds meer keukens is dit apparaat te vinden. Hij lijkt simpel in gebruik, stekker in het stopcontact en klaar, maar toch vraagt het gebruik, net als zoveel andere apparaten, enige voorbereiding.

Kleine heteluchtoven

De airfryer is een soort kleine heteluchtoven. De lucht circuleert door het apparaat op een constante temperatuur. Op deze manier wordt er een grill-effect gecreëerd en wordt friet knapperig. Voor het bereiden van snacks heeft u in principe geen olie of (frituur)vet nodig. Hierdoor bevat voeding uit de airfryer, in verhouding tot de frituurpan, veel minder vet.

Hittebestendige plek

Om het apparaat zo optimaal mogelijk te gebruiken hebben we een aantal tips. Om te beginnen is het goed de airfryer op een hittebestendige ondergrond te plaatsen. Sommige aanrechtbladen zoals gelamineerd hout, is niet heel goed bestand tegen hitte. Zet er dan een onderzetter onder. Andere materialen die de warmte goed kunnen verdragen, daar kan het apparaat zo op worden gezet. Zet het vooral niet op de kookplaat, ook niet op een keramische of inductie. Mocht de pit aangaan, dan kan hij smelten.

Op temperatuur komen

In principe hoeft de airfryer niet opgewarmd te worden. Wel heeft het apparaat tijd nodig om op temperatuur te komen. Dat duurt over het algemeen niet lang, een minuut of 2 tot 3. Doe de voedingsmiddelen ook pas in het apparaat als hij op temperatuur is. Ook het mandje is dan op temperatuur en dat samen zorgt voor een betere smaakkwaliteit.

Niet alles in één keer

Tijd om de etenswaar in het mandje te doen, maar stop hem niet te vol. De verleiding is groot, want dan ben in één keer klaar, maar het wordt er niet lekkerder op. Geef het eten de ruimte om te garen en krokant te bakken. Een volle mand zorgt ook voor een ongelijke bruining, want de hete lucht kan dan niet overal bij. Dus houdt u van een krokant laagje, leg er dan niet in één keer teveel in.

Gebruik bakpapier en aluminiumfolie

Bakpapier en aluminiumfolie kan ook gewoon gebruikt worden bij het bakken in de airfyer. Wees wel precies met het gebruik van bakpapier, gebruik niet te veel. Laat het niet over de rand van de mand/vorm steken. Dat kan namelijk de luchtstroom belemmeren en dat gaat ten koste van de smaak. Dat geldt ook voor aluminiumfolie. Bedek nooit de mand helemaal af en gebruik beiden ook niet als er niets in de mand zit.

Schoonmaken

Niet onbelangrijk, maar wel vaak vergeten: schoonmaken. Het apparaat is handig in gebruik, maar moet eigenlijk na elk gebruik goed schoon worden gemaakt. De mand is uitneembaar en mag na gebruik in de vaatwasser. Heeft u geen vaatwasser, maak het dan schoon met een zachte borstel of -spons. Wees voorzichtig met ‘schrobben’ want de mand is voorzien van een anti-aanbaklaag. Ook de opvangbak mag in de vaatwasser of afgewassen met een zachte borstel. Om het apparaat fris te laten ruiken kunt u eventueel het mand en de opvangbak insmeren met het sap van een citroen, dat neutraliseert vieze geurtjes. De buiten- en binnenkant van het apparaat kunt u afnemen met een vochtige doek en drogen met een theedoek. Lees voor het schoonmaken van het verwarmingselement de bijsluiter.

Lees ook: Wat is gezonder: bakken in de airfryer of de frituurpan?

(Bron: 24Kitchen, Philips, archief)

Geef een reactie

Reacties (6)

  Droppie says:

  Aluminiumfolie gebruiken voor bereiden van eten is geen goed idee: het schijnt ongezond te zijn.

  johanna78 says:

  Ik lees aluminium gebruiken bij het bakken……echter aluminium is een giftige stof. Heel raadzaam om hier zo weinig mogelijk van te gebruiken.

  Ella55 says:

  Allereerst: een anti aanbaklaag die stuk gaat, waar stukjes afgaan, zijn niet gezond. De stukjes teflon zijn kankerverwekkend.
  er bestaat een airfryer zonder anti aanbaklaag, die ook niet aanbakt als je hem schoon, en vettig houd.
  Dat is de Montana airfryer. ik heb hem gekocht online bij Puur Mieke.nl.
  Ten tweede: aluminiumfolie en “gewoon”bakpapier zijn slecht voor het milieu. Er zit Pfas in, wat onverteerbaar is en dus altijd in het milieu blijft. (in tefel en in regenjassen)
  er is bakpapier op de markt gekomen waar geen pfas in zit. te koop in eco winkels.
  Ik probeer zo milieuvriendelijk mogelijk te leven, vandaar mijn reactie, hoop dat mensen er iets mee doen.
  ver is de air-fryer een fantastisch product, want lekker weinig vet en makkelijker dan zo’n frituurpan.
  groetjes van Ella

  Bitterbal says:

  Hallo.
  Mijn zelf gemaakte bitterballen gaan in de air frater stuk en krijgen geen mooie kleur. WIE kan mijn helpen.
  Groetjes bitterbal.

   Meaulne says:

   Ik maak ook zelf bitterballen. Ik vries deze eerst in. B
   Daarna bak ik de bevroren ballen 5-10 seconden in de olie. Dan weer direct de vriezer in.
   Zo zijn ze gereed voor de slowcooker en worden mooi bruin.

  Theo S says:

  Ik maak altijd zelf mijn frites voor de airfryer en doe dat als volgt:
  Neem kruimige aardappels schil ze en snijd ze in dikke reepjes.
  Kook ze even zeker niet te lang en giet ze af en laat afkoelen.

  Als ze afgekoeld zijn bak je ze in de airfryer af.
  PS. Schud een paar keer op voor een gelijke kleur.

  Eet smakelijk.